Mechanische belastbaarheid en 3D printen?
De mechanische belastbaarheid is een belangrijk criterium bij het ontwerp en de materiaalkeuze van een 3D geprint model. De kracht die op een prothese wordt uitgeoefend is bijvoorbeeld heel anders dan die op een machine-onderdeel. Het maken van de juiste keuzes is dus een samenspel van ontwerp en materiaal.
Belangrijke vragen die tijdens het ontwerp aan de orde komen:
- Wordt het model belast op trek- of duwkrachten?
- Wordt het model gebogen of verdraaid?
- Komen er nog andere kracht op uw model?
Vragen over het juiste ontwerp- en/of materiaalkeuze?
Neem contact met ons op
3D printen met Oceanz PA11
Oceanz PA11 is een materiaal dat bijvoorbeeld zeer geschikt is voor een hoge mechanische belastbaarheid. Het materiaal is ‘taai’ en kan daarmee prima uit de voeten als prothese of in een machine. Het heeft een hoge elasticiteit.
Mechanische eigenschappen van kunststof
De mechanische eigenschappen van een kunststof kunnen door verschillende materiaalwaarden worden gekenmerkt. De belangrijkste waarden zijn strekspanning, treksterkte, breukrek, trek-E-modulus, trek-kruipmodulus, buigsterkte, kogeldrukhardheid, Rockwell- en Shorehardheid, slagvastheid, glijcoëfficiënt, glijslijtage. De Shore-hardheid wordt met een meetnaald. De maat voor de hardheid is de indringdiepte, waarbij de kracht door een gekalibreerde veer wordt uitgeoefend.
Er zijn twee hardheidsschalen:
- De A schaalverdeling is voor zachte (rubberachtige) materialen vastgesteld en het wordt met een afgeknotte kegel gemeten.
- De D schaalverdeling is voor hardere materialen vastgesteld en het wordt met een kegel (naald met een afgerond punt, R = 0,1 mm) gemeten.