Waarom 3D printen in 2020?

15 Goede voornemens om te kiezen voor 3D printen in 2020:

Waarom 3D printen in 2020?

1. Duurzaam en verantwoord ondernemen

3D printen als duurzame productietechniek

Additive Manufacturing en 3D printen in het bijzonder, dragen bij aan het verbeteren van de duurzaamheid. 3D printen is een duurzame techniek, omdat de afvalstoffen tot een minimum beperkt worden en het materiaal wordt hergebruikt (zero/less waste). Er hoeven minder fysieke producten in een vroeg stadium verstuurd te worden, omdat er wordt gewerkt met digitale tekeningen. Dit scheelt transportkosten en levert een positieve bijdrage aan het milieu.

Waarom kiezen voor 3D printen als een duurzame productietechniek?

Lees er meer over op de pagina duurzaam 3D printen


2. Efficiënt omgaan met tijd

3D printen als snelle productiemethode

Met 3D printen kiest u voor snelheid in het productieproces. Voor 3D printen zijn geen matrijzen of ingewikkelde programma`s nodig. 3D printen is een zeer snelle productiemethode, want na upload van de digitale bestanden is het model al binnen een paar dagen gereed.


3. Kies het juiste materiaal voor uw toepassing

Welk materiaal is het meest geschikt voor uw 3D print?

3D printen kan met veel verschillende materialen. Oceanz heeft een ruim aanbod 3D print materialen; van slijtvast tot zeer flexibel. Nylon (polyamide) is daarbij één van de meest gebruikte printmaterialen. Dit sterke materiaal kent perfect gebalanceerde eigenschappen en een grote verscheidenheid aan toepassingen. Daarnaast zijn er uiteraard nog volop mogelijkheden; van rubber tot metaal en van gips tot composiet. Welk 3D printmateriaal is het meest geschikt voor uw 3D print?


4. Gewichtsbesparing

Lichtere onderdelen met 3D printen

In de luchtvaartindustrie wordt 3D printen ingezet om lichtere onderdelen te printen. Vliegtuigen besparen hiermee op brandstof en zorgen op die manier voor minder CO2-uitstoot. Voor veel andere industrieën is ‘lichtgewicht’ echter ook zeer interessant, ook wanneer dit misschien niet altijd direct voor de hand ligt. Lees meer op Waarom gewichtsbesparing voor elk ontwerp relevant is?5. Denk niet te zwart/wit

Kies voor 3D printen kleur!

Elk model wordt na het printproces met de meest hoogwaardige technieken gereinigd. Na het 3D printen bieden we bij Oceanz verschillende mogelijkheden voor nabehandelingen van een 3D print aan. Het verfraaien en/of finishen kan middels de volgende nabehandelingen:
1. Trommelen & Polijsten
2. Kleuren & lakken
3. Coaten6. Geef het (goede) voorbeeld

Prototyping met 3D printen

Voor het maken van een prototype (voorbeeld of proefmodel) kan goed gebruik worden gemaakt van een 3D printer. Juist 3D printen geeft de mogelijkheid om unieke producten of kleine series te maken zonder hoge opstartkosten. Ook daarna is het eenvoudig om eventuele modelaanpassingen door te voeren, ook bij enkele stuks. 3D printen is de ideale methode voor doorontwikkeling en/of optimalisatie in eigenschappen, model en vorm van een bestaand product.

De snelheid van 3D printen, zorgt er bovendien voor dat prototypes binnen no-time beschikbaar zijn. Dat maakt het mogelijk om al in een paar dagen een goed beeld van een project aan de klant te kunnen geven. Bovendien kan feedback steeds worden toegepast en continu zichtbaar gemaakt worden met een nieuw 3D geprint model. Het risico op onbevredigende resultaten later in het project, wordt hiermee tot een minimum beperkt. De klant kan op zijn beurt met deze prototypes het project aan potentiële kopers presenteren. Additive manufacturing kent geen economische seriegrootte. Dit maakt het mogelijk om op maat gemaakte, eenmalige producten te maken.

