Oktober: 10 jaar Oceanz – Engineering en 3D printen

Het team van Oceanz 3D printing begeleidt designers en engineers van ontwerp naar 3D print. 10 jaar ontwerpen, finetunen en optimaliseren voor 3D printen.

Oktober: 10 jaar Oceanz – Engineering en 3D printen

Zo lang als we al 3D printen, zo lang hebben we ook een goed digitaal bestand nodig om een 3D print te kunnen maken. Wanneer de klant hier niet over beschikt, zorgen we bij Oceanz voor optimalisatie van een bestaand ontwerp of we maken het gehele bestand. Dit varieert van enkel een bestand controleren en doorsturen naar ons 3D print machinepark tot een co-creatie bij productontwikkeling.

Engineering zorgt voor een stukje procesoptimalisatie en een snellere doorlooptijd. Omdat we dit bij Oceanz in huis verzorgen, vindt het volledige proces (engineering en 3D printen) plaats op één adres. Dat scheelt in tijd, maar voor de klant speelt kostenreductie ook een belangrijke rol. Denk aan de snelheid waarmee machine-onderdelen geprint kunnen worden en stilstand in de productie beperkt blijft. In sommige gevallen behalen we tot 80% tijdwinst bij de ontwikkeling van een product door het slim inzetten van rapid prototyping en productoptimalisatie.

“Behaal tot 80% tijdwinst bij de ontwikkeling van een product door het slim inzetten van rapid prototyping en productoptimalisatie”


Optimaliseren vóór 3D printen

“In veel gevallen wordt nog niet het meest optimale uit een productieproces gehaald”, vertelt Sigrid Goossens, Design Engineer bij Oceanz. “Er wordt nog altijd veel conventioneel gedacht. Juist met 3D printen is er veel winst te behalen in het proces en ontstaat de vrijheid om deze conventionele denkwijze los te laten. 3D printen biedt vrijheid die andere productietechnieken tot nu toe niet geboden hebben. Denk aan de wanddikte continuïteit of inwendige kanalen. Typisch elementen die met een andere techniek niet of lastig haalbaar zijn. Op veel vlakken is hier winst te behalen en Oceanz biedt daarin een uitvoerende rol.”

Sigrid Goossens, Design Engineer Oceanz

“3D printen biedt vrijheid die andere productietechnieken tot nu toe niet hebben geboden”

Ontwerpen, finetunen en optimaliseren voor 3D printen

 • Nieuwe ontwerpen maken: Bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van een passende behuizing bij bestaande elektronica of het ontwerpen van een unieke award in een huisstijl.
 • Ontwerpen finetunen: Bijvoorbeeld het aanbrengen van schroefdraad en het passend maken van lagers.
 • Een bestand optimaliseren voor het 3D printproces: Bijvoorbeeld passingen controleren of de vormgeving aanpassen en gereed maken voor het 3D printproces.

Het team van Oceanz 3D printing begeleidt al 10 jaar lang designers en engineers in het traject van ontwerp naar 3D print. Denk aan het finetunen van een bestaand ontwerp, bij topologie optimalisatie, maar ook reverse-engineering en re-engineering.

Engineering en 3D printen, Hoe werkt het?

Samen met de klant kijken we naar de toepassing en stemmen daar het ontwerp op af. Zo zijn wij inzetbaar voor het re-design (re-engineering) van een bestaand ontwerp, maar ook voor kleine wijzigingen in een bestaand ontwerp. Dit laatste kan een variatie in wanddikte zijn, of het aanbrengen van holtes ten behoeve van gewichtsreductie. Bij een compleet ontwerp kijken we eveneens naar de wens van de klant. Daarbij geldt; hoe concreter, hoe eenvoudiger het proces en het ontwerptraject. Denk daarbij vooral aan onderdelen of componenten die op een 3D printer geproduceerd gaan worden.

Van designvraagstuk naar 3D print

 1. Vraagstuk wordt neergelegd bij Oceanz.
 2. Hoe concreter deze vraag is, hoe beter we de klant van dienst kunnen zijn
 3. We verzamelen de benodigde informatie; schetsen, 2D tekeningen of bestaande 3D CAD modellen.
 4. Offerte wordt opgesteld naar aanleiding van de aangeleverde info. We kunnen daarmee een goede inschatting van het werk maken. Ook kunnen we een goede indicatie van de kostprijs van het eindproduct afgeven.
 5. We gaan aan de slag met het eerste concept.
 6. We adviseren in materiaalkeuze en productietechniek
 7. Het definitief ontwerp wordt gemaakt en omgezet naar een geschikt bestand
 8. Het 3D printproces wordt in gang gezet


10 jaar professioneel 3D printen in Nederland

Dit jaar vieren we ons 10-jarig bestaan en daarmee 10 jaar professioneel 3D printen in Nederland. Een jaar lang staan we op de 10e van de maand even stil bij ons 10-jarig jubileum. We blikken dan met verschillende onderwerpen even terug én vooruit op een decennium lang professioneel 3D printen in Nederland. Lees er meer over…

Meer informatie over engineering?

Neem dan contact op met Oceanz!

one week ago
Laura van den Biggelaar