Waarom gewichtsbesparing voor elk ontwerp relevant is

De luchtvaarindustrie is altijd op zoek naar gewichtsbesparing. Vanzelfsprekend, want hoe lichter het vliegtuig, hoe minder brandstof er nodig is om het vliegtuig op te laten stijgen en in de lucht te houden. Voor veel andere industrieën is ‘lichtgewicht’ echter ook zeer interessant, ook wanneer dit misschien niet altijd direct voor de hand ligt.

Waarom gewichtsbesparing voor elk ontwerp relevant is

Tekst: Gilbert Peters, Fransisco.nl

Een goed voorbeeld is de procesindustrie. Lichter ontworpen productielijnen kunnen er sneller draaien en een lichte robotarm is nauwkeuriger te positioneren en beter te finetunen. Lichte onderdelen zijn makkelijker en sneller te vervangen, waarbij ook nog eenvoudigere veiligheidsprocedures en hulpinstallaties gebruikt mogen worden. Daarnaast kunnen er goedkopere componenten gebruikt worden om deze lichte onderdelen aan te drijven of te verplaatsen.


Materiaal besparen met 3D printen

Een ander voordeel is dat voor het produceren van een licht onderdeel, indien 3D geprint, minder materiaal benodigd is. Tijdens productie is dit interessant, want minder materiaal betekent minder materiaalkosten. Dit geldt ook tijdens het recyclen. Het bedrijfsleven gaat meer en meer over op het gedachtengoed van de circulaire economie, waarbij producten en materialen worden hergebruikt in plaats van weggegooid. Recyclen kost energie en moeite en daarmee geld. Dus hoe minder materiaal je gebruikt, des te eenvoudiger, makkelijker en goedkoper het recyclen is.

Materiaal besparen met 3D printen - Oceanz

Topologie optimalisatie

Het lichter maken van onderdelen is op verschillende manieren te realiseren. Er kan een sterker of lichter materiaal gebruikt worden. Door middel van 3D printen kunnen complexe en lichte 3D geometrieën gemaakt worden en er kan een andere ontwerpmethode gebruikt worden om deze complexe geometrieën te creëren. Topologie optimalisatie is zo’n ontwerpmethode. Hierbij wordt alleen materiaal gebruikt op plaatsen waar het een effectieve bijdrage levert. Dit resulteert in lichtgewicht en stijve onderdelen.

Meer informatie over dit onderwerp?
Neem dan contact op met de adviseurs van Oceanz

7 July 2017
Guestblogger