De specialist en marktleider in Additive Manufacturing in Nederland
+31 (0)318-769077
nl
en
DIRECT 3D PRINTEN ga naar YOUR OCEANZ

10X Daarom ook 3D printen in 2021

1. Kies voor lokaal produceren

Minder voorraad in huis dankzij 3D printen

In 2020 kwam meer dan ooit boven dat industrieel Nederland kwetsbaar is door de complexe supply chains. Zo is nog duidelijker geworden dat dichtbij produceren (re-shoring) voordeel heeft. 3D printen biedt daarin dé oplossing. Dankzij deze snelle manier van produceren, is het niet langer nodig om grote voorraden aan te nemen. Reserve-onderdelen hoeven daardoor niet jarenlang op voorraad te liggen, met het risico dat ze uiteindelijk alsnog moeten worden afgeschreven. Met 3D printen kan on-demand geprint worden. De voorraad kan hierdoor gereduceerd worden of totaal worden overgenomen door een digitale stock. De voordelen? Kostenbesparing op het magazijn en flexibiliteit als het gaat om revisies van bestaande modellen.

3D printen van (reserve)onderdelen op aanvraag?

3D printen is vaak de snelste productiemethode wanneer complexe reserveonderdelen nodig zijn en er geen geschikte onderdelen op afroep geleverd kunnen worden. Met Additive Manufacturing kunnen zelfs de meest complexe delen direct 3D geprint worden.

2. Efficiënt omgaan met tijd

3D printen als snelle productiemethode

Met 3D printen kiest u voor snelheid in het productieproces. Voor 3D printen zijn geen matrijzen of ingewikkelde programma`s nodig. 3D printen is een zeer snelle productiemethode, want na upload van de digitale bestanden is het model al binnen een paar dagen gereed.

3. Kies voor kwaliteit

3D printen in ISO 9001, ISO 13495 én EC1935/2004

En wat u kiest in 2021, moet voldoen aan de beste eisen. Oceanz 3D printing biedt en garandeert u deze kwaliteit.

Industrie, medisch en Food Grade

Zo behaalden wij in september 2014 als eerste binnen de branche het ISO 9001certificaat. In februari 2016 behaalde Oceanz als eerste 3D printbedrijf in Nederland de ISO 13485-certificering. In 2020 konden we daar onze EC1935/2004 certificering aan toevoegen. Deze certificering zorgt ervoor dat 3D printen mogelijk is voor toepassingen die in contact komen met voedsel. Een mooie aanvulling aan het kwaliteitspalet!

Kwaliteit als standaard

Op het gebied van kwaliteit onderscheiden we ons overigens al jaren binnen de branche en daarmee zorgen we – op eigen initiatief – voor een nieuwe professionaliseringsslag binnen deze industrie. Dankzij de inzet van het kwaliteitsmanagementsysteem, bieden we onze klanten nog meer betrouwbaarheid en kwaliteit op de 3D printproducten die Oceanz levert.

4. Geef 2021 maar wat kleur

Kies voor 3D printen én kleur!

Na het 3D printproces bieden we bij Oceanz verschillende mogelijkheden voor nabehandelingen van een 3D print aan. Het verfraaien en/of finishen kan middels de volgende nabehandelingen:

  1. Trommelen & Polijsten
  2. Kleuren & lakken
  3. Coaten

5. Geef ook in 2021 het (goede) voorbeeld

Prototyping met 3D printen

Voor het maken van een prototype (een voorbeeld- of proefmodel) is juist 3D printen zeer geschikt. Het geeft de mogelijkheid om unieke producten of kleine series te maken zonder hoge opstartkosten. Ook daarna is het eenvoudig om eventuele modelaanpassingen door te voeren, ook bij enkele stuks. 3D printen is de ideale methode voor doorontwikkeling en/of optimalisatie in eigenschappen, model en vorm van een bestaand product.

Snel een voorbeeld in huis

De snelheid van 3D printen, zorgt er bovendien voor dat prototypes binnen no-time beschikbaar zijn. Dat maakt het mogelijk om al in een paar dagen een goed beeld van een project aan de klant te kunnen geven. Bovendien kan feedback steeds worden toegepast en continu zichtbaar gemaakt worden met een nieuw 3D geprint model. Het risico op onbevredigende resultaten later in het project, wordt hiermee tot een minimum beperkt. De klant kan op zijn beurt met deze prototypes het project aan potentiële kopers presenteren. Additive manufacturing kent geen economische seriegrootte. Dit maakt het mogelijk om op maat gemaakte, eenmalige producten te maken.

