Veilig 3D printen voor voedingsmiddelensector
Oceanz 3D printing maakt veilig 3D printen mogelijk voor de voedingsmiddelensector met certificering EC 1935/2004
Certificering Food Grade – EC 1935/2004 voor Oceanz 3D printing:
EDE – De food tech industry is sterk in ontwikkeling. Voor de voedingsmiddelensector is het belangrijker dan ooit om snel te kunnen schakelen, processen aan te kunnen passen en om kansen te grijpen. Binnen de sector stijgt tevens de vraag naar smart industry met daarin een groeiende rol voor 3D printen. Omdat voor het 3D printen van voedseltoepassingen enkel 3D printmaterialen kunnen worden gebruikt die bedoeld zijn voor voedselcontact en gecertificeerd zijn voor voedselveiligheid, biedt professioneel 3D printbedrijf Oceanz de mogelijkheid om te 3D printen middels de certificering EC 1935/2004.
Oceanz Food Grade – EC 1935/2004
Om een voedselveilig 3D geprint product te leveren, dient het materiaal geschikt te zijn volgens de eisen van EC 1935/2004 en geproduceerd zijn volgens de EC richtlijn 2023/2006 (Good Manufacturing Proces). Het materiaal is daarmee veilig voor productie met consumptie-doeleinden of mag in contact komen met voedsel. De processen van Oceanz 3D printing zijn ingericht om te voldoen aan deze regelgeving. De processen zijn opgenomen in het kwaliteitssysteem en gevalideerd door externe geaccrediteerde partijen. Deze testinstellingen zullen zich houden aan verschillende door de overheid opgelegde risicotoleranties en goedgekeurde stoffen.
“Met de inzet van Additive Manufacturing kunnen bedrijven nu nog sneller innoveren en voldoen aan de hoge standaard van eisen”
Technologische ontwikkelingen foodsector en 3D printen
“De nieuwe Food Grade mogelijkheden bij Oceanz 3D printing tonen des te meer aan dat Additive Manufacturing een zeer volwassen proces is. De 3D printtechnologie is hiermee verder in een stroomversnelling gekomen en op een hoger niveau beland. De toename van Smart Industry binnen de foodsector leidt bovendien tot de opkomst van slimme fabrieken met meer machines en robots. Ontwikkelingen waar elk bedrijf in de sector mee te maken krijgt. Foodbedrijven zullen mee móeten gaan in deze technologische ontwikkelingen. Met de inzet van Additive Manufacturing kunnen bedrijven nu nog sneller innoveren en voldoen aan de hoge standaard van eisen”, aldus Erik van der Garde, CEO Oceanz 3D printing.
Waarom 3D printen voor foodtech industry?
De keuze om binnen de food tech industry te kiezen voor 3D printen biedt voordelen als ontwerpvrijheid. Denk daarbij aan het produceren van aangepaste onderdelen en complexe of organische vormen. Vooral dit kan zeer aantrekkelijk zijn voor voedsel-gerelateerde toepassingen. Ook maakt het kleine voorraden mogelijk en zorgt voor een snelle ontwikkeling van prototypes naar functional parts. Voorbeelden van toepassingen: grippers, nozzels, machine-onderdelen, protoypes, robots en drones. Ook binnen de agritech sector is Oceanz Food Grade goed toepasbaar.
Maatwerk
Indien gewenst kunnen voor specifieke grondstoffen of omstandigheden (denk aan temperatuur en grondstof) testen worden uitgevoerd.
Meer informatie
oceanz.eu/foodgrade