Maart: 10 jaar 3D printen voor Industrie

Lees meer over industrieel 3D printen bij Oceanz in de afgelopen 10 jaar.

Maart: 10 jaar 3D printen voor Industrie

3D printen voor de Industrie ontwikkelt zich van een prototype-techniek tot een serieuze optie voor (permanente) industriële toepassingen. Variërend van kleinere series (maatwerk) tot zeer ingewikkelde modellen. 3D printen maakt het mogelijk om faalkosten en logistieke kosten te reduceren en complexiteiten op te lossen.

Industrieel 3D printen wordt daarmee een steeds meer belangrijke productiemethode. Zo wordt 3D printen bijvoorbeeld ingezet voor de productie van machine-onderdelen als grippers, beugels, behuizingen, geleiders, buttons, tandwielen, klemmetjes, spacers, mallen, houders, pompjes en kleppen. Dat geldt ook voor diverse toepassingen binnen onder meer automotive, aerospace, maritiem, robotica, railtech en packaging.

‘Opportunities don’t happen, You can 3D print them’

Frank Elbersen, sales engineer bij Oceanz, blikt terug op de afgelopen 10 jaar en kijkt alvast vooruit.

Wat is opvallend omtrent 3D printen in de afgelopen 10 jaar?

“Vooral de laatste drie jaar is 3D printen uitgegroeid tot een volwassen technologie. Resultaten zijn sterk verbeterd, zodat het vertrouwen er is om 3D geprinte producten functioneel toe te passen. Dat 3D printen goed ingezet kan worden bij prototyping was al bekend, maar het heeft even geduurd voordat het vertrouwen er is om 3D printen te gebruiken voor een functioneel eindproduct. Dat vertrouwen proberen wij duidelijk uit te drukken met onze certificeringen ISO 9001 en ISO 13485 en sinds kort ook met Food Grade.”

‘3D printen is geen plug and play’

“Ook spelen producenten van grondstof de laatste jaren een belangrijke rol. Door een uitbreiding in hun programma en een verbetering in de grondstoffen kunnen wij meer betrouwbare producten maken. Ik denk dat daarmee de resultaten steeds dichterbij de verwachting van de klant zijn gekomen. Waar afgelopen jaren door fabrikanten van 3D printers gouden bergen werden beloofd en uiteindelijk de resultaten tegenvielen, zie je nu dat wij dichter bij de verwachting komen. 3D printen is geen ‘plug and play’. Het is een zeer moderne techniek waar ambacht, kennis en ervaring zijn vereist. Wij hebben de afgelopen 10 jaar veel geleerd en dat kunnen we prima meenemen in ons advies.”

Wat zijn de verwachtingen voor de komende jaren?

“Ik verwacht dat 3D printen meer betrokken gaat worden in de supply chain. Doordat de kwaliteiten van het 3D printen steeds beter wordt, kan men het prima inzetten bij producten/onderdelen die bijvoorbeeld op het punt staan uit te lopen, maar waar nog wel vraag naar is. Daar waar wij eerder meer betrokken waren bij engineering, zien wij nu de vraag vanuit de supply chain manager sterk toenemen.”

Wat wordt op dit moment veel geprint voor de industrie?

“Dat is heel divers. Van een eenvoudig verbindingstukje tot complexe grippers met allerlei functies daarin meegeprint. Maar ook schaalmodellen voor bijvoorbeeld beurzen of maquettes binnen architectuur.”

Wat maakt 3D printen zo’n goede techniek voor dergelijke toepassingen?

“Het is niet alleen de techniek die de toepassing zo interessant maakt, maar vooral de flexibiliteit om klantspecifiek oplossingen te bedenken. Dit betekent dat ons persoonlijk klantcontact waarin wij de wensen van een klant inventariseren van toegevoegde waarde is voor een nagenoeg digitaal proces.”

Zie je een trend in 3D printen?

“Er wordt steeds specifieker ontwikkeld. Denk aan vlamvertragende (FR) en stroomgeleidende (ESD) grondstoffen voor bijvoorbeeld de elektronische markt. Daarnaast ligt er een enorme uitdaging om de grondstoffen circulair te maken. Ook in de nabewerking verwacht ik de aankomende jaren diverse ontwikkelingen.”

Het 3D printen van kleine en grote onderdelen van de robot. Denk aan custom made grippers, buttons en mechanische onderdelen van bijvoorbeeld robotarmen.


Voordelen 3D printen:

  • Snel prototypes produceren en wijzigingen doorvoeren
  • Lichtgewicht produceren
  • Duurzaam produceren en nauwelijks materiaalverlies
  • Procesoptimalisatie en (re)design
  • Eenvoudig maken van vrije vormen en producten met een complexe geometrie
  • Van enkele stuks tot complete series
  • Verminderen van faalkosten


CBS: ‘11% van de industrie zet 3D printen in’

Uit een onlangs gepubliceerd rapport van het CBS blijkt dat 3D printing zijn weg vindt in het Nederlandse bedrijfsleven. Zo is te lezen dat 3D printen bij 5% van bedrijven gebruikt wordt. Hieruit blijkt dat vooral researchinstellingen 3D printen gebruiken. Bijna één op de vijf bedrijven zette in 2017 3D printers in. Ook bij bedrijven in de industrie werd relatief veel aan 3D printen gedaan (11% van de bedrijven). Bij grote bedrijven (+ 500 werkzame personen) maakte 1 op de 10 bedrijven gebruik van een 3D printer, terwijl dit 3% bedroeg bij bedrijven met 10 tot 20 werkzame personen.

Meer informatie of interesse in industrieel 3D printen?

neem contact met ons op!

10 jaar Oceanz 3D printing, professioneel 3D printen in Nederland

10 March 2020
Laura van den Biggelaar