De specialist en marktleider in Additive Manufacturing in Nederland
+31 (0)318-769077
nl
en
DIRECT 3D PRINTEN ga naar YOUR OCEANZ

Blue Monday? Blauw 3D printen!

De meeste 3D printmodellen komen wit uit de 3D printer. Welke mogelijkheden biedt Oceanz voor het verkrijgen van een blauw 3D geprint model en bij welke toepassingen is dit mogelijk?

Dit zijn de opties:

  1. 3D printen en blauw kleuren (diverse toepassingen)
  2. Food Safe 3D printen
  3. Skin Safe 3D printen

1. Een 3D printmodel Blauw kleuren

De modellen die bij Oceanz zijn geprint, kunnen op professionele wijze worden gekleurd of gelakt. Deze 3D geprinte modellen worden over het algemeen in het wit geprint. Daarna kunnen de modellen gekleurd worden. Oceanz biedt hiervoor een breed ‘standaard’ kleurenpalet van 14 kleuren. In het blauw zijn dit Oceanz Blue en Oceanz Turquoise.
Een eigen of specifieke kleur laten maken, behoort ook tot de mogelijkheden. Liever een afwerking met een hoogwaardige lak op basis van een RAL-kleur? Ook dat is een optie en zorgt voor een perfecte finish!

2. Food Safe 3D printen (in blauw)

Dankzij de ontwerpvrijheid van 3D printen, is het zeer goed mogelijk om aangepaste onderdelen en complexe of organische vormen te produceren voor de voedingsmiddelenindustrie. Oceanz biedt daarom voedselveilig 3D printen aan met certificering EC1935/2004.

3D printing & Food Contact

Oceanz 3D printing is EC 1935/2004 gecertificeerd en biedt daardoor als enige 3D printbedrijf in Nederland de mogelijkheid voor Food Grade 3D printen. Om een voedselveilig 3D geprint product te leveren, moet het materiaal en het proces vanzelfsprekend voldoen aan de strenge Europese regelgeving rondom Voedselveiligheid.

Food Contact & 3D printing

“Dat borgen wij met EC 1935/2004, waarbij de producten geproduceerd worden volgens de EC-richtlijn 2023/2006 (Good Manufacturing Proces). Het materiaal van de 3D geprinte onderdelen is daarmee veilig voor productie met consumptie-doeleinden of mag in contact komen met voedsel. Het voldoet aan EU10/2011 migratietesten afhankelijk van contactduur en temperatuur van materiaal”, aldus Frank Elbersen – Sales Engineer bij Oceanz 3D printing.

Food Grade 3D printen in kunststof en metaal

Oceanz 3D Printing biedt het volgende voedselcontactmateriaal in kunststof en metaal:

* = Blauwe kunststoffen worden op grote schaal gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie vanwege hun hoge zichtbaarheid en snelle identificatie in de productielijn.

Lees meer over Oceanz Food Grade materiaal.

3. Skin Safe 3D printen en kleuren

Voor sommige toepassingen is een langduriger huidcontact gewenst. Denk bijvoorbeeld aan een brace. Ook bij deze modellen biedt Oceanz de mogelijkheid om het model te kleuren. Hiervoor bieden we tien mogelijke kleuren aan. Met Sky Blue bieden we de mogelijkheid voor een blauw gekleurd 3D model dat op de huid gedragen kan worden. Denk aan prothesen en ortheses, maar ook aan sieraden en fashion.

Biocompatibel 3D printen én kleuren

Skin Safe betekent dat er geprint wordt met een biocompatibele grondstof. In dit geval Oceanz PA12 en Oceanz PA11. De gebruikte kleurstoffen en hulpmiddelen voldoen aan de voorwaarden van de OEKO-TEX® Standard 100 (een test- en certificeringssysteem voor textiel). De processen zijn vanzelfsprekend schoon en gevalideerd binnen onze kwaliteitsmanagementsysteem ISO 9001 en ISO 13485.

Meer info over deze onderwerpen? Neem dan contact met ons op.

Terug naar overzicht