De specialist en marktleider in Additive Manufacturing in Nederland
+31 (0)318-769077
nl
en
DIRECT 3D PRINTEN ga naar YOUR OCEANZ

Surface of solid modelling bij 3D printen?

De meeste modellen (afhankelijk van het softwarepakket) worden gemaakt op basis van Solid bodies. Daarnaast behoort ook Surface modelling tot de mogelijkheden. Wat is het verschil en hoe zijn beide technieken toe te passen bij 3D printen? 

Solid bodies zijn gevuld en surface bodies hebben geen vulling of dikte. De voorkeur voor een 3D geprint ontwerp gaat uit naar Solid Bodies, maar het meest belangrijk is dat het een gesloten model is. Software paketten die op surface werken kunnen wel worden gebruikt, op voorwaarde dat het ontwerp sluitend is. Let bijvoorbeeld op bij constructies waar grote, zware delen rusten op dunne wanden. Deze zijn extra kwetsbaar.

Veelvlakken als kubussen en cilinders? Solid modelling!

Solid modeling houdt in dat er wordt gewerkt met vooraf gedefinieerde vormen, zoals kubussen, cilinders, bollen en andere veelvlakken. Het wordt meestal gebruikt in mechanische en constructie-gebaseerde toepassingen, waar specifieke parameters, afmetingen en vormen meer gedefinieerd zijn.
Solide modellering is lastiger om mee te werken bij het ontwerp van organische, amorfe vormen. Daarom is deze techniek minder geschikt voor artistieke en creatieve toepassingen.

Organische vormen en complexe geometrie? Surface Modelling

Met surface modelling werk je met vectoren en raaklijnen, waarbij je de vorm manipuleert door te ‘trekken en duwen’ aan controlepunten (meestal waar raaklijnen elkaar kruisen) om vormen te vormen die meer organisch van aard zijn en moeilijker te ontwerpen zijn met solide modelleringssoftware. Met deze techniek zijn oppervlakken gemakkelijk te draaien en buigen. Het wordt dan ook veel gebruikt door ontwerpers en kunstenaars die modellen willen maken die gericht zijn op esthetiek en flow.

Solid modelling

  • Vooraf gedefinieerde vormen
  • Mechanische en constructieve toepassingen
  • Vooraf gedefinieerde parameters, afmetingen en vormen
  • Minder geschikt voor artistieke en creatieve toepassingen


Surface modelling

  • Vloeiende organische vormen
  • Complexe geometrie
  • Vormen manipuleren door op controlepunten te ‘duwen en trekken’
  • Geschikt voor artistieke en creatieve toepassingen

Oceanz controleert altijd de aangeleverde bestanden. Als de surface niet gesloten is, zal onze software het gat dichten. Dat betekent overigens niet dat het bestand daarmee naar wens wordt hersteld. Daarom is het altijd van belang dat een bestand correct wordt aangeleverd.

Meer ontwerp-tips voor 3D printen?

Kijk hier voor 12 designtips!

Neem voor vragen over ontwerp-tips contact met Oceanz op.

Terug naar overzicht