De specialist en marktleider in Additive Manufacturing in Nederland
+31 (0)318-769077
nl
en
DIRECT 3D PRINTEN ga naar YOUR OCEANZ

Oswab: 3D geprinte COVID-19 teststaafjes

Om de voorraden van COVID-19 teststaafjes in de toeleveringsketen snel veilig te stellen, is in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) een prototype ontwikkeld om zo een 3D geprint alternatief van de bestaande swabs op de markt te brengen.

Daarom 3D printen Covid-19 teststaafjes

3D printen is een zeer geschikte methode om dit snel in gang te kunnen zetten. Al na een aantal dagen zijn de eerste prototypes van de Oswab geleverd om getest en gevalideerd te worden door het RIVM. Na de validatie zijn de 3D geprinte swabs bij Oceanz in massaproductie genomen. Deze 3D printtechnologie is de manier om snel te kunnen opschalen in aantallen, zodat de swabs spoedig uitgeleverd kunnen worden om (mogelijke) patiënten te testen.

Uit alle testen is gebleken dat de 3D geprinte swabsticks even goed presteren als standaard neusuitstrijkjes die worden gebruikt voor het testen op COVID-19. Ook verplegend personeel geeft aan dat de 3D geprinte teststaafjes vergelijkbaar zijn in gebruik.

ISO 13485, volgens richtlijnen medische hulpmiddelen

Swabs zijn medische hulpmiddelen en dienen geproduceerd te worden volgens de EU-richtlijnen voor medische hulpmiddelen. Dit zijn ook de richtlijnen waar de Europese Commissie op aandringt in de berichtgevingen van eind maart met betrekking tot 3D printen voor COVID- 19 testen. Voor de productie van de Oswabs zijn uitsluitend ISO 13485-gecertificeerde partners betrokken om te voldoen aan de richtlijnen.

Lokale toeleveringsketen

De productie van deze ‘Oswab’ is zo snel mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen drie Nederlandse bedrijven. Vanuit een lokale toeleveringsketen en met certificatie voor het ontwikkeling en produceren van medische producten hebben Oceanz 3D printing, DEAM en Almed binnen twee weken de 3D geprinte teststaafjes geproduceerd, verpakt, gesteriliseerd en gevalideerd, zodat er een veilig gebruik mogelijk is.

Lees meer over de 3D geprinte COVID-19 teststaafjes:

Meer weten over deze case? Neem dan contact met ons op.

Terug naar overzicht
Vragen over deze case?
Neem voor vragen of meer informatie contact op met Robert Groeneveld