Augustus: daarom al 10 jaar professioneel 3D printen bij Oceanz

Waarom kiezen voor een professioneel 3D printbedrijf? 10 voordelen op een rij...

Augustus: daarom al 10 jaar professioneel 3D printen bij Oceanz

1. 10 jaar ervaring in 3D printen

Oceanz viert dit jaar haar 10-jarig bestaan als professionele 3D printservice in Nederland! Dat betekent ook dat we kunnen terugkijken op 10 jaar ervaring in 3D printopdrachten. Vooral bij een 3D printservicebureau als Oceanz zijn deze zeer uiteenlopend. Elke opdracht vraagt steeds weer om een eigen behandeling. Op die manier hebben we bij Oceanz al 10 jaar lang ervaring opgedaan met 3D printen voor meerdere markten en specifieke branches. Innovaties en ontwikkelingen worden daarbij op de voet gevolgd en er is ruimte voor onderzoek en ontwikkeling.

2. Geavanceerd productieproces uitbesteden

Een 3D printservicebureau biedt uitkomst voor wie zelf geen 3D printer heeft staan, maar wel iets wil gaan 3D printen. Bij Oceanz wordt gewerkt met professionele machines en ervaren mensen staan klaar om opdrachten voor opdrachtgevers te printen. Oceanz beschikt over meerdere moderne en professionele 3D printers die door eigen, ervaren mensen worden bediend en onderhouden. Dankzij de capaciteit kunnen dagelijks talloze producten voor diverse opdrachtgevers (van industriële spare parts en robotica onderdelen tot medische toepassingen) worden geprint. Deze printopdrachten variëren van enkele stuks tot complete series.

3. Professionele techniek: SLS 3D printen

Bij Oceanz werken we met professionele 3D printers die printen met de SLS technologie. SLS staat voor Selective Laser Sintering, een breed geaccepteerde technologie om producten uit nylon te vervaardigen. SLS is een printtechniek waarbij objecten laag voor laag worden opgebouwd door het versmelten van poeder met behulp van een laser. Op een poederbed wordt een laagje van 0,1 mm kunststof poeder gedoseerd. Tijdens het proces wordt steeds een laagje poeder op een ander laagje poeder gelegd. Bij elke laag wordt de poeder plaatselijk gesmolten (gesinterd) door de laser. Hierdoor wordt de poeder verhard en ontstaat uiteindelijk een volledig object in 3D. Na het proces en het afkoelen van het gehele poederblok, wordt het product uit het bouwvolume gehaald en het overtollige poeder weggehaald. 3D printen is daarmee overigens een duurzame techniek. De afvalstoffen worden tot een minimum beperkt en het materiaal wordt hergebruikt (zero/less waste).

Lees meer over SLS als 3D printtechniek.


4. Persoonlijk advies

Omdat elk model een eigen ontwerp en einddoel heeft, vraagt dit ook om een ander productieproces. Het begint bij de keuze voor het 3D printmateriaal, maar ook is er een divers aanbod in post processing. Een 3D printservicebureau is een goed adres voor een kennismaking met 3D printen. Voor een goed eindresultaat staat een 3D servicebedrijf bovendien klaar voor persoonlijk advies en begeleiding gedurende het gehele printtraject. Een geruststellend gevoel voor de opdrachtgever die wellicht minder bekend is met 3D printen.

5. Professioneel netwerk

Een 3D printservicebedrijf heeft een netwerk van professionele partners om zich heen verzameld. Op deze partijen kunnen zij een beroep doen wanneer dit nodig is. Opdrachtgevers zijn op die manier bijvoorbeeld geen onnodige tijd kwijt aan design(verbetering), maar kunnen dit in een offerte van het servicebedrijf laten meenemen.

6. Design & Engineering

Oceanz helpt u graag bij het re-design (re-engineering) van een bestaand ontwerp, maar ook voor kleine wijzigingen in een bestaand ontwerp. Dit laatste kan een variatie in wanddikte zijn, of het aanbrengen van holtes ten behoeve van gewichtsreductie. Bij een compleet ontwerp kijken we naar de wensen van de klant. Daarbij geldt; hoe concreter, hoe eenvoudiger het proces en het ontwerptraject. Denk daarbij vooral aan onderdelen of componenten die op een 3D printer geproduceerd gaan worden.

