Toepassingen 3D printen voor automotive

3D printen is zeer geschikt voor automotive. Wat levert het op en welke mogelijkheden zijn er?

Toepassingen 3D printen voor automotive

Binnen automotive liggen volop kansen voor 3D printen. Voor de auto- en motortechniek is 3D printen zeer geschikt. Dit om het optimale onderdeel te vervaardigen voor de hoogste prestatie-eisen. Autofabrikanten zetten 3D printen in voor de productie van lichtere, sterkere en veiligere producten. Dat levert hen o.a. kortere doorlooptijden, minder voorraad en lagere kosten op. Een selectie van toepassingen van 3D printen voor automotive:

7 toepassingen van 3D printen en automotive


3D printen voor een oldtimer

Met 3D printen zijn niet meer verkrijgbare onderdelen van oldtimers eenvoudig te produceren. Een kapot of ontbrekende onderdeel kan met 3D printen volledig nagemaakt worden in het gewenste materiaal. Het 3D geprinte onderdeel is door het gedetailleerde ontwerp niet te onderscheiden van het origineel.

Lees meer over de oldtimer-restauratie van een zeldzame Datsun 240Z en tips hoe 3D printen hiervoor is in te zetten.


Auto-interieur 3D printen

3D printen kan ook worden ingezet voor het interieur van een auto. Denk aan onderdelen van bijvoorbeeld het dashboard, de middenconsole, maar ook een opvallende versnellingspook kunnen 3D geprint worden. De klant krijgt hiermee een auto-interieur, wat is afgestemd op individuele wensen. Bij het ontwikkelen van de Ford GT zijn 3D printtechnieken gebruikt om het - van de Formule 1 afgeleide stuurwiel met geïntegreerde schakelaars en flippers - te integreren.

Stella Vie en 3D printen

Studenten van het Solar Team Eindhoven hebben voor zonne-auto Stella Vie verschillende 3D geprinte onderdelen in het interieur gebruikt. De voordelen van 3D printen voor Stella Vie (2017):
Lees meer over 3D printen voor Stella Vie.

  • Lichtgewichte onderdelen
  • Snel leveren van producten
  • Modeloptimalisatie

Ook het team van Stella Era koos dit jaar voor 3D printen.

Gewichtsbesparing

Eén van de meest kritische aspecten binnen de auto-industrie is gewichtsreductie. Autoproducenten maken gebruik van geavanceerde technische materialen en complexe geometrieën om het gewicht te verminderen en de prestaties te verbeteren. Additive Manufacturing (AM) is in staat onderdelen te produceren van veel van de lichtgewicht polymeren en metalen die in de auto-industrie gebruikelijk zijn. 3D geprinte onderdelen zijn meestal lichter dan een component uit een mal, wat leidt tot brandstofbesparing. Dankzij 3D printen kan men structuren ontwerpen die veel dichter bij natuurlijke ontwerpen staan: weinig materiaalgebruik, licht van gewicht maar wel oersterk.

3D printen en ontwerp optimalisatie voor Noah

Oceanz 3D printing was betrokken bij de ontwikkeling van de conceptcars van TU/Ecomotive, het studententeam van de TU Eindhoven. De studenten maakten gebruik van 3D printen voor de productie van lichtgewicht onderdelen en materiaalbesparing. De studenten ontdekten hoe 3D printen kosten bespaart en hoe dit past binnen een circulaire economie. Lees meer…

Spare parts

Reserveonderdelen zijn een uitdaging voor de auto-industrie. De vraag is onvoorspelbaar de productie van reserveonderdelen is kostbaar. Digitale ontwerpen zijn eenvoudig om te bewaren en nemen een stuk minder ruimte in.

Prototype

Omdat de productievolumes in de automobielindustrie zeer hoog zijn, wordt AM voornamelijk gebruikt als een prototyping-oplossing en minder voor de productie van eindonderdelen. Met 3D printen hebben ontwerpers meer inzicht in de vorm en pasvorm van een onderdeel. AM wordt regelmatig gebruikt voor de productie van auto-onderdelen die afhankelijk zijn van esthetiek boven functie. Op die manier worden behuizingen, spiegels, stuurwielen, maar ook volledige dashboardontwerpen geproduceerd. Het 3D printen van Hoogwaardige visuele prototypes zorgt ervoor dat de fabrikant snel kan werken en het productieproces wordt verkort. Het ontwerpen van nieuwe onderdelen is op die manier een doorlopend proces, waarbij ontwerpers continu kleine aanpassingen kunnen doen totdat het auto-onderdeel optimaal functioneert. Dit scheelt niet alleen tijd, maar ook geld.

Zo werkt InMotion samen met Oceanz 3D printing om een aantal hoog gedetailleerde 3D geprinte onderdelen toe te passen. Lees meer…

Fun

Sommige autofabrikanten bieden hun klanten de mogelijkheid om interieur- en exterieurdelen zelf te ontwerpen en te laten 3D printen. Denk aan spiegels, richtingaanwijzers, dashboardpanelen en dorpellijsten. Ook spoilers, wieldoppen en grills zijn goed te customizen en produceren met de 3D printtechnologie.

Schaalmodellen

Een miniatuur van een droomauto behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. Bovendien zijn 3D geprinte schaalmodellen en goed inzetbaar als marketingmateriaal, bijvoorbeeld op beurzen, promoties en presentaties. Een schaalmodel kan bijdagen in de finetuning van een eindontwerp. Ook als er geen 3D bestand beschikbaar is, is het mogelijk om een schaalmodel te vervaardigen. Met behulp van foto’s of 2D tekeningen is het goed mogelijk om een realistisch beeld neer te zetten.

Headerfoto: Oceanz print functional parts en prototypes voor Donkervoort (onder NDA).

Meer info over 3D printmogelijkheden voor automotive?

Neem contact met ons op!

8 October 2019
Laura van den Biggelaar