6. Gewichtsbesparing is altijd een goed idee

Lichtere onderdelen met 3D printen

3D printen wordt ook vaak ingezet om lichtere onderdelen te printen en op die manier gewicht te besparen. In bijvoorbeeld aerospace of automotive bespaart brandstof en dat zorgt voor minder CO2-uitstoot en lagere kosten. Voor veel andere industrieën is ‘lichtgewicht’ echter ook zeer interessant, ook wanneer dit misschien niet altijd direct voor de hand ligt. Lees daar meer over op Waarom gewichtsbesparing voor elk ontwerp relevant is?

7. Zet in 2021 ook eens een ander in the spotlight

Reik een 3D geprinte award uit

Er is altijd wel een reden om iemand te belonen of in het zonnetje te zetten. Met een innovatieve trofee in 3D print geeft u net dat beetje extra aandacht aan uw collega’s tijdens een (bedrijfs)evenement of (sport)wedstrijd. Het 3D printen van een award, trofee of relatiegeschenk maakt het ook heel eenvoudig om het model te personaliseren.

8. De gezondheidszorg verbeteren

3D printen voor betere en goedkopere medische zorg

Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van 3D printen flinke besparingen in het medisch werkveld kan opleveren. Denk aan het reduceren van de OK-kosten en het verkorten van de doorlooptijd. Het gebruik van anatomische modellen en boor- en zaagmallen heeft een significante invloed op de tijdsbesparing van een behandeling. Oplopend van gemiddeld 20 minuten tot een uur! Lees meer over medisch 3D printen.

3D printen maakt de zorg goedkoper

Chirurgen, tandtechnici, onderzoekers en fabrikanten van medische hulpmiddelen kunnen dankzij deze techniek efficiënter en nauwkeuriger werken. Maar ook de patiënt profiteert! Bijvoorbeeld 3D geprinte patiënt-specifieke medische hulpmiddelen zorgen ervoor dat de ingreep efficiënter en effectiever verloopt. 3D printen maakt de zorg goedkoper.

9. Duurzaam en verantwoord ondernemen

3D printen als duurzame productietechniek

Additive Manufacturing en 3D printen in het bijzonder, dragen bij aan het verbeteren van de duurzaamheid. 3D printen is een duurzame techniek, omdat de afvalstoffen tot een minimum beperkt worden en het materiaal wordt hergebruikt (zero/less waste). Er hoeven minder fysieke producten in een vroeg stadium verstuurd te worden, omdat er wordt gewerkt met digitale tekeningen. Dit scheelt transportkosten en levert een positieve bijdrage aan het milieu.

10. Stay safe, ook in 2021

Oceanz PAFR: Brandwerend 3D printmateriaal

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt in veel situaties, maar zeker als het gaat om brand en de mogelijke persoonlijke en technische schade. Oceanz maakt daarvoor gebruik van Oceanz PAFR. En dit fire-rated material heeft brandvertragende eigenschappen. De grondstof voldoet aan de JAR-25 en UL-94. Aan de grondstof zijn chemicaliën toegevoegd. Dit om het materiaal flame retardant te maken. Bij brand ontstaat een gecarboniseerde coating op de oppervlakte, die de kunststof tijdelijk isoleert.

Daarom 3D printen in 2021!

“Additive Manufacturing en 3D printen zijn steeds vaker serieuze opties in de maakindustrie. Het zijn vooral de criteria die het 3D printen veranderen en waarmee we in de volgende fase zijn beland. Was de eerdere wens ‘een model lijkend op het eindproduct’. We zitten nu in een stadium waarin kwaliteit, doorlooptijd en materiaalmogelijkheden een grotere rol spelen. De 3D printtechniek is meer volwassen geworden en goed geschikt voor een productieproces met functionele toepassingen. Dat wordt nu ook door steeds meer gebruikers ingezien. 3D printen is geen doel meer op zich, maar een middel om het proces goed in te richten.”

Nieuwsgierig naar uw mogelijkheden met 3D printen?
Neem dan contact met ons op!

Terug naar overzicht