De specialist en marktleider in Additive Manufacturing in Nederland
+31 (0)318-769077
nl
en
DIRECT 3D PRINTEN ga naar YOUR OCEANZ

Hoe 3D printen uitkomst biedt in de Foodvalley?

Oceanz 3D Printing is gevestigd ín Ede, in het hart van de Foodvalley. In deze regio wordt dagelijks hard gewerkt aan de voedselvoorziening van morgen. De sleutel tot het succes is een intensieve samenwerking tussen ondernemers, kennisinstellingen, onderwijs en overheid. Goede ideeën worden hier verder gebracht met ambitie, kennis én een gezonde dosis durf. Welke rol kan 3D printen in deze regio vervullen?

Foodvalley: Europese topregio in agrifood

De Regio Foodvalley bestaat uit acht gemeenten; Barneveld, Ede, Nijkerk, Rhenen, Renswoude, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen. Hierin wordt samengewerkt met twee provincies, onderwijs- en kennisinstellingen en ondernemers in de regio. Doel is om de Europese topregio op het gebied van agrifood te zijn en te blijven. Zo hanteert het platform Foodvalley.nl de slogan: Shaping the food and future together. En dat is niet voor niets. Want dat er wat moet gaan veranderen is overduidelijk. De vraag is alleen wanneer? En hoe snel? Gedreven door een netwerkorganisatie als Regio Foodvalley werken in deze regio ondernemers, onderwijs en de overheid samen aan een gezonde en duurzame regio voor bedrijven en inwoners.

Niet alles gebeurt in Eindhoven

Vaak wordt Eindhoven genoemd als de techregio van Nederland, maar juist in de Foodvalley in het midden van Nederland, gebeuren veel mooie dingen op het gebied van innovatie en technologie. Steeds sterker associëren bedrijven en instellingen in het gebied zich met innovatie in de agro- en foodsector: Food Valley. De Vallei is daarbij het hart van de Food Valley. Hier zitten de bedrijven die dicht bij de Wageningen UR gevestigd willen zijn. Denk aan de Research & Development afdelingen van grote concerns, maar ook de kleinere bedrijven met specialismen.

Oceanz 3D Printing, hartje Foodvalley

Oceanz kiest als professioneel 3D printbedrijf voor strategische samenwerking met professionals, kennisinstituten, onderwijsinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties. Samen werken we aan de beste oplossingen. We willen mensen, bedrijven en organisaties helpen met betekenisvolle 3D printproducten en -oplossingen. Zo kunnen (industriële) ondernemers sneller producten leveren, met minder voorraad en transport.

Foodvalley Famer Oceanz 3D Printing

Nieuwe technologie voor Agri & Food in de Foodvalley?

Food & Agri is een hoogproductieve en innovatieve sector; een branche die de komende jaren staat voor enorme uitdagingen en kansen. En een cruciale rol speelt in de transities in de maatschappij. zoals de eiwit transitie, klimaat, energie en biodiversiteit.Slimmere en duurzame voedselproductie vraagt om nieuwe technologie, zoals Additive Manufacturing (AM), beter bekend als 3D printen. AM kan een enorme bijdrage leveren, zowel in de high-end industrie en innovaties als bij de low-end oplossingen. En dat kan zowel bij de industrie met het maken van onderdelen als de consument met het printen van voedsel op maat.

3D Printservice Oceanz

3D printen in elke fase van de Technology Readiness Level (TRL)

AM stelt de Agri & Food in staat om de transitie sneller te laten verlopen. Eigenlijk in elke fase van de Technology Readiness Level (TRL). In de eerste fasen kan de techniek worden ingezet, om zonder al teveel kosten te toetsen of het idee sustainable is. In latere fasen kan AM de processen versnellen om de time-to-market te verkorten, om tenslotte ook eindproducten met deze techniek te kunnen vervaardigen.

3D printen voor food-bedrijven

De opkomst van Smart Industry binnen de foodsector is niet meer te stoppen. Foodbedrijven zullen dan ook steeds meer te maken krijgen met robotisering, automatisering en digitalisering van processen.

Met de inzet van Additive Manufacturing kan de voedingsmiddelenindustrie nog sneller innoveren en voldoen aan de hoge standaard van eisen. Dankzij de ontwerpvrijheid van 3D printen, is het produceren van aangepaste onderdelen en complexe of organische vormen heel goed mogelijk.

Oceanz 3D Printing - SLS

Dit kan zeer aantrekkelijk zijn voor voedsel-gerelateerde toepassingen. Wanneer 3D geprinte onderdelen in contact komen met voedsel, dient wel rekening gehouden te worden met veiligheid en voorschriften. Om een voedselveilig 3D geprint product te leveren, zijn voedselveilige (food grade) materialen noodzakelijk”.

