De specialist en marktleider in Additive Manufacturing in Nederland
+31 (0)318-769077
nl
en
DIRECT 3D PRINTEN ga naar YOUR OCEANZ

3D printen van Ball Jointed Dolls

Claudia Gleixner, eigenaar van het Duitse CRDREI GmbH, maakt Ball Jointed Dolls. Dit zijn volledig beweegbare figuren die in elke pose te positioneren zijn. Voor haar ontwerpen maakt ze veel gebruik van 3D printen, zowel zelf met FDM als middels SLS via Oceanz 3D printing.

De 3D geprinte modellen en poppen worden door haar geschilderd en gemonteerd. Claudia vertelt graag meer over haar werkwijze en de keuze voor 3D printen.

Wat maak je met 3D printen?

“Ik maak veel met behulp van 3D printen; onderdelen, prototypes, architectonische modellen en de meeste onderdelen van de Ball Jointed Dolls. Alles wat ik zelf niet kan printen met mijn eigen FDM-printers, laat ik SLS 3D printen bij Oceanz. Vaak gaat dit om gedetailleerde kleine onderdelen voor de Ball Jointed Dolls, zoals een Sfinx-kat of een wasbeer (schaal 1:6). Ik kies voor Oceanz als partnerbedrijf vanwege de kwaliteit van de 3D prints, de goede service, maar ook vanwege het leuke contact en de prijs.

Wat zijn Ball Jointed Dolls?

“Ball Jointed Dolls zijn volledig beweegbare figuren door middel van kogelverbindingen in hals, schouders, ellebogen, polsen, romp, benen, knieën, enkels en soms zelfs de vingers. De poppen zijn geheel aan te passend denk aan het verwisselen van pruiken, ogen, evenals hoofden, handen en voeten.”

Kun je meer vertellen over de 3D geprinte kat?

“Deze sfinx kat bestaat uit ongeveer 50 afzonderlijke onderdelen, allemaal 3D geprint in Oceanz PA12. Deze onderdelen geef ik zelf een kleurbehandeling en daarna zet ik alles in elkaar. De ogen maak ik zelf in verschillende uitvoeringen. De kat heeft twee verschillende gezichten die makkelijk verwisseld kunnen worden met magneten. Voordat ik de kat naar de klant stuur, test ik eerst alle bewegingen.”

Wat vind jij het grootste voordeel van 3D printen?

“Met 3D printen kan ik zelf ontworpen of gekochte STL-bestanden naar mijn wens schalen en snel resultaat krijgen.”

Kies je altijd een bepaald materiaal?

“Voor de Ball Jointed Dolls kies ik altijd voor het SLS-proces met Oceanz PA12. Wit, volgens ISO 9001 en onbehandeld. Met dit materiaal kan ik de componenten helemaal zelf kleuren. Het materiaal hangt altijd af van waarvoor het wordt gebruikt. De nabehandeling doe ik meestal zelf (schilderen, vernissen of bedekken met hars). Ik ga zeker modellen krijgen, die ik dan door Oceanz laat verwerken.”

Wat zou je anderen adviseren over 3D printen?

“Ik zou iedereen aanraden om het gewoon eens te proberen. Laat monsters opsturen zodat je het materiaal ook werkelijk kunt voelen. Zorg ervoor dat je goed advies krijgt over welk materiaal en welke 3D printtechniek het meest geschikt is voor het onderdeel dat jij maakt.” www.crdrei.de

Meer informatie of nieuwsgierig naar de mogelijkheden van 3D printen?

Neem dan contact op met Oceanz!

Terug naar overzicht

Kenmerken case

Snel resultaat Hoge kwaliteit Schaalbaar