3D Foodprinting

Bij Oceanz houden we foodprinting nauwlettend in de gaten. Met 3D geprint voedsel gaan we namelijk allemaal te maken krijgen. Zitten we nu nog in de fun-fase, we gaan steeds verder naar professionalisering.

3dprintkop-3D foodprint.jpg

Oceanz is gevestigd in het hart van de Foodvalley, een regio met volop kansen om zich wereldwijd te profileren en onderscheiden op dit gebied. Als 3D printprofessional, kunnen wij de regio bedienen met onze expertise. We zullen meedenken en helpen innoveren, want onze 3D print-kennis delen we uiteraard graag. 
 

3D Foodprinten biedt een aantal mogelijkheden, zoals:

  • personaliseren (zowel vormvrijheid als samenstelling)
  • ingrediënten wijzigen of toevoegen (denk aan vleesvervangers, het gebruik van nieuwe ingrediënten als algen en insecten of aan een aangepaste samenstelling door extra vitaminen toe te voegen)
  • gemak (op een voorgeprogrammeerd tijdstip, op locatie en uitgebreide bereiding wordt overbodig)
  • ervaring/beleving (een extra dimensie aan eten, want men ziet het eten bereid worden)


3D geprint voedsel zullen we komende jaren vooral tegenkomen bij:

  • grote voedselproducenten
  • de voedsel service industrie (zorg)
  • retail en de kleinschalige voedselbereider
  • thuis (al dan niet in de verre toekomst)


3D Foodprinten en de gezondheidszorg


Binnen de zorgsector gaat 3D foodprinten gegarandeerd een grote rol spelen. De verwachting is dat het eten in verzorgingshuizen binnen een aantal jaar al uit de printer komt. Daar zal men dan voedselpuree uitprinten voor de bewoners dat qua vorm lijkt op ‘echt’ eten. Ideaal voor mensen die niet goed meer kunnen kauwen of slikken. Zij krijgen nu nog een gepureerde pap voorgeschoteld, maar zullen dankzij de printer gepureerde wortel in de vorm van een wortel krijgen geserveerd. Op die manier wordt de beleving van het eten voor deze doelgroep weer interessant. Wanneer deze mensen behoefte hebben aan extra calcium of vitaminen, dan kan dit eveneens eenvoudig aan het voedsel worden toegevoegd. 

Foto's: TNO