De specialist en marktleider in Additive Manufacturing in Nederland
+31 (0)318-769077
nl
en
DIRECT 3D PRINTEN ga naar YOUR OCEANZ

3D printen van reserveonderdelen

Producten hebben geen eeuwig leven, maar door slijtage gevoelige onderdelen tijdig te vervangen, gaan producten en machines langer mee. De levensduur van een product wordt bepaald door de slijtagegevoeligheid van de verschillende onderdelen. Een versleten onderdeel kan vaak worden vervangen, waardoor het product nog bruikbaar is. Een interessant onderwerp in het kader van de toenemende aandacht voor circulariteit.

De levensduur van een product kan wel 10 jaar zijn. Als een product na 5 jaar onbruikbaar wordt door het gemis van vervangende onderdelen, verliest het product al halverwege zijn levensduur zijn functie. Voor de klant betekent dit een enorme kapitaalvernietiging. Dat kan zelfs door een rechter worden gekwalificeerd als onaanvaardbaar naar eisen van redelijkheid en billijkheid. De rechter kan de verkoper/producent veroordelen tot levering van een compleet nieuw product of tot volledige schadevergoeding. Om dit te voorkomen, doet een producent er goed aan om spare parts beschikbaar te houden gedurende een groot deel van de levensduur (7-8 jaar).

De gebruiker zal voor die spare parts meestal aankloppen bij de producent. Hiervoor heeft de gebruiker een garantietermijn. Voor consumentenproducten is deze wettelijk vastgelegd. Echter bij B2B mag van de wettelijke termijn worden afgeweken, door met de klant een kortere termijn af te spreken. Maak je die afspraken niet, dan geldt de langere wettelijke termijn en moet je als verkoper de benodigde reserveonderdelen in die termijn beschikbaar hebben. Zo niet, dan loop je het risico dat je een compleet nieuw product moet leveren of de schade moet vergoeden die voor de klant ontstaat door het gemis van de spare parts.

Bron: FMEbulletin november 2023

Voordelen spare parts 3D printen

Met de inzet van 3D printen zijn reserveonderdelen eenvoudig te blijven leveren en kan machinestilstand worden beperkt. Productiebedrijven zijn hiermee vlot in bezit van de juiste voorraden en kunnen deze met 3D printen ‘in control’ houden. Dankzij uitstekende eigenschappen van verschillende 3D printmaterialen is deze techniek bovendien zeer geschikt om in te zetten voor de productie van machines en onderdelen.

Het 3D printen van spare parts levert de volgende voordelen:

  • voorkomen downtime van machine
  • voorkomen schade en reparatie door tijdige vervanging
  • onderdelen in elk gewenst aantal en materiaal (kunststof en metaal)
  • geen fysieke, grote voorraad nodig

Het is handig om een digitale bibliotheek op te zetten van de kritische onderdelen. Dat kan door:

  • een model om te zetten van 2D naar 3D
  • scannen van een bestaand object
  • reverse engineering

Lees er hier meer over

Direct online 3D geprinte reserveonderdelen bestellen?

Bestel via Your Oceanz

Terug naar overzicht