De specialist en marktleider in Additive Manufacturing in Nederland
+31 (0)318-769077
nl
en
DIRECT 3D PRINTEN ga naar YOUR OCEANZ

De flexibiliteit van 3D printen

3D printen biedt in meerdere opzichten flexibiliteit. Dat geldt voor materiaal en toepassing, maar ook voor de productietechniek en het ontwerp. Een paar zeer flexibele voorbeelden en voordelen van 3D printen:

3D printen is flexibel in productieplanning

3D printen is vaak de snelste productiemethode wanneer complexe reserveonderdelen nodig zijn en er geen geschikte onderdelen op afroep geleverd kunnen worden. Met Additive Manufacturing kunnen zelfs de meest complexe delen direct 3D geprint worden.

3D printen en flexibele voorraad

Met 3D printen kan on-demand geprint worden. De voorraad kan hierdoor gereduceerd worden of totaal overgenomen worden door een digitale stock. Bovendien heeft dichtbij produceren (re-shoring) ook zo zijn voordeel.
Dankzij de snelle manier van produceren, is het niet langer nodig om grote voorraden aan te nemen. Er is geen groot magazijn nodig, want reserve-onderdelen hoeven niet jarenlang op voorraad te liggen. Dit voorkomt meteen ook het risico dat deze onderdelen uiteindelijk alsnog moeten worden afgeschreven.

Flexibel in revisies op 3D print-model

3D printen biedt mogelijkheden genoeg om revisies op bestaande modellen te doen. Voor 3D printen zijn geen matrijzen of ingewikkelde programma`s nodig. Juist omdat er met digitale bestanden gewerkt wordt, is het erg makkelijk om veranderingen door te voeren. Het maakt dan ook niet uit of er bijvoorbeeld een gelijke serie of een serie wordt geprint met op modelniveau specifieke aanpassingen (denk aan namen, (serie)nummer, technische aanpassingen, kleuren, etc.)

Flexibel 3D print materiaal

Oceanz 3D Printing biedt keuze uit zo’n vijftien materialen (kunststof en metaal). Binnen deze materialen biedt Oceanz ook Oceanz Flexible TPU. Dit materiaal is een rubberachtig, natuurlijk gekleurd poeder van een thermoplastisch polyurethaan.
Het materiaal is geschikt voor retail- en industriële toepassingen (ISO 9001) en medische kwaliteit (ISO 13485).
Typische toepassingen van het materiaal zijn volledig functionele, flexibele kunststof onderdelen van de hoogste kwaliteit, zoals handbeugels, inlegzolen, grijpers, handvatten en afdichtingen. Het rubberachtige gedrag kwalificeert Oceanz Flexible TPU als een uitstekend prototyping- en seriemateriaal. Bovendien kan het materiaal worden gebruikt om zeer fijne, flexibele structuren met een hoog detailniveau te printen.

Flexibel in vorm

Een van de voordelen van 3D-printen is de mogelijkheid bewegende delen te maken. Dat kan uiteraard door assemblage van met verschillende afzonderlijk 3D-geprinte delen. Samenstellingen van onderdelen verminderen tot een paar of zelfs één onderdeel. Ingenieurs en ontwerpers kunnen dankzij deze werkwijze ingenieuze onderdelen ontwerpen die met produceren op de ‘gewone’, conventionele manier te duur zijn of veel te veel tijd kosten. Denk ook aan het kunnen maken van complexe ontwerpen zonder assemblage.

Terug naar overzicht