De specialist en marktleider in Additive Manufacturing in Nederland
+31 (0)318-769077
nl
en
DIRECT 3D PRINTEN ga naar YOUR OCEANZ

2020: 10 jaar Oceanz 3D printing

Een jaar lang hebben we elke maand op de 10e ons 10-jarig jubileum gevierd en daarmee ook 10 jaar professioneel 3D printen in Nederland. Nog één keer blikken we terug op de verschillende onderwerpen die aan bod zijn gekomen:

Januari: Dit is 10 jaar Oceanz 3D printing

De naam Oceanz bestaat officieel sinds februari 2015. De vijf jaar daarvoor werd 3D geprint onder een andere naam. De naam Oceanz verwijst naar de Blue Ocean strategy. Deze strategische organisatiebenadering gaat er vanuit dat bedrijven zich altijd moeten blijven focussen op ongerepte markten en innovaties.

“Voor ons is in die 10 jaar één ding onveranderd gebleven; onze persoonlijke benadering, service en het leveren van kwaliteit zijn voorop blijven staan.”

10 jaar professioneel 3D printen in Nederland

Erik van der Garde, CEO Oceanz: “In deze afgelopen 10 jaar hebben we zowel het bedrijf als de markt enorm zien ontwikkelen. De focus is verlegd naar een volwassen professionele productietechniek. Daarmee is het inmiddels een ‘proven technology’. We zitten nu in een stadium waarin kwaliteit, doorlooptijd en materiaalmogelijkheden een grotere rol spelen. Het model wordt daarbij vooral functioneel gebruikt en de ‘funfactor’ is afgezwakt. Voor ons is in die 10 jaar één ding onveranderd gebleven; onze persoonlijke benadering, service en het leveren van kwaliteit zijn voorop blijven staan.”

Lees meer…

Februari: 10 jaar 3D printtechnieken

Er bestaan verschillende 3D printtechnieken. Deze 3D productiemethoden bestaan uit het laag voor laag neerleggen en uitharden van materiaal. Dit kan door het gebruik van 3D printers met lasers, een vloeibaar bindmiddel of bijvoorbeeld UV-lampen. De resultaten van de technieken zijn dan ook zeer divers en vooral de laatste 10 jaar heeft de 3D printtechniek een flinke groei doorgemaakt. Lees hier het overzicht van 10 verschillende 3D printtechnieken.

Maart: 10 jaar 3D printen voor de industrie

3D printen voor de Industrie ontwikkelt zich van een prototype-techniek tot een serieuze optie voor (permanente) industriële toepassingen. Variërend van kleinere series (maatwerk) tot zeer ingewikkelde modellen. 3D printen maakt het mogelijk om faalkosten en logistieke kosten te reduceren en complexiteiten op te lossen.

“3D printen is geen ‘plug and play’. Het is een zeer moderne techniek waar ambacht, kennis en ervaring zijn vereist. Wij hebben de afgelopen 10 jaar veel geleerd en dat kunnen we prima meenemen in ons advies.”

Industrieel 3D printen wordt daarmee een steeds meer belangrijke productiemethode. Zo wordt 3D printen bijvoorbeeld ingezet voor de productie van machine-onderdelen als grippers, beugels, behuizingen, geleiders, buttons, tandwielen, klemmetjes, spacers, mallen, houders, pompjes en kleppen. Dat geldt ook voor diverse toepassingen binnen onder meer automotive, aerospace, maritiem, robotica, railtech en packaging.

Frank Elbersen, Sales Engineer Industry vertelt er hier meer over.

April: 10 jaar medisch 3D printen

Juist in 2020, stond 3D printen voor medische toepassingen volop in de belangstelling. Er ontstond veel vraag naar levensreddende beademingsapparatuur voor COVID19-patiënten. Wereldwijd werden allerlei initiatieven opgestart om medische hulpmiddelen zo snel mogelijk op de markt te krijgen. Ook 3D printen speelt hierin een belangrijke rol bij de productie van mondmaskers, beademing-toepassingen en veiligheidsbrillen. Niet gek, 3D printen biedt uitkomst vanwege snelle levertijden, flexibiliteit en de mogelijkheid om eenvoudig aanpassingen in een ontwerp door te voeren.

Als eerste 3D printbedrijf in Nederland behaalde Oceanz in 2016 de ISO 13485-certificering. Met deze erkenning is een professionele stap gezet binnen de medische 3D printindustrie. Dit kwaliteitsmanagementsysteem wordt wereldwijd en branche-breed geaccepteerd”.

3D printen & ISO 13485

Wel vraagt dit om een kanttekening, want juist omdat er wereldwijd enorme vraag ontstond, is ook niet altijd even overzichtelijk welke wensen er zijn en welke eisen hieraan gesteld worden. Inmiddels heeft de Europese Commissie een document met richtlijnen opgesteld. Robert Groeneveld, Sales Engineer medical: “Oceanz voldoet al jaren aan de strenge eisen die de Europese wetgeving stelt aan de productie van medische hulpmiddelen.

“Als eerste 3D printbedrijf in Nederland behaalde Oceanz in 2016 de ISO 13485-certificering. Met deze erkenning is een professionele stap gezet binnen de medische 3D printindustrie. Dit kwaliteitsmanagementsysteem wordt wereldwijd en branche-breed geaccepteerd”.

Lees hier meer over de mogelijkheden en certificering van medisch 3D printen.

