Medisch 3D printen

Binnen de medische wereld wordt 3D printen steeds vaker toegepast; van unieke botten en schedels tot medische instrumenten, apparaten en disposables. Binnen het medisch werkveld is 3D printen breed toepasbaar. Chirurgen, tandtechnici, onderzoekers en fabrikanten van medische hulpmiddelen kunnen dankzij deze techniek efficiënter en nauwkeuriger werken. Maar ook de patiënt profiteert! Bijvoorbeeld 3D geprinte patiënt-specifieke medische hulpmiddelen zorgen ervoor dat de ingreep efficiënter en effectiever verloopt. 3D printing maakt de zorg goedkoper.

Wat kunt u 3D printen in de medische wereld?

Bent u werkzaam in een ziekenhuis, apotheek of dienstdoende als (huis)arts? En heeft u een idee voor een medisch instrument, apparaat of model waarbij 3D printing uitkomst kan bieden? Oceanz helpt u dit als gekwalificeerd 3D print professional te realiseren. Met succes, want inmiddels werkt Oceanz samen met meerdere Academische Ziekenhuizen in Nederland. Het ontwikkelen van een medisch apparaat, instrument of model vraagt doorgaans om veel doorzettingsvermogen, geduld en ontwikkelkosten. Oceanz pakt een dergelijk traject gezamenlijk met u op en heeft op dat vlak al goede voorbeelden en resultaten. Om de kwaliteit te garanderen én borgen sluit Oceanz het proces aan op uw ISO-norm of CE keurmerk.

Medisch 3D printen en ISO 13485

Oceanz heeft als eerste 3D printbedrijf in Nederland de ISO 13485-certificering behaald. Met deze erkenning is een professionele stap gezet binnen de medische 3D printindustrie. De Europese wetgeving stelt strenge eisen aan de productie van medische hulpmiddelen. Het ISO 13485-certificaat is de medische variant van ISO 9001, speciaal ontwikkeld om fabrikanten van medische hulpmiddelen te laten voldoen aan deze medische richtlijnen. Het kwaliteitsmanagementsysteem EN ISO 13485:2016 wordt wereldwijd en branche-breed geaccepteerd.

3D print kwaliteit op niveau​

Het ISO-certificaat is een norm die eisen stelt aan het kwaliteitsmanagementsysteem van een organisatie. Oceanz heeft voor het behalen van het certificaat een officieel kwaliteitsbeleid opgesteld. Tijdens de audit heeft Oceanz aangetoond een dusdanig niveau van kwaliteitsmanagement te voeren, dat deze is erkend door de gerenommeerde certificatie- en inspectie-instelling LRQA/Lloyds. Het ISO certificaat is 3 jaar geldig. LRQA/Lloyds verricht jaarlijks een audit ter controle.

Meer dan kwaliteit

Naast de praktische uitvoering binnen de norm, zijn ook sectorspecifieke eisen op medische hulpmiddelen van toepassing. Dit geldt onder meer voor registraties met betrekking tot klanten en wettelijke eisen, onderzoek en ontwikkeling, verpakken en etikettering, product-identificatie en mogelijkheid tot herleiden. Oceanz heeft met de certificering aangetoond al deze zaken en handelingen op orde te hebben.

Veelgevraagde 3D print modellen voor de medische branche

  • Operatiemallen (ISO 13485)
  • Medische instrumenten (ISO 13485)
  • Preoperatieve-modellen
  • Bewerkingsmallen
  • Oefenmodellen

Cases binnen Medisch

Oswab: 3D geprinte COVID-19 teststaafjes

Dankzij de 3D geprinte Oswab zijn de landelijke voorraden Covid-19 teststicks snel aangevuld.

Lees verder
Oswab: 3D geprinte COVID-19 teststaafjes

3D-technologie in de oncologische patiëntenzorg

Op de afdeling MKA van UMCG wordt 3D-technologie in de oncologische patiëntenzorg ingezet. Dit maakt de chirurgische behandeling beter en meer voorspelbaar.

Lees verder
3D-technologie in de oncologische patiëntenzorg

Project MARCH exoskelet

Het exoskelet van Project MARCH is een innovatief en veelzijdig exoskelet, dat wordt ingezet om mensen met een dwarslaesie te laten staan en lopen.

Lees verder
Project MARCH exoskelet

Boston Brace in 3D print

Scoliose is een verkromming van de rug die met een korset kan worden verholpen. Voor dit korset is 3D printen ingezet.

Lees verder
Boston Brace in 3D print

EXO-L enkelband voorkomt verzwikken in de bouw

De EXO-L is een veiligheidsriem voor de enkels die verbonden wordt met een comfortabele lage werkschoen. Het voorkomt blessures én biedt maximale vrijheid.

Lees verder
EXO-L enkelband voorkomt verzwikken in de bouw

Medisch 3D printen: een prothesekoker

Samen met AchilleonZorg ontwikkelde Oceanz de eerste 3D geprinte prothesekoker. Deze prothese werd aangemeten bij een 3-jarig patiëntje waarbij een amputatie van een gedeelte van het onderbeen noodzakelijk was. Vooral bij protheses is 3D printen een ideale methode om de hulpmiddelen perfect passend te maken.

Lees verder
Medisch 3D printen: een prothesekoker

Your Medisch 3D printen 3D printing professional

Neem voor vragen of meer informatie contact op met Robert Groeneveld:

Neem contact op Of bel direct op +31(0)318-769077
Robert Groeneveld