De specialist en marktleider in Additive Manufacturing in Nederland
+31 (0)318-769077
nl
en
DIRECT 3D PRINTEN ga naar YOUR OCEANZ

3D printen voor medische keerhulp innovatie

Tebulo Medical Systems uit Alkmaar heeft een zeer innovatieve oplossing voor de medische hulpverlening op de markt gebracht, de Rotomove. Het gaat om een makkelijk bedienbaar keerhulp-systeem dat toepasbaar is in ziekenhuizen (IC-afdelingen) en verzorgings- en verpleegtehuizen.

“Het project begon tijdens de corona-pandemie en de toenemende werkdruk op de IC’s. Met alle innovatiekracht is het team van Tebulo Medical systems aan de slag gegaan en werd – in samenwerking met het Erasmus MC in Rotterdam -de Rotomove ontwikkeld”, aldus Rene van Voorst, CEO van Tebulo Medical Systems.

3D printen voor medische keerhulp-innovatie

Hygiëne & verfraaiing
In het ontwikkeltraject is ook gekozen voor de inzet van 3D printen. Zo zijn er verschillende 3D geprinte kunststof afdekkappen ontwikkeld. Deze zijn vervaardigd in Oceanz PA12, ISO 9001 gecertificeerd. “Een groot vereiste voor deze afdekkappen was de hygiëne, omdat de onderdelen van dit systeem goed te reinigen moeten zijn. Hierin hebben wij Tebulo gedurende het traject kunnen adviseren. Daarnaast zijn de kappen zo vormgegeven dat ze ook een fraaie uitstraling hebben”, vertelt Frank Elbersen, sales engineer Oceanz 3D Printing.

Voor het regulier keren van patiënten op een IC zijn minimaal vier verpleegkundigen en één arts nodig. Die werken op basis van een omkeer-protocol waarin alle te verrichten handelingen gedetailleerd beschreven staan. Het keren van een patiënt verg veel logistieke inzet, zorgt voor een zware lichamelijke belasting en is een tijdrovende bezigheid.

Dankzij dit systeem kan een patiënt door twee verpleegkundigen en één arts worden gekeerd in slechts enkele minuten. Van een zware fysieke belasting voor het personeel is geen sprake meer en de patiënt heeft baat bij het zo rustig en gecontroleerd mogelijk keren van het lichaam en een zo stabiel mogelijke hemodynamica. Tegelijk met het keren van de patiënt wordt ook een schoon onderlaken geplaatst. De Rotomove wordt inmiddels gebruikt op verschillende IC’s.

Terug naar overzicht

Kenmerken case

Oceanz PA12 ISO 9001 Post-proces: coating hygiënische toepassing Vormvrijheid Verfraaiing