Mei: 10 jaar samenwerkingen

Oceanz kiest al 10 jaar lang voor strategische samenwerking met professionals, kennisinstituten, onderwijsinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties. Samen werken we aan de beste oplossingen. We zetten hier 10 mooie samenwerkingen op een rij.

Juni: 10 jaar post-processing en 3D printen

Oceanz heeft zich de afgelopen 10 jaar steeds verder ontwikkeld op het gebied van post-processing en 3D printen. Dat leverde mooie cases en verdere expertise op. Al jaren biedt Oceanz een uitgebreid en eigen kleurassortiment aan en daar worden steeds nieuwe en inventieve oplossingen aan toegevoegd. De Oceanz Spray Paint, Metaal Coating en special effects zijn hier slechts enkele voorbeelden van. Bekijk hier een overzicht van de vele nabehandelings-mogelijkheden die we in de afgelopen 10 jaar ontwikkeld en uitgebreid hebben:

Juli: 10 jaar 3D printen in kunststof

3D printen kan met veel verschillende materialen. Oceanz heeft een ruim aanbod 3D printmaterialen; van slijtvast tot zeer flexibel. Nylon (polyamide) is daarbij één van de meest gebruikte printmaterialen. Dit sterke materiaal kent perfect gebalanceerde eigenschappen en een grote verscheidenheid aan toepassingen. Welk materiaal is het meest geschikt voor uw 3D print? We zetten 10 kunststof 3D printmaterialen op een rij.

Augustus: Daarom 10 jaar professioneel 3D printen

Waarom zou je kiezen voor een professioneel 3D printbedrijf? 10 voordelen op een rij:

  1. 10 jaar ervaring in 3D printen
  2. Geavanceerd productieproces uitbesteden
  3. Professionele techniek: SLS 3D printen
  4. Persoonlijk advies
  5. Professioneel netwerk
  6. Design & Engineering
  7. Kwaliteit voorop
  8. Post processing
  9. Made in Holland
  10. Extra Service

Lees er hier meer over…

September: Van 3D food printing tot Food Grade

Oceanz is al 10 jaar gevestigd in het hart van de Foodvalley, een regio met volop kansen om zich wereldwijd te profileren en onderscheiden in food. Bij Oceanz houden we de combinatie ‘3D printing & Food’ dan ook nauwlettend in de gaten. De food tech industrie is sterk in ontwikkeling. Voor de voedingsmiddelensector is het belangrijker dan ooit om snel te kunnen schakelen, processen aan te kunnen passen en om kansen te grijpen. Binnen de sector stijgt tevens de vraag naar smart industry met daarin een groeiende rol voor 3D printen.

EC1935/2004

Omdat voor het 3D printen van voedseltoepassingen enkel 3D printmaterialen kunnen worden gebruikt die bedoeld zijn voor voedselcontact en gecertificeerd zijn voor voedselveiligheid, biedt professioneel 3D printbedrijf Oceanz de mogelijkheid om te 3D printen middels de certificering EC 1935/2004.

Lees hier alles over Food & 3D printen…

Oktober: Engineering & 3D printen

Zo lang als we al 3D printen, zo lang hebben we ook een goed digitaal bestand nodig om een 3D print te kunnen maken. Wanneer de klant hier niet over beschikt, zorgen we bij Oceanz voor optimalisatie van een bestaand ontwerp of we maken het gehele bestand. Dit varieert van enkel een bestand controleren en doorsturen naar ons 3D print machinepark tot een co-creatie bij productontwikkeling.

“3D printen biedt vrijheid die andere productietechnieken tot nu toe niet geboden hebben. Denk aan de wanddikte continuïteit of inwendige kanalen. Typisch elementen die met een andere techniek niet of lastig haalbaar zijn. Op veel vlakken is hier winst te behalen en Oceanz biedt daarin een uitvoerende rol.”

Engineering zorgt voor een stukje procesoptimalisatie en een snellere doorlooptijd. Omdat we dit bij Oceanz in huis verzorgen, vindt het volledige proces (engineering en 3D printen) plaats op één adres. Dat scheelt in tijd, maar voor de klant speelt kostenreductie ook een belangrijke rol. Denk aan de snelheid waarmee machine-onderdelen geprint kunnen worden en stilstand in de productie beperkt blijft. In sommige gevallen behalen we tot 80% tijdwinst bij de ontwikkeling van een product door het slim inzetten van rapid prototyping en productoptimalisatie.

Lees meer…

November: De vlucht van 3D printen

Als we 10 jaar terug in de tijd kijken, zien we hoe 3D printen een vlucht heeft genomen. Waar we het eerst zagen als ‘nice to have’, spreken we inmiddels van ‘need to have’. De ontwikkelingen gaan snel op het gebied van technologie en materiaal. Dit zorgt voor een kwaliteitsslag waardoor deze productietechnologie steeds serieuzer wordt genomen.

Additive Manufacturing en 3D printen zijn daarmee steeds vaker serieuze opties in de maakindustrie. Het zijn vooral de criteria die het 3D printen veranderen en waarmee we in de volgende fase zijn beland. Binnen de industrie ontwikkelt 3D printen zich van een prototype-techniek tot een serieuze optie voor (permanente) industriële toepassingen. Variërend van kleinere series (maatwerk) tot zeer ingewikkelde modellen. 3D Printen maakt het mogelijk om faalkosten en logistieke kosten te reduceren en complexiteiten op te lossen.

COVID-19 heeft een sterke invloed gehad op het gebruik van 3D printen. Zal deze coronacrisis uiteindelijk leiden tot een herschikking van een aantal supply chains?

Lees er hier meer over…

Terug naar overzicht