Bouw en Architectuur

De belangstelling voor het toepassen van 3D printen in de bouwsector neemt steeds verder toe. Addtive Manufacturing zal ook in deze industrie ‘disruptive’ zijn. Hoe kijken we aan tegen nieuwe methoden en technieken in de komende jaren? Bouwondernemers denken na over welke concepten geschikt zijn voor de toekomst. We denken graag mee! Ook architecten zien 3D printen als grote kans binnen de bouw. Het 3D printen van maquettes en prototypen wordt momenteel regelmatig toegepast. Het visualiseren van het eindresultaat richting klanten wordt hiermee vereenvoudigd. Dat scheelt tijd en geld!

Voordelen van het 3D printen in de Bouw & Architectuur

Prototypen en maquettes

 • Visualisatie
 • Snelheid
 • Eenvoudig aanpassingen doorvoeren
 • Voorraadbeperking
 • Kostenbesparing
 • Snelheid

Bouw

 • Mass customization; zelf de structuur, vorm en indeling kiezen
 • Bouwen met een lichter gewicht, waardoor minder druk op de fundering ligt
 • Snelle constructietijd
 • Kostenbesparing
 • Productie ter plaatse (geen voorraad)

Cases binnen Bouw & Architectuur

EXO-L enkelband voorkomt verzwikken in de bouw

EXO-L enkelband voorkomt verzwikken in de bouw

Verzwikken van de enkel staat in het werkveld in de top 3 van redenen voor werkverzuim en is daarmee een groot probleem. Naar schatting vinden er jaarlijks zo'n 300.000 verzwikkingen plaats op de werkvloer. BAM wil haar medewerkers hier zo goed mogelijk tegen beschermen en kiest daarom voor de EXO-L enkelband.

Lees verder

2755 gouden Poldermolens in 3D print

Oceanz printte voor de Nationale Museumweek 2755 kleine poldermolens naar het werkelijke poldermolen-model in het Openlucht Museum in Arnhem. Deze werden uit één stuk geprint en vervolgens goud gespoten. Ook de wieken van de molentjes konden draaien. De presentatie van de molentjes vond plaats in het centrum van Arnhem.

Lees verder
2755 gouden Poldermolens in 3D print
Passende dakdoorvoerpan met 3D printen

Passende dakdoorvoerpan met 3D printen

Bij de zoektocht naar meer efficiënte en effectieve productontwikkeling, maakt Ubbink met de ontwikkeling van de Universele Ubiflex Dakdoorvoerpan 15°-55° optimaal gebruik van 3D printen. De overstap naar 3D printen lijkt voor (productie)bedrijven soms een grote stap. De ervaring is juist dat het van toegevoegde waarde is in het ontwikkelproces en ook nog eens heel eenvoudig.

Lees verder

The Barn, de WEPod garage van de toekomst in 3D print

Tussen station Ede-Wageningen en Wageningen Campus gaat de WEpod rijden. Dit is een innovatief, zelfrijdend voertuig zonder stuur en pedalen. Om de WEpod een stalling te geven werden studenten van verschillende technische opleidingen van ROC A12 met een WEpod Challenge uitgedaagd om een duurzame stalling te ontwerpen.

Lees verder
The Barn, de WEPod garage van de toekomst in 3D print

Your Bouw en Architectuur 3D printing professional

Neem voor vragen of meer informatie contact op met Frank Elbersen:

Neem contact op Of bel direct op +31(0)318-769077
Frank Elbersen