De specialist en marktleider in Additive Manufacturing in Nederland
+31 (0)318-769077
nl
en
DIRECT 3D PRINTEN ga naar YOUR OCEANZ

Welk bestand is nodig voor 3D printen?

Om te kunnen 3D printen is een digitaal 3D model nodig. Dit bestand moet afkomstig zijn uit een 3D teken- of CAD-pakket, en worden opgeslagen als STL. Deze STL-files zijn direct geschikt om naar de printer te sturen.

Digitale 3D bestanden
Ook het aanleveren van vele andere extensies is mogelijk. Is er de mogelijkheid een STEP, IGES of Parasolid bestand te genereren? Dan kunnen wij deze bestanden in ons softwarepakket bewerken.

Wanneer er een ander type file wordt aangeleverd (denk aan OBJ, WRL, IFC, DWG), kunnen deze door onze design engineer omgezet worden naar STL files. Let op; deze extensies zijn vaak slechts beperkt te bewerken.

Van 2D naar 3D ontwerp

Een 3D ontwerp kan worden gemaakt op basis van een bestaand product, 2D tekening, schets of afbeelding. Ideaal, wanneer 3D printen dé manier is om een product of idee te maken, maar er geen digitaal bestand beschikbaar is. Oceanz kan dit 3D model digitaal tekenen. Na het 3D printen is het digitale model eigendom van de opdrachtgever.

Van idee naar 3D

Onze design engineers kunnen een ontwerp maken op basis van ideeën en deze omzetten naar een printbaar 3D bestand. Het idee, de 2D tekening, schets, afbeelding of het bestaande product kan zowel digitaal (PDF, JPG, PNG, DXF of DWG) als hardcopy worden aangeleverd. Ook is het mogelijk om een bestaand object te laten inscannen met een 3D scanner.

Repareren van een 3D bestand

Wel in het bezit van een 3D bestand, maar voldoet deze niet aan de eisen om te 3D printen? Dan is het ook mogelijk om deze te laten repareren. Het repareren van een 3D bestand kan nodig zijn wanneer:

  • Het model in een softwarepakket is opgemaakt waarbij met ‘surfaces’ wordt gewerkt in plaats van met ‘solids’.
  • Wanneer na het verschalen te dunne wanddiktes zijn ontstaan.

 

Reverse Engineering en 3D printen

Wel een gereedschap, onderdeel of specifiek product, maar geen digitale (CAD) tekeningen om 3D printen mogelijk te maken? Reverse engineering is dan de oplossing. Het begint vaak met een 3D scan van het model dat wordt omgezet naar een 3D bestand. Dit bestand geldt als basis voor mogelijke verdere optimalisatie of innovatie.

Ontwerpen, finetunen en optimaliseren voor 3D printen bij Oceanz

  • Nieuwe ontwerpen maken: Bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van een passende behuizing bij bestaande elektronica of het ontwerpen van een unieke award in een huisstijl.
  • Ontwerpen finetunen: Bijvoorbeeld het aanbrengen van schroefdraad en het passend maken van lagers.
  • Een bestand optimaliseren voor het 3D printproces: Bijvoorbeeld passingen controleren of de vormgeving aanpassen en gereed maken voor het 3D printproces.

Meer ontwerp-tips voor 3D printen?

In 2021 geeft Oceanz 3D Printing elke maand een ontwerp-tip voor 3D printen. Houd daarvoor onze website en social media kanalen in de gaten. Neem voor vragen over ontwerp-tips contact met Oceanz op.

Laura van den Biggelaar
Terug naar overzicht