De specialist en marktleider in Additive Manufacturing in Nederland
+31 (0)318-769077
nl
en
DIRECT 3D PRINTEN ga naar YOUR OCEANZ

Onderdelen-schaarste? 3D printen uw oplossing?

3 aug 2021

De kranten en nieuwspagina’s berichten op dit moment over onderdelen-schaarste, tekort aan grondstoffen, prijsstijgingen en schaarste aan productiecapaciteit… Zo lazen we afgelopen weekend onder meer deze twee artikelen in het FD:

Jacht op schaarse onderdelen is in volle gang
‘Zonder dat ene componentje kun je mooi niet verder’

In deze artikelen staan quotes als:

“Van auto- en fietsfabrikanten tot in de bouw, overal slaat de onderdelenschaarste toe. Sommige bedrijven gaan dan zelf maar op zoek naar alternatieven.”

“De pandemie heeft de productie van onderdelen verstoord. Frames, tandwielen, naven en schijfremmen – veelal uit Azië afkomstig – zijn moeilijk leverbaar.”

“Schuim, textiel, leer, kunststoffen, hout en staal: er is moeilijk aan te komen en de prijzen zijn sterk gestegen.”

“De problemen in de autobranche, waar hele fabrieken werden stilgelegd door het ontbreken van minuscule onderdelen, zijn veel beschreven, maar de verstoorde keten raakt veel meer sectoren en bedrijven, zo bleek ook de afgelopen weken uit de kwartaalcijfers.”

Het is slechts een selectie uit een van de vele artikelen over onderdelen-schaarste.

Van begin corona naar nu…

Al aan het begin van de coronacrisis spraken we de verwachting uit dat er wereldwijd tekorten aan hulpmiddelen en onderdelen gaan ontstaan en dat de vraag naar deze producten alleen maar groter zullen gaan worden.

Er verschenen al snel berichten over voorraadproblemen. Inmiddels is er een groeiende behoefte aan spare-parts of speciale toepassingen of aanpassingen in de procesindustrie. Deze industriële toepassingen zijn eenvoudig en snel te vervaardigen met 3D printen.

Complexe onderdelen? 3D printen!

3D printen is vaak de snelste productiemethode wanneer complexe reserveonderdelen nodig zijn en er geen geschikte onderdelen op afroep geleverd kunnen worden. Met Additive Manufacturing kunnen zelfs de meest complexe delen direct 3D geprint worden, zowel in kunststof als metaal. Snel schakelen? Dat kan door de inzet van engineering.

Robotica-onderdelen 3D printen

Ontstaat de noodzaak om robots snel om te bouwen? Robotica-componenten zijn met 3D printen goed te maken. Denk daarbij aan kleine en grote onderdelen van een robot, maar ook een behuizing van een controller board. In de (proces)industrie en mechatronica wordt 3D printen toegepast voor custom made grippers, buttons en mechanische onderdelen van bijvoorbeeld robotarmen.

Spare parts 3D printen

Defecte machine-onderdelen? Met de inzet van 3D printen kan machinestilstand snel worden beperkt. Productiebedrijven zijn hiermee vlot in bezit van de juiste voorraden en kunnen deze met 3D printen ‘in control’ houden. Dankzij de goede eigenschappen van verschillende 3D printmaterialen is de 3D printtechniek zeer geschikt om in te zetten voor de productie van machines en onderdelen.

3D printen en (reverse) engineering

Om bovenstaande opties voor elkaar te krijgen, is snel schakelen noodzakelijk. Indien er geen digitaal bestand beschikbaar is, biedt reverse-engineering de oplossing. Het begint vaak met een 3D scan of een tekening van het model. Dit wordt dan omgezet in een 3D bestand. Dat bestand geldt als basis voor mogelijke verdere optimalisatie of innovatie. Voldoet een 3D bestand niet aan de eisen om te 3D printen? Dan is het ook mogelijk om deze te laten repareren.

3D printen en onderdelen-schaarste:

  • Snel schakelen bij tekort aan o.a. medische hulpmiddelen, industriële spare-parts, robotica en functionele toepassingen
  • Robots ombouwen en onderdelen vervangen
  • Snel schakelen door inzet engineering en reverse-engineering

Lees meer over de mogelijkheden van 3D printen:

Nieuwsgierig of 3D printen u een oplossing kan bieden?

Neem contact met ons op

Terug naar overzicht