De specialist en marktleider in Additive Manufacturing in Nederland
+31 (0)318-769077
nl
en
DIRECT 3D PRINTEN ga naar YOUR OCEANZ

Innoveren in de foodindustry? Voedselveilig 3D printen is een must!

Snel innoveren binnen de voedingsmiddelenindustrie én tegelijk voldoen aan de hoge standaard van eisen? Dat kan met Additive Manufacturing. ‘Voedselveilig 3D printen’ heeft zich bewezen als een must voor de voedingsmiddelenindustrie, zowel voor food- als agritech. “Voor food-toepassingen kunnen enkel 3D printmaterialen worden gebruikt die bedoeld zijn voor voedselcontact en gecertificeerd zijn voor voedselveiligheid. Voor elke toepassing wordt aan de hand van een aantal criteria het juiste materiaal geselecteerd”, vertelt Frank Elbersen, Sales Engineer bij Oceanz 3D Printing.

“De opkomst van Smart Industry binnen de foodsector is niet meer te stoppen. Foodbedrijven zullen dan ook steeds meer te maken krijgen met robotisering, automatisering en digitalisering van processen. Met de inzet van Additive Manufacturing kan de voedingsmiddelenindustrie nog sneller innoveren en voldoen aan de hoge standaard van eisen.”

Met de inzet van Additive Manufacturing kan de voedingsmiddelenindustrie nóg sneller innoveren en voldoen aan de hoge standaard van eisen.

Voor wie is voedselveilig 3D printen interessant?

“Dit geldt voor diverse technologische oplossingen en ontwikkelingen in de Agri en Foodtech sectoren. Goede voorbeelden zijn de productie van (aangepaste) machineonderdelen, grippers, nozzels, prototypes, robots en drones en over het maken van complexe of organische vormen. Het 3D printen van onderdelen maakt het mogelijk om kleine voorraden te houden en zorgt voor een snelle ontwikkeling van prototypes naar functional parts.

Dankzij de ontwerpvrijheid van 3D printen, is het produceren van aangepaste onderdelen en complexe of organische vormen heel goed mogelijk. Dit kan zeer aantrekkelijk zijn voor voedsel-gerelateerde toepassingen. Wanneer 3D geprinte onderdelen in contact komen met voedsel, dient wel rekening gehouden te worden met veiligheid en voorschriften. Om een voedselveilig 3D geprint product te leveren, zijn voedselveilige (food grade) materialen noodzakelijk”.

Een voorbeeld? 3D geprinte nozzles met een bepaalde ruwheidswaarde

“Onlangs kregen we een aanvraag voor nozzles met een bepaalde ruwheidswaarde. Deze moesten een zeer geringe RA-waarde hebben, dit om deze nozzle ook weer goed te kunnen reinigen. Daarnaast bevat de grondstof veel suiker, wat een schurend effect heeft op de nozzle. Het nieuwste PA11 materiaal (Oceanz PA11 Food Grade Blue) is hiervoor uitermate geschikt.”

Aan welke richtlijnen voldoet Oceanz met deze toepassing?

“Om een voedselveilig 3D geprint product te leveren, moet het materiaal geschikt zijn volgens EC 1935/2004 Europese wetgeving en geproduceerd zijn volgens de EC richtlijn 2023/2006 (Good Manufacturing Proces). Het materiaal is daarmee veilig voor productie met consumptie-doeleinden en mag in contact komen met voedsel”.

Welke Food Grade materialen biedt Oceanz 3D Printing?

Oceanz 3D printing biedt het volgende food contact materiaal in kunststof:

Ook 3D printen in RVS behoort tot de mogelijkheden.

Deze Food Grade materialen voldoen aan:

  • EC1935/2004
  • EU10/2011(Plastic Information Measure – PIM)
  • EC2023/2006 GMP (Good Manufacturing Practice)

Omdat wij voldoen aan de eisen, kunnen wij een Declaration of conformity afgeven

Hoe werkt dit bij Oceanz?

“De processen van Oceanz zijn ingericht om te voldoen aan deze regelgeving. Ze zijn opgenomen in het kwaliteitssysteem en gevalideerd door externe geaccrediteerde partijen. Deze testinstellingen zullen zich houden aan verschillende, door de overheid opgelegde risicotoleranties en goedgekeurde stoffen.

Dat betekent dat de materialen geen bestanddelen afgeven aan levensmiddelen in hoeveelheden die een gevaar opleveren voor de gezondheid van de mens; niet tot onaanvaardbare wijzigingen in de samenstelling van het levensmiddel kunnen leiden; en geen aantasting is van de organoleptische (smaak-/ geur-) eigenschappen van levensmiddelen. De gebruikte materialen zijn daarmee veilig voor de productie van voeding voor consumptiedoeleinden.”

Welke aanvullende mogelijkheden zijn er?

“Bij alle toepassingen vragen wij in elk geval naar de grondstoffen waarmee het 3D geprinte product in aanraking komt, maar ook de contactduur en de temperatuur. Indien gewenst kunnen voor specifieke grondstoffen of omstandigheden testen worden uitgevoerd. Uiteraard houden we ons ook in deze testinstellingen aan de door de overheid opgelegde risicotoleranties en goedgekeurde stoffen.”

Zijn er opvallende foodtrends waarbij 3D printen een rol kan spelen?

“We hebben afgelopen jaar uiteenlopende toepassingen voorbij zien komen; van trechters tot nozzles en grippers in allerlei formaten. Deze zijn toegepast in drinkwaterbronnen, maar ook in productielijnen van alledaagse voedingsmiddelen. Op dit moment zien we veel ontwikkeling en innovatie in de ‘meatless en vegetarische’ producten. In zo’n sector is snel innoveren en ontwikkelen een must. Denk aan nieuwe producten waarbij snel prototypes nodig zijn of vormgeving belangrijk is. Om dan snel te kunnen produceren is een 3D geprinte mal of nozzle binnen no-time in bezit van de producent. Dat geldt voor prototypes, maar uiteraard ook voor functionele producten die snel inzetbaar moeten zijn.”

Nieuwsgierig naar uw mogelijkheden om te innoveren met voedselveilig 3D printen?

Neem contact op met Frank Elbersen!

Frank Elbersen Oceanz 3D printing

Terug naar overzicht