De specialist en marktleider in Additive Manufacturing in Nederland
+31 (0)318-769077
nl
en
DIRECT 3D PRINTEN ga naar YOUR OCEANZ

Wat zijn de voordelen van 3D printen?

De voordelen van 3D printen zijn er voor vele toepassingen. De belangrijkste 3D print-voordelen op een rij:

Single Step Manufacturing

 • Omdat er geen of weinig opstartkosten bij 3D printen zijn, is het produceren van enkele stuks ook interessant. Zeker in vergelijking met andere productietechnieken als spuitgieten, waarvoor tooling en matrijzen benodigd zijn.

Rapid Manufacturing

 • Omdat er geen matrijzen of ingewikkelde schrijfprogramma`s nodig zijn voor de productie, is het bij 3D printen al mogelijk om binnen enkele uren een product te realiseren.

Freedom of Design

 • Door de laagsgewijze manier van opbouwen en het simpel kunnen verwijderen van support (wat soms zelfs helemaal niet nodig is), is het mogelijk om zeer complexe vormen te vervaardigen die conventioneel nooit geproduceerd kunnen worden.

Made in Holland

 • Mede door de voorsprong die we hebben gecreëerd is nationale productie een stuk interessanter dan uitbesteding naar het buitenland. Daarnaast hoeven er minder fysieke producten in een vroeg stadium verstuurd te worden, omdat er wordt gewerkt met digitale tekeningen. Dit scheelt transportkosten en levert een positieve bijdrage aan het milieu.

Stock Reduction

 • Dankzij de snelle manier van produceren, is het niet langer nodig om grote voorraden aan te nemen. De voorraad kan hierdoor gereduceerd worden of totaal worden overgenomen door een digitale stock. De voordelen? kostenbesparing op het magazijn en flexibiliteit als het gaat om revisies van bestaande modellen.

Cost reduction

 • In sommige gevallen zal een klant uiteindelijk kiezen voor een conventionele techniek als spuitgieten. Dit kan ook een hele logische beslissing zijn. Maar ook dan is 3D printen in het aanloopproces erg interessant. In een vroeg stadium kunnen revisies aangebracht worden en passingen worden gecontroleerd zodat de potentiële faalkosten gereduceerd worden.

Customization

 • Doordat er met digitale bestanden gewerkt wordt, is het erg makkelijk om veranderingen door te voeren. Het maakt dan ook niet uit of er bijvoorbeeld een gelijke serie of een serie wordt geprint met op modelniveau specifieke aanpassingen (namen, nummer, technische aanpassingen, kleuren etc.)

Sustainability

 • De techniek is zeer sustainable te noemen. Dit komt omdat er vrijwel geen ‘waste’ van materiaal is en bij sommige technieken zelfs geen afvalstroom. Daarnaast kan er relatief lokaal geproduceerd worden, wat de duurzaamheid ten goede komt.

Lightweight

 • Door de vormvrijheid die verschillende AM technieken mogelijk maakt, kan er slim ontworpen worden. Deze slimme ontwerpen kunnen bijvoorbeeld lichtere eindproducten opleveren wat weer zorgt voor bijvoorbeeld kostenbesparing in bijvoorbeeld de aerospace.

Lees meer over de 7 voordelen van 3D printen in metaal!

Dit zijn de voordelen van 3D printen

 1. Kort productieproces
 2. Snel
 3. Vormvrijheid
 4. Lokale productie
 5. Geen voorraad nodig
 6. Kosten besparend
 7. Maatwerk
 8. Duurzaam
 9. Licht in gewicht