De specialist en marktleider in Additive Manufacturing in Nederland
+31 (0)318-769077
nl
en
DIRECT 3D PRINTEN ga naar YOUR OCEANZ

Welk bestand is nodig voor 3D printen?

Om te kunnen 3D printen is een digitaal 3D model nodig. Dit bestand moet afkomstig zijn uit een 3D teken- of CAD-pakket, en worden opgeslagen als STL of 3MF (3D Manufacturing File). Deze STL of 3MF-files zijn direct geschikt om naar de printer te sturen.

Digitale 3D bestanden
Ook het aanleveren van vele andere extensies is mogelijk. Zo is het ook onder meer mogelijk om een STEP, IGES, Parasolid, OBJ, WRL, IFC, DWG bestand aan te leveren. Dan kunnen wij deze bestanden omzetten naar het geschikte bestandsformaat.

Let op; OBJ, WRL, IFC, DWG extensies zijn vaak slechts beperkt te bewerken.

Waarom 3MF gebruiken voor 3D printen?

Er zijn verschillende redenen waarom 3MF een goede keuze is voor additive manufacturing. 3MF is een veelzijdig en flexibel bestandsformaat dat verschillende voordelen biedt voor additive manufacturing. Dat is de reden dat het steeds vaker door ontwerpers, ingenieurs en fabrikanten wordt overgenomen als het voorkeursformaat voor 3D printen.

De belangrijkste voordelen:

  • Modern en ondersteunt een breed scala aan 3D printfuncties
    3MF is een modern bestandsformaat dat een breed scala aan 3D printfuncties kan ondersteunen, zoals kleur, materialen en textuur, samen met de efficiënte communicatie van complexe roosterstructuren, het vervaardigen van gegevens op voxel-niveau samen met slice- en beveiligingsinformatie. Daarentegen zijn oudere formaten zoals STL erg basic en ondersteunen ze slechts één kleur zonder andere informatie.
  • Ondersteund door veel verschillende 3D-printsoftwareprogramma’s en hardwarefabrikanten
    3MF is een open formaat is dat wordt ondersteund door veel verschillende 3D-printsoftwareprogramma’s en hardwarefabrikanten. Dit betekent dat het gemakkelijker is om 3MF-bestanden te gebruiken en te delen dan andere formaten, die moeilijker kunnen zijn om mee te werken en mogelijk niet compatibel zijn met bepaalde software of printers.
  • 3MF is efficiënter dan sommige oudere formaten.
    3MF bestanden zijn meestal kleiner in grootte dan STL-bestanden, wat betekent dat ze sneller kunnen worden overgedragen en verwerkt. Dit kan belangrijk zijn in toepassingen waar snelheid een punt van zorg is, zoals bij het printen van grote of complexe 3D-modellen.

Van 2D naar 3D ontwerp

Een 3D ontwerp kan worden gemaakt op basis van een bestaand product, 2D tekening, schets of afbeelding. Ideaal wanneer er geen digitaal bestand beschikbaar is, maar 3D printen de productiemethode is. Oceanz kan dit 3D model digitaal (na)tekenen. Na het 3D printen is het digitale model eigendom van de opdrachtgever.

Van idee naar 3D

Onze design engineers kunnen een ontwerp maken op basis van ideeën en deze omzetten naar een printbaar 3D bestand. Het idee, de 2D tekening, schets, afbeelding of het bestaande product kan zowel digitaal (PDF, JPG, PNG, DXF of DWG) als in hardcopy worden aangeleverd. Ook is het mogelijk om een bestaand object te laten inscannen met een 3D scanner.

Repareren van een 3D bestand

Bent u wel in het bezit van een 3D bestand, maar voldoet deze niet aan de eisen om te 3D printen? Dan is het ook mogelijk om deze te laten repareren. Het repareren van een 3D bestand kan nodig zijn wanneer:

  • Het model in een softwarepakket is opgemaakt waarbij met ‘surfaces’ wordt gewerkt in plaats van met ‘solids’.
  • Wanneer na het verschalen te dunne wanddiktes zijn ontstaan.

Kijk hier voor meer designrules

Reverse Engineering en 3D printen

Wel een gereedschap, onderdeel of specifiek product, maar geen digitale (CAD) tekeningen om 3D printen mogelijk te maken? Reverse engineering is dan de oplossing. Het begint vaak met een 3D scan van het model dat wordt omgezet naar een 3D bestand. Dit bestand geldt als basis voor mogelijke verdere optimalisatie of innovatie.

Ontwerpen, finetunen en optimaliseren voor 3D printen bij Oceanz

  • Nieuwe ontwerpen maken: Bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van een passende behuizing bij bestaande elektronica of het ontwerpen van een unieke award in een huisstijl.
  • Ontwerpen finetunen: Bijvoorbeeld het aanbrengen van schroefdraad en het passend maken van lagers.
  • Een bestand optimaliseren voor het 3D printproces: Bijvoorbeeld passingen controleren of de vormgeving aanpassen en gereed maken voor het 3D printproces.

Meer ontwerp-tips voor 3D printen?

Kijk hier voor 12 designtips!

Neem voor vragen over ontwerp-tips contact met Oceanz op.

Laura van den Biggelaar
Terug naar overzicht