De specialist en marktleider in Additive Manufacturing in Nederland
+31 (0)318-769077
nl
en
DIRECT 3D PRINTEN ga naar YOUR OCEANZ

Wat is additive manufacturing?

Additive manufacturing (AM), ook wel 3D printen genoemd, is een andere benadering van industriële productie. Met additive manufacturing kunnen lichtere, sterkere onderdelen en systemen worden gemaakt. Zoals de naam al aangeeft, voegt additive manufacturing materiaal toe om een ​​object te maken. Bij conventionele productietechnieken is het vaak nodig om materiaal te verwijderen, bijvoorbeeld bij frezen of machinale bewerking.

Additive manufacturing brengt digitale flexibiliteit en efficiëntie in productieprocessen. Voor een geschikt digitaal bestand wordt gebruik gemaakt van CAD-software of 3D-scanners, Vervolgens kan het object laag voor laag worden opgebouwd in vrijwel elke denkbare geometrische vorm. Additieve fabricage biedt veel kansen en mogelijkheden, denk aan verbeterde prestaties, complexe geometrie en een vereenvoudigde fabricagemethode.

De toegevoegde waarde van AM

Additive Manufacturing is belangrijk voor het maken van lichtere, complexe ontwerpen die te moeilijk of te kostbaar zijn om met traditionele fabricagetechnieken te produceren. Door de noodzaak voor mallen, frezen of machinale bewerkingen weg te nemen, biedt AM een reeks voordelen voor zowel prototyping als productie. Bovendien is Additive Manufacturing een snelle productiemethode voor unieke enkelstuks of serieproductie.

3D printen vs additive manufacturing

Naast 3D printen, wordt ook vaak gesproken over Additive Manufacturing en Rapid Prototyping. Wat houden deze termen in en zijn er verschillen?

Lees er hier meer over

 

Additive Manufacturing – productie technologieën

Welke AM-technologieën zijn er?

  1. Sintering

    Bij sinteren wordt materiaal verwarmd zonder vloeibaar te worden. Doel is complexe objecten met een hoge resolutie te creëren. Directe metaallaser-sintering maakt gebruik van metaalpoeder, terwijl Selective Laser Sintering (SLS) een laser op thermoplastische poeders gebruikt, zodat de deeltjes aan elkaar kleven.

  2. Melting

    Selective Laser Melting (SLM) is een tweede AM-technologie. Deze techniek is een directe laser sintering van metaal, waarbij een laser wordt gebruikt om lagen metaalpoeder te smelten.

  3. Stereolithografie

    Het derde type is Stereolithografie (SLA), waarbij gebruik wordt gemaakt van een proces dat fotopolymerisatie wordt genoemd, waarbij een ultraviolette laser in een vat met fotopolymeerhars wordt geschoten om torsiebestendige keramische onderdelen te maken die extreme temperaturen kunnen doorstaan.

Hoe lang duurt het AM-proces?

De printduur is afhankelijk van meerdere factoren. Zo speelt de grootte van het product een belangrijke rol. Ook moet rekening worden gehouden met de instellingen en kwaliteit. Additive Manufacturing kan enkele enkele uren of dagen duren. Snelheid, resolutie en het volume gelden hierbij als meest belangrijke factoren.

Waar wordt Additive Manufacturing toegepast?

AM wordt gebruikt om een ​​breed scala aan producten te creëren in een groeiend aantal industrieën, waaronder:

Industrie

Additive Manufacturing wordt in diverse materialen en op grote schaal ingezet voor de industrie. Vooral interessant voor automotive en de luchtvaart, omdat er snel prototypes gemaakt kunnen worden en gewicht, complexe geometrie en kostenbesparing als groot voordeel gelden. Lees meer…

Medisch

De medische sector vindt een toenemend aantal toepassingen in additive manufacturing. Denk daarbij aan op maat gemaakte implantaten en apparaten. Lees meer…

Alle markten

Welke veranderingen brengt Additive Manufacturing mee?

AM heeft vooral een positieve impact. Het zorgt voor het creëren van een complex ontwerp met minder materiaal(verspilling). De techniek maakt het mogelijk om lichtere constructies te produceren. Dit biedt kansen en mogelijkheden. Denk bij ruimtevaart en automotive aan brandstofbesparing en de voordelen voor milieu en kosten. AM maakt ook de vervanging mogelijk van onderdelen die anders misschien niet te vervangen zijn. Dat betekent dat machines gerepareerd kunnen worden, in plaats van dat ze vervangen moeten worden. Bovendien zorgt AM voor lokale productie.

Interesse in Additive Manufacturing?

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden en kansen van Additive Manufacturing voor uw organisatie? Oceanz vertelt u graag meer over de kansen en mogelijkheden.

Neem contact met ons op