3D geprinte stoel op postzegel
Op het nieuwe postzegelvel van PostNL en TU Delft staat het innovatieve vermogen van Nederland centraal. De illustraties op de postzegels verwijzen naar uiteenlopende innovaties, ontwikkeld door wetenschappers van de universiteit in samenwerking met de overheid en het bedrijfsleven. Op maar liefst twee van de tien postzegels is 3D printen terug te vinden.
– Variable stiffness: het ontwikkelen van een 3D-printbare vorm die controle geeft over de stijfheid van het materiaal waardoor er multifunctionaliteit van het ontwerp mogelijk is.
– Exo-L: 3D-geprinte enkelbrace, op maat gemaakt, biedt de beste bescherming tegen enkel-verzwikking.
Oceanz heeft ervaring met beide innovaties.
Mooi voorbeeld van innovatie in design is de 3D geprinte soft seat van Lilian van Daal: Radiolaria #1.
Het 3D printen van een soft seat?
Al in 2018 ontwikkelde Lilian van Daal samen met Oceanz 3D Printing een nieuw concept stoel, met 3D printen als een meer duurzame productiemethode. Door onderzoek naar structuren uit de natuur is het mogelijk om vanuit één materiaal verschillende eigenschappen te realiseren. Door de structuur op diverse plaatsen in het product te variëren is het gelukt om zowel dragende constructie, micro en macro ondersteuning, ventilatie en huid van het product in één materiaal te realiseren.
Lilian van Daal koos bewust voor dit ontwerp: “De productie van softseating is verre van duurzaam: het wordt gemaakt van veel verschillende materialen; hout, plastic,metaal, foam en stof. Deze materialen worden in aparte fabrieken geprepareerd voor assemblage. Door de milieu onvriendelijke assemblage is recycling hiervan onmogelijk”.
Het concept omvat de functionaliteiten: flexibiliteit, aanpassingsvermogen, stevigheid en stabiliteit. Radiolaria #1 is een opvolger van Van Daal afstudeerproject ‘Biomimicry Soft Seating’, die zij vier jaar eerder presenteerde. Ten opzicht van het eerste soft seat concept van Lilian van Daal zijn de productietijd en het energieverbruik gedaald met 50%. Dankzij optimalisaties in het ontwerp, passen alle elementen van de stoel zo efficient mogelijk in de 3D printer. Lilian van Daal: “De structuur van Radiolaria #1, versterkt door het 3D printen, biedt verschillende niveaus van flexibiliteit en comfort zonder gebruik te maken van verschillende soorten schuim voor soft seats”.
In 2018 werd de stoel gepresenteerd tijdens de DDW.