De specialist en marktleider in Additive Manufacturing in Nederland
+31 (0)318-769077
nl
en
DIRECT 3D PRINTEN ga naar YOUR OCEANZ

Constructief ontwerpen voor 3D printen

In een aantal specifieke gevallen kan een 3D bestand aan alle designrules voldoen, maar tóch niet het gewenste eindresultaat opleveren. 3D printen en ontwerpen voor 3D printen blijft dan ook maatwerk.

Oceanz Design Tip10 Oceanz Design Tip 10 Constructief Ontwerpen - Oceanz 3D Printing social

Het voorbeeld op de afbeelding schets een ‘probleem’ dat wij regelmatig tegenkomen. Een model waarbij twee massa’s met een dun(ner) element aan elkaar verbonden worden. Ondanks dat de wanddikte van de massa’s en de minimale wanddikte van het dunne element overeenkomen met de designrules, is het toch een ontzettend lastig model om te 3D printen. Met dit model creëer je een vrij groot moment op het dunne element. Bij het uitpakken van dit model uit het poeder en bij het reinigen ervan is er een risico dat het asje breekt. Het is mogelijk een beetje extra sterkte in het model aan te brengen door een radius (fillet) te plaatsen in de overgang van het dunne element naar de massa, op deze manier elimineer je het zwakste punt bij de rand.

Breng een beetje extra sterkte in het model aan door een radius (fillet) te plaatsen in de overgang van het dunne element naar de massa

Desondanks blijft het risico op breuk groot. We gaan daarom graag met u in overleg om te zoeken naar het juiste design en om zo tot het gewenste resultaat te komen.

Neem contact op voor meer info

Bovengenoemd voorbeeld gaat om een model dat aan alle designrules voldoet, maar waarbij het toch lastig is om het model goed uit de machine te krijgen. In de volgende situaties kan dit ook gebeuren:

  • Een (grote) vlakke plaat blijft lastig om goed uit de printers te krijgen. Ondanks dat een plaat tussen de minimale en maximale wanddikte is ontworpen bestaat bij het 3D printen het risico dat er spanning in het model ontstaat, waardoor het gaat torderen (verdraaien).
  • Wanddikte. Lokaal kun je in een model wel 0.7 mm aanhouden (PA12). Maar als je een volledig model in die wanddikte opbouwt, loop je het risico dat het model breekt tijdens het uitpakken of transport. Een wanddikte van 1,5 mm is voldoende om het gehele proces goed te kunnen doorstaan.

Meer ontwerp-tips voor 3D printen?

Kijk hier voor 12 designtips!

Neem voor vragen over ontwerp-tips contact met Oceanz op.

Terug naar overzicht