Juli: 10 jaar 3D printen in kunststof

Welke 3D printmaterialen in kunststof zijn er en welke worden gebruikt voor professioneel 3D printen bij Oceanz?

Juli: 10 jaar 3D printen in kunststof

3D printen kan met veel verschillende materialen. Oceanz heeft een ruim aanbod 3D printmaterialen; van slijtvast tot zeer flexibel. Nylon (polyamide) is daarbij één van de meest gebruikte printmaterialen. Dit sterke materiaal kent perfect gebalanceerde eigenschappen en een grote verscheidenheid aan toepassingen. Welk materiaal is het meest geschikt voor uw 3D print? We zetten 10 kunststof 3D printmaterialen op een rij.


Oceanz PA12

MateriaalOceanz PA12: wit poeder op basis van polyamide 12
Nabewerkingpolijsten, kleuren, coaten (geldt niet voor ISO 13485)
Kenmerkenuitgebalanceerde eigenschappen een grote verscheidenheid aan toepassingen
Toepassingzeer divers


Dit witachtig fijne poeder, op basis van polyamide 12, biedt met zijn zeer uitgebalanceerde eigenschappen een grote verscheidenheid aan toepassingen.

Materiaaleigenschappen Oceanz PA12:

 • hoge sterkte en stijfheid
 • goede chemische bestendigheid en uitstekende constante waarden op lange termijn
 • biocompatibel volgens EN ISO 10993-1
 • goedgekeurd voor contact met voedingsmiddelen in overeenstemming met EC1935/2004

Vanwege de uitstekende mechanische eigenschappen wordt het materiaal vaak gebruikt om typische spuitgietkunststoffen te vervangen. De biocompatibiliteit maakt het gebruik mogelijk voor verschillende medische toepassingen (denk aan surgical guides en prothesen) of toepassingen die in contact komen met voedsel. Oceanz PA12, verwerkt volgens ISO 9001, kan gepolijst, gekleurd en gecoat worden. Oceanz PA12 is ook verkrijgbaar in medische kwaliteit (ISO 13485) en food grade (ISO 9001).


Oceanz PAGF

MateriaalOceanz PAGF: PA12 gevuld met glasparels
Nabewerkingpolijsten, kleuren, coaten
Voordeeluitstekende mechanische eigenschappen, zeer gladde oppervlakken en hoge nauwkeurigheid
Toepassingbehuizingen en thermisch belaste onderdelen


Oceanz PAGF is een met glas gevuld witachtig polyamide 12 poeder, dat wordt gekenmerkt door een uitstekende stijfheid in combinatie met een goede rek bij breuk.

Materiaaleigenschappen Oceanz PAGF:

 • Hoge stijfheid en mechanische slijtvastheid
 • Goede thermische belasting en constant gedrag op lange termijn
 • Hoge maatnauwkeurigheid en detailresolutie

Onderdelen van Oceanz PAGF hebben uitstekende mechanische eigenschappen, zeer gladde oppervlakken en hoge nauwkeurigheid. Typische toepassingen van het materiaal zijn behuizingen en thermisch belaste onderdelen, onderdelen in het motorgebied van auto’s, dieptrekmatrijzen of enig ander onderdeel dat bijzondere stijfheid, hoge warmte-vervormingstemperatuur en geringe slijtage vereist. Oceanz PAGF wordt verwerkt in onze ISO 9001-omgeving en kan worden gekleurd, gepolijst en gecoat.

Voor verschillende robot-grippers maakt AWL gebruik van 3D printen in PAGF


Oceanz Flexible

MateriaalOceanz Flexible: een rubber-like, natuurlijk gekleurd 3D printmateriaal
Nabewerkingnvt
Voordeeluitstekend materiaal voor prototyping- en series
Toepassingfunctionele, flexibele kunststof onderdelen van de hoogste kwaliteit


Oceanz Flexible is een rubberachtig, natuurlijk gekleurd poeder van een thermoplastisch elastomeer, dat is ontwikkeld en geoptimaliseerd voor toepassing in een lasersintersysteem.

