De specialist en marktleider in Additive Manufacturing in Nederland
+31 (0)318-769077
nl
en
DIRECT 3D PRINTEN ga naar YOUR OCEANZ

Wat is de ideale resolutie van een 3D bestand?

Welke resolutie van het digitale 3D bestand is geschikt voor 3D printen en hoe blijft deze behouden bij bestandsoverdracht?

Van STL naar 3D-model

Een STL-bestand is een digitaal bestand, die speciaal ontworpen is voor de stereolithografie (SLA) en is de standaard geworden in het rapid prototyping-proces.
STL staat voor Surface Tessellation Language of ook wel Standard Tessellation Language. Letterlijk betekent dit: beschrijving van het oppervlak door betegeling. In dit geval zijn de ‘tegels’ vlakke driehoeken. Een STL-bestand beschrijft alleen de oppervlaktegeometrie van een vorm. De representatie van het oppervlak (materiaal, kleur en textuur) wordt niet beschreven.

STL: Opbouw in driehoeken

Omdat een STL-bestand een vorm enkel beschrijft met driehoeken, is de beschrijving altijd een grove benadering van de werkelijkheid. In onderstaand figuur wordt een schijf weergegeven als CAD-bestand en als STL-file. De driehoek a-b-c benadert de cirkelboog x. Door het STL-bestand met een zo groot mogelijk aantal driehoeken te beschrijven wordt de afwijking kleiner, dus neemt de nauwkeurigheid van het STL-model toe.

 

Resolutie 3D Bestand
bron: wikipedia

Gesloten model
Tijdens de export van het bestand kan de tolerantie ingesteld worden. Die bepaalt wat de maximale afstand is tussen het oppervlak van het originele 3D-model en de variant in het STL-bestand. Een bol opgebouwd uit driehoekjes is nooit perfect rond, dus er zal altijd wat ruimte zitten tussen het originele model en het model dat opgebouwd is uit driehoekjes. Niet elke STL-file is daarom geschikt voor een 3D printer, zo moet het model gesloten zijn om te kunnen printen.

Resolutie En 3D Printen Oceanz 3D Printing

Hoogste resolutie 3D bestand

Als een STL niet groot genoeg is, krijg je platte vlakken in het ontwerp. Kies daarom bij de optie ‘exporteren naar STL’ of ‘opslaan als STL’ dan ook altijd voor de optie met de hoogste resolutie. De resolutie van een STL-bestand kunnen wij na ontvangst niet meer aanpassen. Bij twijfel over de resolutie van het STL-bestand is het altijd mogelijk een .STEP of .IGES bestand toe te sturen zodat wij deze conversie kunnen uitvoeren.

Meer ontwerp-tips voor 3D printen?

Kijk hier voor 12 designtips!

Neem voor vragen over ontwerp-tips contact met Oceanz op.

Terug naar overzicht