De specialist en marktleider in Additive Manufacturing in Nederland
+31 (0)318-769077
nl
en
DIRECT 3D PRINTEN ga naar YOUR OCEANZ

Waarom kiezen voor 3D printen bij de ontwikkeling van een prototype?

3D printen heeft geen of weinig opstartkosten, waardoor het produceren van enkele stuks zeer interessant is. Zeker in vergelijking met andere productietechnieken als spuitgieten, waarvoor tooling en matrijzen benodigd zijn. 3D printen is daarmee dé methode voor prototyping en zeer geschikt om een ontwerp te optimaliseren. Blijkt het ontwerp geschikt? Dan is met 3D printen eenvoudig een serieproductie op te starten.

3D printen en prototyping

Voor het maken van een prototype (een voorbeeld- of proefmodel) is juist 3D printen zeer geschikt. Het geeft de mogelijkheid om unieke producten of kleine series te maken zonder hoge opstartkosten. Ook daarna is het eenvoudig om eventuele modelaanpassingen door te voeren, ook bij enkele stuks. 3D printen is dan ook de ideale methode voor doorontwikkeling en/of optimalisatie in eigenschappen, model en vorm van een bestaand product.

Snel een voorbeeld in huis met 3D printen van een prototype

De snelheid van 3D printen, zorgt er bovendien voor dat prototypes binnen no-time beschikbaar zijn. Dat maakt het mogelijk om al in een paar dagen een goed beeld van een project aan de klant te kunnen geven. Bovendien kan feedback steeds worden toegepast en continu zichtbaar gemaakt worden met een nieuw 3D geprint model. Het risico op onbevredigende resultaten later in het project, wordt hiermee tot een minimum beperkt. Prototypes zijn ook zeer geschikt om als project aan potentiële kopers te presenteren. Additive manufacturing kent geen economische seriegrootte. Dit maakt het mogelijk om op maat gemaakte, eenmalige producten te maken.

Voordelen 3D printen van prototypes:

  • geen/weinig opstartkosten
  • enkele stuks
  • snelle productiemethode
  • lokaal produceren
  • duurzaam produceren
  • ontwerp eenvoudig optimaliseren / doorontwikkelen
  • geschikt voor opstarten serieproductie