De specialist en marktleider in Additive Manufacturing in Nederland
+31 (0)318-769077
nl
en
DIRECT 3D PRINTEN ga naar YOUR OCEANZ

Oceanz PAFR beschermt cruciale onderdelen Silverwing

Silverwing zet 3D printen in om een aantal cruciale elektronische onderdelen van een innovatief persoonlijk vliegtuig te beschermen tegen vuur en stof.

Brandvertragend 3D printmateriaal? Oceanz PAFR

Sterk en lichtgewicht 3D printen voor luchtvaart

De meeste onderdelen voor het ontwerp van de Silverwing zijn gemaakt van koolstofvezel. Daarnaast zijn onderdelen met 3D printen vervaardigd. Ruben Forkink van Silverwing: “3D printen wordt steeds meer toegepast binnen de luchtvaart. Voor ons een logische stap om daar ook gebruik van te maken. Het grootste voordeel voor ons is dat met 3D printen een product exact op maat gemaakt kan worden. Omdat wij het voertuig zelf ontwikkelen, zijn een heleboel onderdelen niet ‘of-the-shelf’ verkrijgbaar. Met de inzet van 3D printen kan er een optimaal product ontwikkeld worden, wat zowel sterk als lichtgewicht is. Op die manier kan er een optimale balans gevonden worden tussen de structurele integriteit van het voertuig en het gewicht”.

De SLS techniek maakt de 3D geprinte producten extra sterk, daarnaast zijn deze onderdelen geprint met Oceanz PAFR (Fire Retardent), een speciaal brandvertragend materiaal dat voldoet aan de strenge eisen binnen de luchtvaart.

Kwetsbare onderdelen beschermen tegen vuur en stof

De 3D geprinte onderdelen worden bij Silverwing voornamelijk toegepast als bescherming voor een aantal cruciale onderdelen van het voertuig. “Zo gebruiken we dit voor de boordcomputer, een accupakket en een groot aantal sensoren. Door deze behuizingen in Oceanz PAFR te printen, verstevigen én beschermen we de kwetsbare onderdelen tegen vuur en stof. Hierdoor blijven de onderdelen ook bij een grote impact beschermd”, aldus Ruben.

Oceanz PAFR: brandvertragend 3D printmateriaal

Oceanz PAFR is een speciaal brandvertragend 3D printmateriaal. De grondstof van dit materiaal voldoet aan de JAR-25 en UL-94. Aan de grondstof zijn chemicaliën toegevoegd. Dit om het materiaal flame retardant te maken. Bij brand ontstaat een gecarboniseerde coating op de oppervlakte, die de kunststof tijdelijk isoleert.

Meer over dit 3D printmateriaal? Lees verder

Over Silverwing

Silverwing is een studenteam van de TU Delft dat meedoet aan de Boeing GoFly challenge. Het doel van deze challenge is om een persoonlijk vliegtuig te ontwerpen en te bouwen dat verticaal kan stijgen en landen en moet daarbij ook nog eens klein, stil en veilig zijn.
De Boeing GoFly competitie bestaat uit drie rondes, de conceptuele ontwerpfase, de gedetailleerde ontwerpfase en de finale. Silverwing heeft zowel de eerste als tweede ronde van de competitie gewonnen en is nu druk met de voorbereidingen voor de laatste ronde. Deze vindt op 29 februari plaats in de Verenigde Staten.

Terug naar overzicht

Kenmerken case

Brandvertragend materiaal Sterk materiaal Lichtgewicht materiaal Materiaal: Oceanz PAFR