De specialist en marktleider in Additive Manufacturing in Nederland
+31 (0)318-769077
nl
en
DIRECT 3D PRINTEN ga naar YOUR OCEANZ

Van object naar 3D print met scannen

Wanneer kiezen voor 3D scannen en wanneer voor 3D tekenen?

Hoe krijg je een bestaand object of product waar geen digitale tekening van is, toch omgezet naar een digitaal bestand dat geschikt is voor 3D printen? Daarvoor zoomen we in op reverse engineering. De meest voor de hand liggende methode is het scannen van het object.  

Reverse Engineering en 3D printen

Is er wel een gereedschap, onderdeel of specifiek product, maar geen digitale (CAD) tekeningen om 3D printen mogelijk te maken? Dan biedt reverse engineering de oplossing. Het begint vaak met een 3D scan van het model dat wordt omgezet in een 3D bestand. Dit bestand geldt als basis voor mogelijke verdere optimalisatie of innovatie.
Het natekenen van een object is ook mogelijk, maar vaak lastig. De geometrie kan te complex zijn of er zitten te veel ingewikkelde vlakken in.

Reverse engineering biedt meteen ook de mogelijkheden en voordelen:

  • Verkrijgen van CAD-data van een origineel ontwerp
  • Nieuwe onderdelen toevoegen/aanpassen aan een oorspronkelijk ontwerp
  • Mogelijkheden voor het moderniseren van het productieproces
  • Re design zonder productiefouten

Scannen voor 3D printen

Om een bestaand product te kunnen 3D printen, wordt eerst een 3D scan gemaakt. Dit kan met een handscanner of in een driedimensionale fotobooth. Doel is dat elk punt nauwkeurig wordt vastgelegd. De foto’s worden gemaakt vanuit meerdere hoeken en hoogten, zodat het beeld vanuit alle zijden kan worden opgebouwd. De kwaliteit van het scannen is van groot belang voor het eindresultaat van het uiteindelijk 3D geprinte model. Bij Oceanz kiezen we daarom enkel voor de beste kwaliteit scans.

Na het scannen kunnen de gemaakte opnamen bekeken en geselecteerd worden. Daarna wordt het beeld omgezet naar een bruikbaar digitaal printbestand. Het bestand wordt naar de 3D printer gestuurd. Deze zet de gegevens om in een de gewenste vorm, zodat de printer het beeldje laag voor laag opbouwt in het gewenste materiaal.

Voorbeelden van toepassingen:

Wanneer kiezen voor 3D scannen en wanneer voor 3D tekenen?

3D scannen
Bij 3D scannen gebeurt het tegenovergestelde van 3D printen. Het fysieke model wordt door middel van een scanner gedigitaliseerd. Dit model kan worden omgezet naar een CAD/CAM model zodat het in 3D tekensoftware bewerkt kan worden. De 3D print hoeft dus niet een exacte kopie te worden van de scan, er kunnen ook wijzigingen in aangebracht worden.

3D tekenen
3D tekenen gebeurt in CAD/CAM software. Met behulp van een schets of foto van het te printen object, wordt deze informatie handmatig in het 3D tekenpakket ingevoerd. Deze informatie is geen vast gegeven, maar kan voortdurend worden bijgeschaafd. Een (kleine) wijzigingen doorvoeren in het 3D model is dus geen probleem. Ook als een fysiek product het uitgangspunt is, wordt veel gekozen voor 3D tekenen. Vooral wanneer producten vrij recht toe recht aan zijn vormgegeven en de maatvoering eenvoudig met een schuifmaat na te meten is. In dat geval wegen de kosten van het 3D scannen niet op tegen de kosten van het 3D tekenen.

Meer ontwerp-tips voor 3D printen?

Kijk hier voor 12 designtips!

Neem voor vragen over ontwerp-tips contact met Oceanz op.

Terug naar overzicht