Materiaaleigenschappen Oceanz Flexible:

 • hoge elasticiteit en sterkte
 • goede chemische bestendigheid
 • uitstekende stabiliteit op lange termijn

Typische toepassingen van het materiaal zijn volledig functionele, flexibele kunststof onderdelen van de hoogste kwaliteit, zoals handbeugels, inlegzolen, grippers, handgrepen en afdichtingen. Het rubber-like Oceanz Flexible is een uitstekend materiaal voor prototyping- en series. Oceanz Flexible wordt verwerkt in onze ISO 9001 gecertificeerde productieomgeving en kan niet worden gekleurd, gepolijst of gecoat.


Oceanz Alumide

MateriaalOceanz Alumide: PA 12 gevuld met aluminium
Nabewerkingpolijsten, kleuren, coaten
Voordeelhoge stijfheid, metallic uiterlijk en goede nabewerkingscapaciteiten
Toepassingstijve onderdelen met een metalen uiterlijk


Oceanz Alumide is een metallic grijs, met aluminium gevuld polyamide 12 poeder, dat wordt gekenmerkt door zijn hoge stijfheid, metallic uiterlijk en goede nabewerkingscapaciteiten.

Materiaaleigenschappen Oceanz Alumide:

 • Hoge maatnauwkeurigheid
 • Verhoogd warmtegeleidingsvermogen
 • Goede bewerkbaarheid

Oceanz Alumide wordt verwerkt in onze ISO 9001-omgeving en kan gekleurd, gepolijst en gecoat worden.De bewerking van de onderdelen wordt vereenvoudigd door het snijbreukeffect van de aluminium vulling. Typische toepassingen voor alumide zijn de productie van stijve onderdelen met een metalen uiterlijk in de auto-industrie, inzetstukken voor het spuitgieten van kleine productieruns of illustratieve modellen met een metalen uiterlijk.

3D printen in Oceanz Alumide voor zonneauto Stella Vie


Oceanz Grey

MateriaalOceanz Grey: pigment gevuld polyamidepoeder
Nabewerkingpolijsten, kleuren, coaten
Voordeelbeschadiging en vervuiling niet snel zichtbaar
Toepassingproducten die onderhevig zijn aan hoge mechanische of thermische belastingen


Oceanz Grey is een met pigment gevuld polyamidepoeder ontwikkeld door Oceanz voor de productie van modellen die overal grijs zijn.

Typische toepassingen voor het materiaal zijn volledig functionele onderdelen van ontwerpkwaliteit die onderhevig zijn aan hoge mechanische of thermische belastingen. Het grijze uiterlijk ziet er vaak beter uit in technische toepassingen dan witte delen. Omdat dit materiaal door en door gekleurd is, zijn krassen of andere beschadigingen niet zichtbaar. De onderdelen zijn ook minder vatbaar voor vervuiling. Oceanz Grey wordt verwerkt in onze ISO 9001-productieomgeving en kan worden gekleurd, gepolijst en gecoat.

3D printen in Oceanz Grey voor schaalmodellen van Nedap Livestock Management


Oceanz Smooth

MateriaalOceanz Smooth: 3D printmateriaal van een natuurlijk gekleurd, ultrafijn poeder met glad eindresultaat
Nabewerkingkleuren (select aanbod)
Voordeelglad eindresultaat, polijsten niet nodig
Toepassinggeschikt voor producten met een goede chemische bestendigheid en hoge UV bestendigheid


Dit natuurlijk gekleurde ultrafijne poeder resulteert in extra gladde bedrukte onderdelen zonder dat nabewerking nodig is. Daarnaast bezit het materiaal uitstekende materiaaleigenschappen, zoals een hoge sterkte en stijfheid, goede chemische bestendigheid en een hoge UV bestendigheid. Het materiaal presteert vergelijkbaar met Oceanz PA12. Het belangrijkste verschil tussen deze materialen is het gladdere oppervlak en de natuurlijke kleur.

Oceanz Smooth wordt verwerkt in onze ISO 9001 productieomgeving. Voorlopig kan het materiaal in een selectie van kleuren worden gekleurd.


Oceanz EcoPowder

MateriaalOceanz EcoPowder
Nabewerkingpolijsten, kleuren, coaten
Voordeelduurzaam
Toepassingzeer divers


Oceanz EcoPowder bestaat uit 100% gerecycled PA12-materiaal. Dankzij een uniek proces is ons 3D-printproces nu een volledig duurzaam proces zonder onnodig materiaalverspilling. Oceanz EcoPowder heeft vrijwel identieke eigenschappen als Oceanz PA12. Oceanz EcoPowder wordt verwerkt in onze ISO 9001-productieomgeving en kan worden gepolijst, gekleurd en gecoat.