Food Grade gecertificeerd 3D printen

Bedrijven in de foodsector kunnen de technieken van Oceanz veilig inzetten, conform de juiste richtlijnen, zoals de EC 1935/2004. Dat helpt de voedingsmiddelenindustrie om sneller te innoveren en te voldoen aan de hoge standaard van eisen.

Bepaalde onderdelen van foodmachines zijn heel lastig te maken, maar eenvoudig te 3D printen. En juist in de foodbranche veranderen behoeften en productietechnieken razendsnel. Het is voor foodproducenten eenvoudig om een onderdeel net op een andere manier te printen, zodat je snel mee kunt veranderen.

3D printen: dichtbij én duurzaam produceren

Een ander voordeel van 3D printen is de mogelijkheid van het dichtbij produceren. Waar productie vaak verplaatst werd naar lagelonenlanden, werd tijdens de coronacrisis ook duidelijk dat hier nadelen aan kleven. De productie in landen als China viel stil, grenzen gingen dicht en cruciale onderdelen konden niet geleverd worden. Reshoring – het weer dichterbij halen van productie – was het gevolg. Dit door het versimpelen van de keten, schakels weg te nemen en de productie dichterbij te halen, naar Europa of zelfs binnen de landsgrenzen.

Reshoring kent een flink aantal voordelen:

 • Een stabiel politiek klimaat bij de leverancier
 • Geen invoerrechten
 • Lagere CO2 footprint
 • Meer controle op de supply chain
 • Vergroten innovatiekracht
 • Snel inspelen op veranderingen

Kiezen voor een meer lokale en duurzamere oplossing?

Uit een onderzoek van Supply Chain Media is gebleken dat 45% van de Europese productiebedrijven gedurende de coronacrisis op zoek is gegaan naar alternatieve leveranciers. Een mooie kans om voor een meer lokale en duurzamere oplossing te kiezen. Om deze leveranciers lokaal te vinden, of een deel zelf te produceren, is robotisering en automatisering noodzakelijk. Geweldige kansen om te innoveren en regionaal circulair te gaan ondernemen in de regio.


Voorbeeldcases 3D printen agrifood:

Het 3D printen van onderdelen maakt het mogelijk om kleine voorraden te houden en zorgt voor een snelle ontwikkeling van prototypes naar functional parts. Dit geldt voor diverse technologische oplossingen en ontwikkelingen in de Agri- en Foodtech sectoren. Goede voorbeelden zijn de productie van (aangepaste) machineonderdelen, grippers, nozzels, prototypes, robots en drones en over het maken van complexe of organische vormen.

3D printen voor een Agri-robot

Saia Agrobotics is een Start Up gehuisvest op de Wageningen Campus en een spin-off van Wageningen University & Research. Saia Agrobotics ontwikkelt A.I. en robot-technologie voor de glastuinbouw om het arbeidsprobleem op te lossen, tuinders te helpen hun kas beter aan te sturen en op te schalen.
Saia LeafPickingRobot - Oceanz 3D printing
Op de foto is een ontwikkeling te zien van een bladplukrobot voor komkommers. Het mondstuk aan de robotarm bestaat uit verschillende 3D geprinte onderdelen geleverd door Oceanz. In de prototype fase is het voor ons van belang dat we snel kunnen itereren tijdens het ontwerpen. De verschillende 3D print technieken, materialen en ondersteuning van Oceanz stelde ons in staat dat te doen”, aldus Bart van Tuijl, CTO van Saia Agrobotics.

Naar deze case

Nozzles 3D printen

Met het 3D printen van een nozzle kunnen snel stappen worden gezet in een ontwikkelproces. Het 3D printen van een spuitmond, tuit of mondstuk voor de voedingsmiddelenindustrie gebeurt volgens EC1935/2004 in zowel kunststof als metaal.

Nozzles 3D Printing Food Contact Oceanz
Deze nozzles kunnen direct functioneel worden ingezet. 3D geprinte nozzles zijn zeer geschikt voor droge materialen en vloeibare voedingsmiddelen. Onder meer bakkerijen, snoepfabrikanten, de vleesverwerkende industrie en zuivelproducenten hebben hier baat bij.

Naar deze case

Voordelen 3D printen Agrifood:

 • Dichtbij produceren
 • Duurzame productiemethode
 • Snel innoveren
 • Vormvrijheid
 • EC1935/2004

Meer voordelen van 3D printen

Welke Food Grade materialen biedt Oceanz 3D Printing?

Oceanz 3D printing biedt het volgende food contact materiaal in kunststof:

Ook 3D printen in RVS behoort tot de mogelijkheden.

Meer informatie over 3D printen voor Agrifood?

Neem contact met ons op!

Terug naar overzicht