De specialist en marktleider in Additive Manufacturing in Nederland
+31 (0)318-769077
nl
en
DIRECT 3D PRINTEN ga naar YOUR OCEANZ

3D geprinte maquette van ETPathfinder

Het 3D printen van een maquette geeft details op schaal goed weer. Bovendien is 3D printen een techniek om relatief snel en goedkoop een maquette te produceren.

Om de onderzoeksfaciliteit ETPathfinder in details weer te kunnen geven, heeft Nikhef (het Nationaal instituut voor subatomaire fysica dat onderzoek doet naar de elementaire bouwstenen van ons universum) gekozen om 3D printen in te zetten voor het maken van een maquette.

Maquette in 3D print van ETPathfinder

“De maquette (schaal 1:20) is gemaakt om een goed beeld te kunnen geven wat er gebouwd zal gaan worden (vanaf 2020) en zal reizend langs alle medewerkende instituten en bijeenkomsten gaan. De 3D printtechnologie geeft details op schaal goed weer en een maquette is in een relatief korte tijd goedkoop te maken”, aldus Marco Kraan, engineer bij Nikhef.

ETPathfinder 3D Print Maquette Nikhef Oceanz

Wat is ETPathfinder?

ETPathfinder, de onderzoeksfaciliteit in Universiteit Maastricht door Belgisch-Duits-Nederlandse consortium, moet uitgroeien tot een internationaal centrum voor onderzoek naar zwaartekracht-astronomie, hoge precisie meettechnieken, seismische isolatie, meet-en-regelsoftware, cryogene techniek en (quantum)optica. Alle onderzoek is nodig voor de uiteindelijke nieuwe gravitatie detector ‘Einstein Telescope’ die of op het Italiaanse eiland Sardinië of een gebied rond het drielandenpunt van Nederland, België en Duitsland moet komen. De beslissing hiervoor valt in 2021.

ETPathfinder Nikhef Maquette 3D Print Oceanz

Terug naar overzicht