De specialist en marktleider in Additive Manufacturing in Nederland
+31 (0)318-769077
nl
en
DIRECT 3D PRINTEN ga naar YOUR OCEANZ

3D printen tijdens Corona – COVID-19

19 mrt 2020

De verwachting is dat er wereldwijd tekorten aan hulpmiddelen en onderdelen gaan ontstaan en dat de vraag naar deze producten alleen maar groter zullen gaan worden. Er ontstaan elders in Europa tekorten, maar ook Nederland is de kans groot dat dergelijke behoeften gaan ontstaan.

Daarbij gaat het niet om schaarste aan consumentengoederen, maar wel om medische hulpmiddelen en onderdelen voor machines. Op dit moment ontstaat al een vraag naar medische hulpmiddelen, maar ook praktische en industriële toepassingen zullen op korte termijn hard nodig zijn. 3D printen tijdens Corona kan dan een praktische uitkomst bieden.

Oceanz is volop maatschappelijk betrokken en wil graag bijdragen waar dat mogelijk is. Enkele voorbeelden van 3D printen tijdens de Corona-pandemie die een waardevolle bijdrage kunnen leveren:

Medische hulpmiddelen 3D printen

In landen waar de pandemie voorloopt, hebben de ziekenhuizen grote uitdagingen met het tekort aan beademingsapparatuur en apparaten voor Intensive Care-afdelingen. Intensive Care-apparatuur is niet eenvoudig na te bestellen en de aanvoer van medische onderdelen loopt vast door de wereldwijde vraag. Zo kunnen sommige noodzakelijke apparaten niet functioneren, omdat bepaalde onderdelen niet meer geleverd kunnen worden of ontbreken in de voorraden. Het 3D printen van medische hulpmiddelen kan dan een oplossing bieden.

3D printen medische hulpmiddelen en ISO 13485

De Europese wetgeving stelt strenge eisen aan de productie van medische hulpmiddelen. Oceanz is ISO 13485-gecertifeerd, zodat 3D geprinte medische hulpmiddelen voldoen aan de richtlijnen. Het kwaliteitsmanagementsysteem wordt wereldwijd en branche-breed geaccepteerd.

3D printen van industriële toepassingen

De toekomst is op dit moment onzeker. Er verschijnen berichten over voorraadproblemen en wellicht is er op korte termijn dringende behoefte aan spare-parts of speciale toepassingen of aanpassingen in de procesindustrie. Deze industriële toepassingen zijn eenvoudig en snel te vervaardigen met 3D printen.

Robotica-onderdelen 3D printen

Ontstaat de noodzaak om robots snel om te bouwen? Robotica-componenten zijn met 3D printen goed te maken. Denk daarbij aan kleine en grote onderdelen van een robot, maar ook een behuizing van een controller board. In de (proces)industrie en mechatronica wordt 3D printen toegepast voor custom made grippers, buttons en mechanische onderdelen van bijvoorbeeld robotarmen.

Spare parts 3D printen

Defecte machine-onderdelen? Met de inzet van 3D printen kan machinestilstand snel worden beperkt. Productiebedrijven zijn hiermee vlot in bezit van de juiste voorraden en kunnen deze met 3D printen ‘in control’ houden. Dankzij de goede eigenschappen van verschillende 3D printmaterialen is de 3D printtechniek zeer geschikt om in te zetten voor de productie van machines en onderdelen.

Engineering & reverse-engineering

Om bovenstaande opties voor elkaar te krijgen, is snel schakelen noodzakelijk. Indien er geen digitaal bestand beschikbaar is, biedt reverse-engineering de oplossing. Het begint vaak met een 3D scan of een tekening van het model. Dit wordt dan omgezet in een 3D bestand. Dat bestand geldt als basis voor mogelijke verdere optimalisatie of innovatie. Voldoet een 3D bestand niet aan de eisen om te 3D printen? Dan is het ook mogelijk om deze te laten repareren.

Corona Covid 19 3D Printing Oceanz
3D printen tijdens Corona:

  • Bijdragen aan tekort aan medische hulpmiddelen, industriële spare-parts, robotica en functionele toepassingen
  • Vraagstukken samen oplossen om maatschappelijke verantwoordelijkheid te dragen
  • Supply chain overeind houden waar mogelijk, dit omdat de wereldwijde aanvoer steeds moeilijker wordt
  • 3D printen volgens certificeringen ISO 9001, ISO 13485 en Food Grade
  • Robots ombouwen en onderdelen vervangen
  • Snel schakelen door inzet engineering en reverse-engineering

Vragen of nieuwsgierig naar mogelijke oplossingen? Neem contact met ons op.

Terug naar overzicht