De specialist en marktleider in Additive Manufacturing in Nederland
+31 (0)318-769077
nl
en
DIRECT 3D PRINTEN ga naar YOUR OCEANZ

Technisch geneeskundige als erkende toegevoegde waarde in de zorg

Technisch geneeskundigen spelen een steeds belangrijker rol in de medische zorg. Eerder schreven wij al dat 3D printen voor medische toepassingen onmogelijk is zonder technisch-medisch engineers. Onlangs besloot ook de Eerste Kamer de Technisch Geneeskundige (in de wet bekend als Klinisch Technoloog) definitief op te nemen in de Wet BIG.

Toekomstbeeld

Steeds duidelijker wordt dat 3D toepassingen het werk makkelijker en efficiënter maken. Om dit voor elkaar te krijgen is modellering en engineering op de werkvloer nodig. De grotere, academische ziekenhuizen lopen hierin voorop. Zij beschikken over eigen mensen die gespecialiseerd zijn in het medisch engineerings-traject. De chirurgen in die ziekenhuizen vinden steeds vaker de weg naar hun technische collega’s. De specialisten geven aan tevreden te zijn over de samenwerkingen en zien positieve resultaten en effecten.

De kansen zijn er volop, maar de mogelijkheden worden nog niet voldoende benut. Bij de combinatie mens en techniek worden de wensen van artsen en ander medisch personeel vertaald naar nieuwe hulpmiddelen of verbeteringen.

3D printen en de technische geneeskundige

De samenwerking tussen een klinisch technoloog (technisch geneeskundige) en de medisch specialist is het beeld van de toekomst. Zij werken samen aan een toekomstige operatie. Dit kan zijn om een boor- of zaagmal (surgical guide) of zichtmodellen samen te stellen. Dit met het doel om het werk van de medisch specialist efficiënter te maken. Wat bijdraagt aan betere zorg voor de patiënt en uiteindelijk ook zorgkosten verlagend is, omdat er minder complicaties en her-operaties nodig zijn. De ontwerpen hoeven overigens niet altijd te leiden naar een 3D geprint model. Vaak kan een 3D visualisatie de arts en de patiënt al helpen een beter beeld van de situatie te krijgen.

Technisch Geneeskundige opgenomen in de Wet BIG

Onlangs werd bekend dat de Technisch Geneeskundige definitief is opgenomen in de Wet BIG. Daartoe besloot de Eerste Kamer op basis van een positieve evaluatie over de toegevoegde waarde van deze beroepsgroep in de zorg. Technisch geneeskundigen krijgen daarmee officieel de bevoegdheid tot het zelfstandig verrichten van medische handelingen. Daarnaast kondigde ook de Nederlandse Zorgautoriteit aan dat de beroepsgroep vanaf 2020 zelfstandig dbc-zorgtrajecten mag openen en consulten kan registreren. Voor de beroepsvereniging zijn dit belangrijke mijlpalen én een erkenning van de noodzaak voor technisch geneeskundigen in het multidisciplinair behandelteam in de zorg. Lees meer… 

Technisch geneeskundige is volwaardige zorgprofessional

Nederland telt inmiddels meer dan 400 technisch geneeskundigen. In het werkveld is de technisch geneeskundige inmiddels een volwaardige zorgprofessional die inspeelt op het toenemend gebruik van technologie in de zorg. Samen met artsen, specialisten en andere zorgverleners in Nederland leveren technisch geneeskundigen een belangrijke bijdrage aan de veilige en hoogkwalitatieve zorg van nu en morgen.

Wat doet een Technisch geneeskundige?

Een technisch geneeskundige zet de nieuwste technologieën in voor de diagnose en behandeling van een patiënt. Een technisch geneeskundige / klinisch technoloog, werkt op het grensvlak van geneeskunde en techniek en is tegelijk onderdeel van een medisch behandelteam.

Ook interessant: De ontstuitbare opmars van de technisch geneeskundige en 3D-technologie en een nieuw beroep in de medische wereld

Terug naar overzicht