De specialist en marktleider in Additive Manufacturing in Nederland
+31 (0)318-769077
nl
en
DIRECT 3D PRINTEN ga naar YOUR OCEANZ

Ontwerp-tips en 3D printen

Bij 3D printen wordt vaak onterecht de indruk gewekt dat álles 3D geprint kan worden. Dit gaat helaas niet altijd op. Voor verschillende technieken gelden verschillende regels en dat begint bij het ontwerp.

Dit zijn de belangrijkste ontwerp-tips voor 3D printen:

1. Wanddikte 3D print

De wanddikte is het meest belangrijke aspect om rekening mee te houden. Is de wanddikte te dun? Dan ontstaat het risico dat het product (te) zwak is. Is een wanddikte te dik, dan ontstaat het risico dat er te veel warmte in het model moet worden gebracht en het model kromtrekt. Een wanddikte tussen 0,7 mm en 3 mm is het meest optimaal om te 3D printen.

2. Bewegende delen in 3D print

Bevat één print meerdere onderdelen die na het printen moeten kunnen bewegen? Let dan goed op de ruimte tussen de losse delen. Houd er ook rekening mee dat eventueel niet-gesinterde poeder ook de holtes weer moet kunnen verlaten.

3. Hol 3D printmodel

Om gewicht (en vaak ook kosten) te besparen, kan een model uitgehold worden. Er moeten dan gaten worden aangebracht in de bodem van het model, zodat support materiaal verwijderd kan worden. Modellen uithollen vermindert ook de kans op vervorming, omdat er minder warmte in het model wordt gebracht.

4. Kwetsbare 3D print?

Bij de reiniging moet extra goed opgelet worden. Constructies waar grote zware delen steunen op dunne wanden zijn extra kwetsbaar en kunnen afhankelijk van de printtechniek beter wat dikker gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan een groot hoofd op een dunne nek.

5. Kromtrekken 3D print voorkomen

Grote platte vlakken kunnen kromtrekken. Dit kan vaak deels voorkomen worden door ribben aan te brengen. Ook oriëntatie in de machine kan bijdragen aan het juiste eindresultaat. Dit is overigens sterk afhankelijk van de gekozen techniek.

6. Tekst op een 3D print

Tekst of details die in of op een oppervlak liggen, moeten een bepaalde dikte hebben om na het printen goed zichtbaar te zijn. Vaak is dit minimaal 0.2 mm.

7. Juiste resolutie

Bij het exporteren is het belangrijk de goede resolutie te houden. Bij lage resoluties worden ronde vlakken hoekig. Bij een hoge resolutie is het model onnodig zwaar.

Bekijk de Checklist & design guides van Oceanz 3D printing

Laura van den Biggelaar
Terug naar overzicht