De specialist en marktleider in Additive Manufacturing in Nederland
+31 (0)318-769077
nl
en
DIRECT 3D PRINTEN ga naar YOUR OCEANZ

Tekst aanbrengen in 3D print

Bij veel 3D geprinte modellen is er de wens om een markering aan te brengen. Denk aan een tekst of serienummer. Bijvoorbeeld een naam op een award, een datum of typenummer op een industrieel model of een label bij een serieproductie. Daarmee wordt het product uniek, persoonlijk en/of onderscheidend.

Om tekst of details aan te brengen in een 3D ontwerp gelden enkele ontwerptips. Zo moeten teksten of details die in een oppervlak liggen een bepaalde dikte hebben om ook na het printen nog goed zichtbaar te zijn. Vaak is dit minimaal 0.5 mm.

Emboss en deboss?
Het ontwerpen van tekst of nummers in een model kan ingezet worden om tekst te embossen (verhogen of extruderen) of om tekst te debossen (verlagen of verzinken). Hoe groter het hoogteverschil met de omliggende oppervlakken, hoe gemakkelijker de tekst of het nummer te zien is. Van beide mogelijkheden heeft embossen het meeste te verduren.

Tekst en 3D printen - Oceanz

Ook handig om rekening mee te houden:

1. Lettertype: Alles kan, maar hoe eenvoudiger, hoe beter.
2. Spatiëring/tekenafstand: Letters/cijfers die te dicht bij elkaar staan, kunnen moeilijk te onderscheiden zijn wanneer ze geprint worden.

Meer informatie over design & engineering bij Oceanz?

Neem dan contact met ons op!

Meer ontwerp-tips voor 3D printen?

Kijk hier voor 12 designtips!

Neem voor vragen over ontwerp-tips contact met Oceanz op.

Terug naar overzicht