3D geprint soft seat concept van Lilian van Daal combineert natuur met duurzame technologie


Oceanz PA11

MateriaalOceanz PA11
Nabewerkingpolijsten, kleuren, coaten
Voordeelhogere breukrek, elasticiteit en slagvastheid
Toepassinggeschikt voor prothetische en orthetische apparaten


PA11 is een biogebaseerd witachtig polyamidemateriaal. Vergeleken met PA12 biedt het een hogere breukrek, elasticiteit en slagvastheid. Typische toepassingen zijn situaties waar grote vervormingen optreden. Bovendien splintert het materiaal niet bij breuk.

Materiaaleigenschappen Oceanz PA11:

 • hoge rek- en slagvastheid
 • bio-compatibel volgens EN ISO 10993-1
 • goedgekeurd voor contact met voedingsmiddelen in overeenstemming met EU-verordening nr. 10/2011

Typische toepassingen van het materiaal zijn volledig functionele kunststof onderdelen van de hoogste kwaliteit. Vanwege de uitstekende mechanische eigenschappen wordt het materiaal vaak gebruikt om typische spuitgietkunststoffen te vervangen. De biocompatibiliteit in combinatie met de hoge elasticiteit en slagvastheid maakt het gebruik mogelijk voor prothetische en orthetische apparaten.

Oceanz PA11 wordt verwerkt in onze ISO9001 kan gepolijst, gekleurd en gecoat worden. Oceanz PA11 zal in de nabije toekomst worden verwerkt in onze ISO13485-gecertificeerde productieomgeving om te voldoen aan de nieuwe MDR-vereisten voor prothetische en orthetische hulpmiddelen.


Oceanz PAFR

MateriaalOceanz PAFR: polyamide met een halogeenvrij brandvertragend additief
Nabewerkingnvt
Voordeelhalogeenvrij, chemisch vlamvertragend middel
Toepassingluchtvaart- en elektronica-industrie


Oceanz PAFR is een polyamidemateriaal met een halogeenvrij, chemisch vlamvertragend middel. In geval van brand ontwikkelt zich een carbonaterende coating op het oppervlak van het onderdeel, waardoor het plastic eronder wordt geïsoleerd. Daarnaast heeft het materiaal een hogere stijfheid vergeleken met reguliere PA12.

Typische toepassingen zijn die waar vlamvertragend gedrag vereist is, denk aan de luchtvaart- en elektronica-industrie. Het materiaal voldoet aan de acceptatiecriteria van JAR 25 en UL94. Oceanz PAFR wordt geleverd in een natuurlijke witachtige kleur en wordt verwerkt in onze ISO 9001-productieomgeving. Oceanz PAFR kan niet worden gepolijst, gekleurd of gecoat.

Oceanz PAFR beschermt cruciale onderdelen Silverwing


Oceanz ESD

MateriaalOceanz ESD: PA11-materiaal met als doel om ladingen zo snel mogelijk te verspreiden om statische ontlading te voorkomen
Nabewerkingnvt, Oceanz ESD wordt geleverd in een donkergrijze kleur
Voordeelladingen verspreiden
Toepassingelektronica industrie


Oceanz ESD is een polyamide 11-materiaal met een speciale vulstof om het elektrostatische ontladingsgedrag van het bedrukte onderdeel te verkrijgen. Onderdelen die met dit materiaal zijn geproduceerd, vertonen een verminderde oppervlakte- en volumeweerstand in vergelijking met niet-gefunctionaliseerde polyamide-onderdelen.

Typische toepassingen zijn waar elektrostatische ontlading er toe doet, denk aan toepassingen in de elektronica-industrie. Het materiaal is geschikt voor de productie van functionele onderdelen en dus voor het vervaardigen van gereedschappen en armaturen.

.


Bekijk hier alle 3D printmaterialen van Oceanz 3D printing


10 jaar professioneel 3D printen in Nederland

Dit jaar vieren we ons 10-jarig bestaan en daarmee 10 jaar professioneel 3D printen in Nederland. Een jaar lang staan we op de 10e van de maand even stil bij ons 10-jarig jubileum. We blikken dan met verschillende onderwerpen even terug én vooruit op een decennium lang professioneel 3D printen in Nederland. Lees er meer over…

3 weeks ago
Laura van den Biggelaar