De specialist en marktleider in Additive Manufacturing in Nederland
+31 (0)318-769077
nl
en
DIRECT 3D PRINTEN ga naar YOUR OCEANZ

3D printen en hygiënisch ontwerpen

“Met 3D printen als inmiddels bewezen techniek, kunnen vormen geprint worden die beter reinigbaar kunnen zijn dan een traditioneel alternatief. Denk daarbij aan het verminderen van capillaire- en dode ruimtes. Daarnaast zijn bij de specialisten, de gebruikte materialen ook geschikt om in contact te komen met voedingsmiddelen”, aldus Hans van der Steen, business manager bij het Hygienic Design Network (HDN).

Capillaire ruimtes aanzienlijk reduceren

Middels de conventionele technieken zijn veel bevestigingen nodig voor het samenbouwen van mechanisch geproduceerde delen. Voor het assembleren van die delen zijn vaak boutverbindingen nodig. Zonder de juiste maatregelen bevat iedere verbinding meerdere capillaire ruimtes. Een capillaire ruimte is een spleet die zelfaanzuigend werkt op vuil en water. De ruimtes zijn zo klein dat ze ook niet gereinigd kunnen worden en daardoor een bron van besmetting kunnen zijn. Het bijna onbeperkt kunnen ontwerpen van de te printen delen, geeft de mogelijkheid om de capillaire ruimtes aanzienlijk te reduceren.

Dode ruimtes voorkomen

Door rekening te houden met de hygiënische ontwerpaspecten, kan vuilophoping voorkomen worden. Eventuele dode ruimtes kunnen goed bereikbaar gemaakt worden voor reiniging en de vormen kunnen het printdeel goed zelfdrainend maken. Dit zijn de voorwaarden om dode ruimtes te voorkomen. Bij de traditionele technische bewerkingen is dit moeilijker of soms zelfs helemaal niet te realiseren. 3D printen van die onderdelen is daarom een praktische en wellicht ook een goedkopere oplossing.

Voorwaarde: EC 1935/2004

Volgens de verordening EC1935/2004 moeten de materialen die bedoeld zijn om in contact te komen met voedingsmiddelen, daarvoor geschikt zijn. De materialen mogen geen kleur, geur of smaak afgeven aan het voedingsmiddel. Daarnaast geldt een traceerbaarheidsplicht en moet de kwaliteit aantoonbaar geborgd zijn. RVS is een risicoloos materiaal en daarvoor moet men alleen aantonen dat het RVS betreft. Voor kunststoffen geldt ook nog de verordening EC10/2011. In deze Europese wet staat dat voor materialen alleen goedgekeurde grondstoffen gebruikt mogen worden en de grondstoffen uit de negatieve lijst, niet toegepast mogen zijn. Bij kunststoffen moeten daarvoor de zogenaamde migratierapporten meegeleverd worden met de EC1935/2004 verklaring. Let daar op bij aanschaf of gebruik van kunststof 3D print objecten.

Deze tekst is onderdeel van een uitgebreid artikel:
Voedselveilig en FoodGrade 3D printen in AluRVS.

Lees het artikel hier

Terug naar overzicht