7. Creëer overzicht

Maquette 3D printen

Maquettes zijn er om een eigen ontwerp te visualiseren en om opdrachtgevers een duidelijk beeld te geven. Vaak gebeurt dit al digitaal en wordt een ontwerp op scherm gepresenteerd aan een opdrachtgever. Vanuit deze digitale tekening is de stap naar een 3D geprint model van hetzelfde ontwerp snel gemaakt. Én juist dat levert veel voordeel op…

In 2019 kreeg Kinderdijk een nieuw bezoekerscentrum. Vanaf het dak hebben bezoekers van Kinderdijk een panoramisch uitzicht over het werelderfgoed. Daar staat ook een 3D geprinte maquette van Kinderdijk met daarop diverse highlights en herkenbare punten voor de bezoeker. Zij kunnen in één oogopslag zien waar de bezoekmolens zijn en de route van de rondvaartboten bestuderen.


8. Zet een ander in het zonnetje

Reik een 3D geprinte award uit

Er is altijd wel een reden om iemand te belonen of in het zonnetje te zetten. Met een innovatieve trofee in 3D print geeft u net dat beetje extra aandacht aan uw collega’s tijdens een (bedrijfs)evenement of wedstrijd. Het 3D printen van een award, trofee of relatiegeschenk maakt het ook heel eenvoudig om het model te personaliseren.


9. Geef een ontwerp uit handen

Kies voor (re)-engineering via Oceanz

Oceanz helpt u graag bij het re-design (re-engineering) van een bestaand ontwerp, maar ook voor kleine wijzigingen in een bestaand ontwerp. Dit laatste kan een variatie in wanddikte zijn, of het aanbrengen van holtes ten behoeve van gewichtsreductie. Bij een compleet ontwerp kijken we naar de wensen van de klant. Daarbij geldt; hoe concreter, hoe eenvoudiger het proces en het ontwerptraject. Denk daarbij vooral aan onderdelen of componenten die op een 3D printer geproduceerd gaan worden.


10. Less is more…

Minder voorraad in huis dankzij 3D printen

Dankzij de snelle manier van produceren met 3D printen, is het niet langer nodig om grote voorraden aan te nemen. Het is niet langer nodig om reserve-onderdelen jarenlang op voorraad te leggen, met het risico dat ze uiteindelijk alsnog moeten worden afgeschreven. Met 3D printen kan on-demand geprint worden. De voorraad kan hierdoor gereduceerd worden of totaal worden overgenomen door een digitale stock. De voordelen? kostenbesparing op het magazijn en flexibiliteit als het gaat om revisies van bestaande modellen.

3D printen van (reserve)onderdelen op aanvraag?

3D printen is vaak de snelste productiemethode wanneer complexe reserveonderdelen nodig zijn en er geen geschikte onderdelen op afroep geleverd kunnen worden. Met Additive Manufacturing kunnen zelfs de meest complexe delen direct 3D geprint worden.


11. Kies voor kwaliteit

3D printen in ISO 9001 en ISO 13495

Oceanz heeft in september 2014 als eerste binnen de branche het ISO 9001 certificaat behaald. In februari 2016 behaalde Oceanz als eerste 3D printbedrijf in Nederland de ISO 13485-certificering. Hiermee onderscheiden we ons al jaren binnen de branche en zorgen daarmee - op eigen initiatief - voor een nieuwe professionaliseringsslag binnen deze industrie. Dankzij de inzet van het kwaliteitsmanagementsysteem, bieden we onze klanten nog meer betrouwbaarheid en kwaliteit op de 3D printproducten die Oceanz levert.


