De specialist en marktleider in Additive Manufacturing in Nederland
+31 (0)318-769077
nl
en
DIRECT 3D PRINTEN ga naar YOUR OCEANZ

Het 3D printen van bewegende delen

Met 3D printen / Additive Manufacturing is het heel eenvoudig om bewegende delen te produceren. Dat kan door 3D geprinte onderdelen te assembleren, maar het bewegende model kan ook uit één stuk geprint worden.

Additive Manufacturing kent heel veel mogelijkheden en biedt vrijheid in ontwerp, eigenschappen en structuur. Ontwerpers kunnen daardoor unieke ontwerpen creëren en daarin het bewegende onderdeel integreren.

Meer vormvrijheid in 3D ontwerp

Om het model vooral ook soepel te laten bewegen, is het belangrijk dat de componenten zo goed mogelijk in elkaar passen. Dit is met 3D printen goed te realiseren. Daarnaast maakt de 3D printtechniek het mogelijk om beweging toe te voegen die met andere productiemethoden bijvoorbeeld niet te assembleren zijn. Hierdoor krijgt een ontwerper meer vormvrijheid.

Moving Parts Oceanz 3D Printing

Minimum clearance 3D printing

Het maken van bewegende delen vraagt altijd enige aandacht van engineers.
Bevat een print meerdere onderdelen die na het printen moeten kunnen bewegen? Let dan goed op de ruimte tussen de losse delen. Minimum clearance is alleen haalbaar als het poeder goed te verwijderen is en niet opgesloten blijft zitten. Eventueel niet-gesinterde poeder moet de holtes ook weer kunnen verlaten; een verhouding tussen vrije ruimte en lengte.

Bekijk hier de Design Guidelines van Oceanz

Tip! Laat uw bestand controleren door Oceanz

Oceanz begeleidt designers en engineers van ontwerp naar 3D print. Dit varieert van enkel een bestand controleren en doorsturen naar onze 3D print machinepark tot een co-creatie bij productontwikkeling. Ook begeleiden wij in het finetunen van een bestaand ontwerp (bijvoorbeeld topologie optimalisatie) tot reverse-engineering met 3D printing.

Meer over engineering bij Oceanz`

Meer ontwerp-tips voor 3D printen?

Kijk hier voor 12 designtips!

Neem voor vragen over ontwerp-tips contact met Oceanz op.

Enkele voorbeeld toepassingen van bewegende delen en 3D printen:

3D printen van een scharnier

Een scharnier bestaat uit afzonderlijke delen, die zo verbonden zijn dat de verschillende onderdelen gecontroleerd, gericht én vrij kunnen bewegen. Met het 3D printen van een scharnier vervallen veel restricties die wel gelden bij spuitgieten.

3D printen van een montuur

Ook brilmonturen zijn een goed voorbeeld van het 3D printen van bewegende delen. Scharnieren kunnen een los onderdeel van het montuur zijn, maar het is ook mogelijk om een compleet montuur te produceren. Hiermee wordt het assemblageproces en daarmee de productietijd enorm verkort. Ontwerpers kunnen unieke ontwerpen creëren met het scharnier als middelpunt en niet als pure noodzaak.

Meer informatie over design & engineering bij Oceanz?

Neem dan contact met ons op!

Laura van den Biggelaar
Terug naar overzicht