De specialist en marktleider in Additive Manufacturing in Nederland
+31 (0)318-769077
nl
en
DIRECT 3D PRINTEN ga naar YOUR OCEANZ

3D printen soft seat Lilian van Daal

Lilian van Daal en Radiolaria #1

Radiolaria #1 is een 1:1 3D geprint schaalmodel van een stoel gemaakt van een enkel materiaal dat alle functionaliteiten omvat: flexibiliteit, aanpassingsvermogen, stevigheid en stabiliteit. Met Radiolaria #1 van Lilian van Daal komen ontwerp, de natuur en de nieuwste technologie samen om energie en materiaal op de meest efficiënte manier te gebruiken. Dit resultaat is een soft seat stoel die zonder lijm uit één enkel materiaal wordt geconstrueerd: gerecycleerd polyamide (PA 12), 3D geprint door Oceanz 3D printing.

De structuur van radiolaria wordt versterkt door 3D printen

Wat kunnen de natuur en de kleinste levensvormen ons leren? Deze kleine levensvormen zijn het uitgangspunt van onderzoek door Lilian van Van Daal. De micro-organismen Radiolaria en Bryozoa vormen de belangrijkste bron van haar inspiratie. Radiolaria zijn eencellige organismen die als zoöplankton door de Oceaan worden gevonden en hun naam van de radiale symmetrie van hun skeletachtige stekels nemen. De structuur van radiolaria, versterkt door het 3D printen, biedt verschillende niveaus van flexibiliteit en comfort zonder gebruik te maken van verschillende soorten schuim voor softseats. Bryozoa zijn mosdieren die leven in tropische wateren en zoet water omgevingen. Het rooster van verbindingen binnen Bryozoa skeletten inspireren Van Daal om een systeem van verbindingspunten te creëren voor de montage van de stoel zonder extra materialen zoals lijm. In het algemeen, wordt het leidende principe in Radiolaria #1 gevormd door symmetrie, wat ook het belangrijkste kenmerk is van alle eencellige organismen.

“De ingewikkelde vormen van bloemen. De mesh-netwerken van schimmels. De perfecte geometrie van organismen. Ze zijn vervaardigd, verbouwd en gepolijst gedurende miljarden jaren van biologische ‘trial and error’. De uitvoering van hun unieke en zorgvuldige eigenschappen in het ontwerp is moeilijk, maar recente technologie heeft gevoed mogelijkheden voor nieuwe ontwikkeling van producten en systemen.” – Lilian van Daal

Duurzaam 3D printen

Radiolaria #1 is een opvolger van Van Daal afstudeerproject ‘Biomimicry Soft Seating’, dat zij vier jaar geleden presenteerde. Ten opzicht van het eerste soft seat concept van Lilian van Daal zijn de productietijd en het energieverbruik gedaald met 50%. Dankzij optimalisaties in het ontwerp, passen alle elementen van de stoel zo efficiënt mogelijk in de 3D printer. Uitvoerig materiaalonderzoek door Oceanz 3D printing gaf Van Daal de mogelijkheid om recyclebare materialen (Oceanz Ecopowder) te gebruiken voor het 3D printen.

“Oceanz investeert veel in het onderzoeken om een zo duurzaam mogelijk productieproces te realiseren. Dit heeft geleid tot de introductie van Oceanz EcoPowder. Dit duurzame materiaal heeft nagenoeg dezelfde eigenschappen als het standaard Oceanz PA12. Door hergebruik van het 3D printmateriaal, hebben we met dit materiaal nagenoeg geen afvalstroom van ons oude poeder en kunnen we ons materiaal duurzaam verwerken. Hiermee is 3D printen/prototyping een zeer duurzame productietechniek. Niet alleen voor een goed gevoel, ook de functionele eigenschappen van het materiaal blijven gelijk en de zero-waste belofte wordt hiermee ingelost”.– Erik van der Garde, CEO Oceanz 3D printing.

Radiolaria #1 is geprint door Oceanz 3D printing zodat structuren kunnen worden gecreëerd die natuurlijke oplossingen voor duurzaamheid, flexibiliteit en connectiviteit op een microscopisch niveau nabootsen. Het resultaat is een succesvolle mix van technologie, design en de natuur.

“De natuur lijkt op het eerste gezicht willekeurig en vrij vloeiend, maar als je kijkt op een microscopisch niveau, is symmetrie en geometrie te vinden in bijna alle celstructuren”. – Lilian van Daal

Terug naar overzicht