12. Kies voor veiligheid

Oceanz PAFR: Brandwerend 3D printmateriaal

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt in veel situaties, maar zeker als het gaat om brand en de mogelijke persoonlijke en technische schade. Oceanz maakt daarvoor gebruik van Oceanz PAFR. En dit fire-rated material heeft brandvertragende eigenschappen. De grondstof voldoet aan de JAR-25 en UL-94. Aan de grondstof zijn chemicaliën toegevoegd. Dit om het materiaal flame retardant te maken. Bij brand ontstaat een gecarboniseerde coating op de oppervlakte, die de kunststof tijdelijk isoleert.


13. Persoonlijke benadering

Personalisatie en 3D printen

Doordat er met digitale bestanden gewerkt wordt, is het erg makkelijk om veranderingen door te voeren. Het maakt dan ook niet uit of er bijvoorbeeld een gelijke serie of een serie wordt geprint met op modelniveau specifieke aanpassingen (namen, nummer, technische aanpassingen, kleuren etc.). 3D printen leent zich dan ook perfect voor een persoonlijk tintje…

Een mooi voorbeeld is een 3D geprinte beenprothese die volledig op maat wordt gemaakt voor de patiënt. Het onderbeen van de persoon wordt gescand. Van het 3D model wordt een volledig gepersonaliseerde beenprothese gemaakt. Het gehele proces is ook nog eens patiëntvriendelijker en sneller dan de klassieke methode. Onze ervaring is dat patiënten zelf invloed willen hebben op de prothese.

14. De gezondheidszorg verbeteren

3D printen voor betere en goedkopere medische zorg

Chirurgen, tandtechnici, onderzoekers en fabrikanten van medische hulpmiddelen kunnen dankzij deze techniek efficiënter en nauwkeuriger werken. Maar ook de patiënt profiteert! Bijvoorbeeld 3D geprinte patiënt-specifieke medische hulpmiddelen zorgen ervoor dat de ingreep efficiënter en effectiever verloopt. 3D printen maakt de zorg goedkoper.

Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van 3D printen flinke besparingen in het medisch werkveld kan opleveren. Denk aan het reduceren van de OK-kosten en het verkorten van de doorlooptijd. Het gebruik van anatomische modellen en boor- en zaagmallen heeft een significante invloed op de tijdsbesparing van een behandeling. Oplopend van gemiddeld 20 minuten tot een uur! Lees meer over medisch 3D printen.


15. Durf een volgende stap te zetten!

3D printen vindt zijn weg in het Nederlandse bedrijfsleven

In hoog tempo transformeert digitale technologie onze economie, maatschappij en ons dagelijks leven. Nieuwe digitale toepassingen zoals 3D printen, vinden hun weg in het Nederlandse bedrijfsleven. Het zijn vormen van relatief nieuwe ICT-toepassingen die onderdeel zijn gaan uitmaken van het ICT-landschap van bedrijven. Onlangs publiceerde het CBS hier een rapport over. Daarin is te lezen dat 3D printen bij 5% van bedrijven gebruikt wordt. 
Hieruit blijkt dat vooral researchinstellingen 3D printen gebruiken. Ook in de industrie werd relatief veel aan 3D printen gedaan (11% van de bedrijven). Bij grote bedrijven (+ 500 werkzame personen) maakte 1 op de 10 bedrijven gebruik van een 3D printer, terwijl dit 3% bedroeg bij bedrijven met 10 tot 20 werkzame personen.

Additive Manufacturing en 3D printen zijn steeds vaker serieuze opties in de maakindustrie. Het zijn vooral de criteria die het 3D printen veranderen en waarmee we in de volgende fase zijn beland. Was de eerdere wens ‘een model lijkend op het eindproduct’. We zitten nu in een stadium waarin kwaliteit, doorlooptijd en materiaalmogelijkheden een grotere rol spelen. De 3D printtechniek is meer volwassen geworden en goed geschikt voor een productieproces met functionele toepassingen. Dat wordt nu ook door steeds meer gebruikers ingezien. 3D printen is geen doel meer op zich, maar een middel om het proces goed in te richten.

Meer informatie over de mogelijkheden van 3D printen voor uw organisatie?

Neem contact op met Oceanz!

2 months ago
Laura van den Biggelaar