De specialist en marktleider in Additive Manufacturing in Nederland
+31 (0)318-769077
nl
en
DIRECT 3D PRINTEN ga naar YOUR OCEANZ

Slimme lichtgewicht protheses van Moveable

Moveable heeft dankzij het gebruik van 3D printen de lichtste cosmetische hand op de markt geïntroduceerd.

Moveable helpt mensen met behulp van slimme protheses en andere doordachte oplossingen hun mogelijkheden op het gebied van beweging maximaal te benutten. Zo introduceerden zij onlangs de mHand Adapt. Dit is – dankzij het gebruik van 3D printen – de lichtste cosmetische hand op de markt. Met een intuïtief mechanisme is de hand makkelijk te gebruiken; de hand past zich aan de vorm van het te grijpen object aan en zorgt zo altijd voor een stevige grip.

Waarom 3D printen van de prothese?

In de ontwikkeling van de mHand Adapt zijn veel metalen onderdelen vervangen door kunststof. Deze kunststof onderdelen worden 3D geprint en dat levert tal van voordelen op. Tim Kiefte, product developer van move-engineering, vertelt meer over design, materiaal en productontwikkeling van deze 3D geprinte prothese hand.

Design 3D printen prothese

“Dankzij 3D printen zijn veel functies in één onderdeel te verwerken. Zo maakt 3D printen het mogelijk dat er bijvoorbeeld (bochtige) kanalen in een onderdeel te maken zijn. Waar eerst tientallen onderdelen in één stuk zaten, worden deze nu in het geheel als één onderdeel 3D geprint. Dit scheelt veel tijd in de assemblage van de prothese. Het is bovendien heel eenvoudig om in het design een functie in een onderdeel te stoppen zonder dat dit extra handelingen kost. Wanneer de hand in gebruik is, is het voor instrumentenmakers eenvoudig om de hand te repareren wanneer dit nodig is.”

‘Het is heel eenvoudig om in het design een functie in een onderdeel te stoppen, zonder dat dit extra handelingen kost.’

Materiaal 3D printen prothese

“Het materiaal waarmee 3D geprint wordt (Oceanz Grey) is licht in gewicht. Met dit materiaal wordt het gewicht van de prothese verlaagd en komt uit op zo’n 160-200 gram. Dat zorgt voor comfort, maar ook dat mensen de hand langer kunnen dragen. Het materiaal is bovendien stevig. Met deze 3D prints kunnen wij daarom een betrouwbaar product leveren waarbij het belangrijk is dat de vingers niet wiebelen en de scharnierpunten degelijk zijn. De keuze voor Oceanz Grey is een bewuste keuze. Dit materiaal is door en door gekleurd en geeft niet af aan de buitenste handschoen van de mHand Adapt.”

‘Met deze 3D prints kunnen wij een betrouwbaar product leveren’

Productontwikkeling 3D geprinte prothese

“Het bezit van de certificeringen ISO 9001 & ISO 13485 bij Oceanz draagt voor Moveable bij aan een snellere productontwikkeling. Dankzij deze productiemethode is de mHand Adapt een relatief goedkoop product. Dit maakt het ook geschikt voor gebruikers in landen waar de zorgverzekering deze prothese niet vergoedt.”

Terug naar overzicht

Kenmerken case

Snelle levering Licht in gewicht Stevig materiaal Ingewikkeld design is eenvoudig te vervaardigen Snelle productontwikkeling
Vragen over deze case?
Neem voor vragen of meer informatie contact op met Robert Groeneveld