Met 3D printen is winst te behalen in het proces en ontstaat de vrijheid om de conventionele denkwijze los te laten

“Er wordt nog altijd heel conventioneel gedacht aan frezen en gieten, maar met 3D printen is er juist winst te behalen in het proces en ontstaat de vrijheid om deze conventionele denkwijze los te laten. In veel gevallen wordt nu nog niet het optimale uit een productieproces gehaald. 3D printen biedt vrijheid die andere productietechnieken tot nu toe niet geboden hebben. Denk aan de wanddikte continuïteit of inwendige kanalen. Typisch elementen die met een andere techniek niet of lastig haalbaar zijn. Op veel vlakken is hier winst te behalen en wij bieden daar een uitvoerende rol in”, vertelt Sigrid Goossens, design engineer bij Oceanz. Lees er hier meer over…


7. Kwaliteit voorop

Van een 3D printservicebureau mag je kwaliteit verwachten. Een keurmerk of certificering is daarbij een mooi kenmerk. Oceanz is officieel gecertificeerd, zowel voor ISO 9001 als ISO 13485. De inzet van een officieel kwaliteitsmanagementsysteem biedt betrouwbaarheid en kwaliteit op de 3D geprinte producten.

Oceanz behaalde in september 2014 als eerste binnen de branche het ISO 9001 certificaat. In februari 2016 behaalde Oceanz als eerste 3D printbedrijf in Nederland de ISO 13485-certificering. Hiermee onderscheiden we ons binnen de branche en zorgen daarmee - op eigen initiatief - voor een nieuwe professionaliseringsslag binnen deze industrie. Dankzij de inzet van het kwaliteitsmanagementsysteem, bieden we onze klanten nog meer betrouwbaarheid en kwaliteit op de 3D printproducten die wij leveren.

8. Post processing

De meeste 3D printmodellen komen als een wit object uit de printer, de standaardafwerking voor SLS 3D printen. Modellen worden na het 3D printen grondig schoongemaakt. Daarna is er de mogelijkheid om deze op professionele wijze te trommelen, kleuren, coaten of lakken. Dit wordt voornamelijk gedaan ter verfraaiing of bescherming. Oceanz 3D printing heeft zich de afgelopen 10 jaar steeds verder ontwikkeld op het gebied van post-processing en 3D printen. Dat leverde mooie cases en verdere expertise op. Al jaren biedt Oceanz een uitgebreid en eigen kleurassortiment aan en daar worden steeds nieuwe en inventieve oplossingen aan toegevoegd. De Oceanz Spray Paint, Metaal Coating en special effects zijn hier slechts enkele voorbeelden van.

9. Made in Holland

Mede door de voorsprong die we hebben gecreëerd is nationale productie een stuk interessanter dan uitbesteding in het buitenland. Daarnaast hoeven er minder fysieke producten in een vroeg stadium verstuurd te worden, omdat er wordt gewerkt met digitale tekeningen. Dit scheelt transportkosten en levert een positieve bijdrage aan het milieu. De techniek is zeer sustainable te noemen. Dit komt omdat er vrijwel geen ‘waste’ van materiaal is en bij sommige technieken zelfs geen afvalstroom. Daarnaast kan er relatief lokaal geproduceerd worden, wat de duurzaamheid ten goede komt.

Lees meer over duurzaam 3D printen…


10. Extra service

Het printproces neemt, na aanlevering van een correct bestand bij een 3D printbedrijf, enkele werkdagen in beslag. Ook extra handelingen of verzending (al dan niet in huisstijl) behoren tot de mogelijkheden. Een paar dagen na plaatsing van de 3D printopdracht worden de 3D geprinte producten op elk gewenst adres geleverd. De computerbestanden voor het 3D printmodel zijn overigens niet eenmalig inzetbaar. Deze worden bewaard bij het 3D printbedrijf en kunnen bij nabestelling weer worden gebruikt. Hiermee is ook de voorraad van de opdrachtgever goed te beheren.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden die 3D printen voor u kunnen hebben?

Neem dan contact met ons op!

2 months ago
Laura van den Biggelaar