De specialist en marktleider in Additive Manufacturing in Nederland
+31 (0)318-769077
nl
en
DIRECT 3D PRINTEN ga naar YOUR OCEANZ

Een massief model 3D printen?

De sterkte van 3D geprinte producten is in hoge mate bepalend is voor de praktische bruikbaarheid. Vooral voor 3D prints waarbij het object fysiek belast gaat worden, is sterkte heel relevant. Hoe zorg je er nu voor dat een 3D geprint model sterk blijft, maar wellicht niet massief is?

En sterk in combinatie met 3D printen betekent zeker niet dat een object massief geprint moet worden. Sterker nog, vaak zorgt een interne structuur voor een krachtiger model. Bovendien brengt massief 3D printen risico’s met zich mee. Zo is er een grotere kans op het ontstaan van spanning in een model. Deze spanning ontstaat veelal tijdens het afkoelen en is moeilijk te controleren. Dit is te voorkomen door het beperken van de wanddikte.

Inwendige structuur voor sterkte

Om sterkte mee te geven aan een product, wordt in het ontwerp al vaak gekozen voor een bepaalde structuur in de binnenkant van een model. Juist dat is zeer goed mogelijk met 3D printen. In een dergelijk ontwerp blijft de krachtverdeling goed en neemt de sterkte niet af.
Met additive manufacturing zijn er talloze mogelijkheden qua uithollen en het aanbrengen van inwendige structuren. Deze zorgen zelfs dat verschillende complexe vormen gecombineerd kunnen worden. Denk aan producten met holtes, interne structuren, roosterstructuren en zelfs vloeiende, interne kanalen voor een geoptimaliseerde stroom van gassen of vloeistoffen.

Hol of massief 3D printen?

De hoeveelheid materiaal heeft uiteraard wel invloed op kanalen en de doorvoer van de kanalen. Bij een hol model, speelt de wanddikte een belangrijke rol in het ontwerp, maar ook of het poeder in het model blijft of eruit gehaald moet worden. Niet gesinterd poeder is namelijk lichter dan gesinterd poeder. Afhankelijk van de toepassing kun je daar gebruik van maken.

Op deze afbeelding zijn verschillende mogelijkheden goed zichtbaar:

Van links naar rechts:

1. Massief model: Sterk en zwaar, maar groot risico op vervorming.
2. Binnen structuur: Zeer divers toe te passen, kan zorgen voor flexibiliteit, gewichtsverdeling en toegepast worden voor esthetische doeleinden.
3. Raster: zorgt voor stevigheid naar mate van densiteit van het raster, zorgt voor een bepaalde krachtverdeling en kan zorgen voor gewichtsreductie.
4. Kanalen: goed toepasbaar voor vloeistoffen en gassen. Let wel op de invloed van wanddikte / materiaal rondom deze kanalen.
5. Holtes: Dragen bij aan gewichtsreductie en vormvastheid.

Alle bovengenoemde mogelijkheden zijn te genereren door de designers van Oceanz 3D Printing.

Meer ontwerp-tips voor 3D printen?

Kijk hier voor 12 designtips!

Neem voor vragen over ontwerp-tips contact met Oceanz op.

Terug naar overzicht