De specialist en marktleider in Additive Manufacturing in Nederland
+31 (0)318-769077
nl
en
DIRECT 3D PRINTEN ga naar YOUR OCEANZ

HTS Racing Team kiest voor 3D printen

Het HTS Racing Team (HRT) van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) racet al 35 jaar op diverse circuits in Europa en neemt op dit moment deel aan de Challenges des Monos, een kampioenschap voor ééncilindermotorfietsen. Al sinds de oprichting wordt geracet in deze supermono (ééncilinder) klasse. “Dit omdat deze klasse veel ruimte biedt voor de ontwikkeling van de motorfiets. Dit stelt het team in staat om een vrijwel zelf ontworpen en voortdurend geoptimaliseerde motorfiets neer te zetten”, vertelt Stijn Holtus namens het team. “Juist omdat we voortduren willen optimaliseren en onderdelen willen testen, hebben we recentelijk gekozen voor rapid prototyping, ofwel 3D printen.”

“De HTS motorfiets, met een gewicht van 120 kilo, wordt aangedreven door een KTM LC4 blok, waar we dit jaar meer dan 100 pk uit willen halen. Met name bij motorfietsen zijn er tal van factoren die een rol spelen bij het ontwerpen van onderdelen, dus is flexibiliteit in kleine aanpassingen essentieel. Dit jaar hebben we ook een Drive-By-Wire systeem geïmplementeerd, waarmee we onze gasklep elektronisch aansturen in plaats van mechanisch. Dit biedt meer controle over het gedrag van ons motorblok tijdens acceleratie.”

“Om dit systeem goed te laten werken, is het cruciaal dat we onze benzine-injectie efficiënt kunnen positioneren. We zijn overgestapt op Oceanz PAGF voor de productie van onze onderdelen. Deze keuze hebben we gemaakt met de begeleiding van Oceanz. Dit materiaal is bestand tegen de trillingen, hitte en benzine, waarmee een racemotor te maken krijgt.”

Dit is Oceanz PAGF

Oceanz PAGF is een glasgevuld witachtig PA12 poeder. Het 3D printmateriaal wordt gekenmerkt door een uitstekende stijfheid in combinatie met een hoge rek bij breuk. Typische toepassingen van het materiaal zijn behuizingen en thermisch belaste onderdelen, eindonderdelen binnen het motorgebied van auto’s, dieptrekmatrijzen of elk ander onderdeel dat een bijzondere stijfheid, hoge warmtevervormingstemperatuur en lage abrasieve slijtage vereist.

Materiaaleigenschappen Oceanz PAGF:
• Hoge stijfheid en mechanische slijtvastheid
• Goede thermische belasting en langdurig constant gedrag
• Hoge maatnauwkeurigheid en detailresolutie

Download hier de datasheet van dit materiaal

Over HTS Racing team

Het HTS Racing Team (HRT) is een van de oudste studentenraceteams van Nederland. Begonnen als onderdeel van de HTS (Hogere Technische School) en nu als vertegenwoordigers van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN).

Terug naar overzicht