De specialist en marktleider in Additive Manufacturing in Nederland
+31 (0)318-769077
nl
en
DIRECT 3D PRINTEN ga naar YOUR OCEANZ

Automotive Automotive

3D printen auto onderdelen

In de automotive branche liggen volop kansen voor 3D printen van auto onderdelen. Voor de auto- en motortechniek is 3D printen zeer geschikt om het optimale onderdeel te vervaardigen voor de hoogste prestatie-eisen. In de auto-industrie zien we 3D printen ook terug in customized products.

foto: Oceanz print functional parts en prototypes voor Donkervoort (onder NDA)

Bij de ontwikkeling van auto’s wordt al volop gebruik gemaakt van 3D printen. Bijvoorbeeld voor het ontwerp van een prototype of schaalmodel of een interieur-onderdeel. Additive Manufacturing helpt de automotive bij het spare part management. De voorraad (reserve onderdelen) wordt gedigitaliseerd en op aanvraag (on demand) geproduceerd en gedistribueerd (lage voorraadkosten).

De voordelen van 3D printen en automotive

  • Faalkostenreductie
  • Prototyping
  • Snelle levering
  • On-demand productie
  • Productie in eigen land
  • Lage voorraadkosten

Mogelijkheden 3D printen in automotive

3D printen in de auto-industrie is door autofabrikanten veel gebruikt om prototypes voor auto’s te maken en de vorm en pasvorm te controleren. Op die manier kunnen autofabrikanten esthetisch fraaie onderdelen maken. Inmiddels worden ook veel eindproducten voor de auto-industrie 3D geprint.

De toepassingen van 3D printen in de auto-industrie:

Ontwerp & concept
Zeer gedetailleerde 3D geprinte schaalmodellen worden in de auto-industrie veel gebruikt om ontwerpen en concepten van nieuwe voertuigen te tonen. Het gebruik van enkel CAD-modellen is niet effectief genoeg om mogelijke problemen in het ontwerp te definiëren. 3D geprinte modellen worden in de automotive ook gebruikt voor het aerodynamisch testen.

Validatie van prototypen
Prototyping is een zeer belangrijk onderdeel van het productieproces in de auto-industrie. 3D printen zorgt voor snelle prototyping in de pre-productiefase. Het gebruik van Additive manufacturing is op dit moment een van de meest populaire methoden om een ​​prototype te valideren: van een klein, snel 3D geprint detail tot een zeer gedetailleerd onderdeel op ware grootte dat geschikt is voor validatie en testen.

Preproduction sampling en tooling
3D printen is ook een zeer geschikte techniek om mallen te produceren en is ideaal voor een snelle productie van grepen, mallen en armaturen. Op die manier kunnen autofabrikanten monsters en gereedschappen tegen lage kosten produceren en toekomstige productieverliezen voorkomen. Denk daarbij ook aan het 3D printen van kleine series en enkele stuks.

Onderdelen op maat
Additive manufacturing wordt door autobedrijven gebruikt om onderdelen aan te passen aan specifieke voertuigen. Bijvoorbeeld voor toepassingen ‘op maat’ of wensen voor lichtgewichte onderdelen (race-industrie).

Direct online 3D printen van auto onderdelen?

Op zoek naar een snelle online manier om te 3D printen? Bestel uw 3D print direct via Your Oceanz!
Upload uw bestand en ontvang ook direct een gratis offerte.

Direct 3D printen via Your Oceanz