De specialist en marktleider in Additive Manufacturing in Nederland
+31 (0)318-769077
nl
en
DIRECT 3D PRINTEN ga naar YOUR OCEANZ

Duurzaam 3D printen

Oceanz stelt u in staat om maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) concreet in te vullen. 3D printen is een duurzame techniek omdat de afvalstoffen tot een minimum beperkt worden en het materiaal wordt hergebruikt (zero/less waste). Bij de ontwikkeling van een product, print Oceanz steeds het benodigde aantal stuks. Op die manier worden onnodig grote aantallen, foutieve producten, afval en faalkosten gereduceerd.

Additive Manufacturing en duurzaamheid

Additive Manufacturing (AM) en 3D printen in het bijzonder, dragen bij aan het verbeteren van de duurzaamheid. Het biedt kansen! Denk bijvoorbeeld aan de verlenging van de levenscyclus van producten en materialen. Producten kunnen namelijk volledig worden afgestemd op de wensen en behoeften van de klant. Daarnaast kan AM een bijdrage leveren bij reparatie, onderhoud en beheer. Oceanz investeert veel in het onderzoeken om een zo duurzaam mogelijk productieproces te realiseren.

Optimaliseren grondstofgebruik

Additive Manufacturing draagt daarnaast bij aan het optimaliseren van het grondstofgebruik gedurende het ontwikkel- en productieproces. De techniek helpt ons om een gesloten ‘materiaalketen’ te ontwikkelen. De productietechniek stelt u in staat producten opnieuw te ontwerpen. Zowel in de design, productie als gebruikersfase kunnen we op die manier efficiënt omgaan met de kostbare grondstoffen. ‘Last but not least’ dragen de nieuwe ‘supply chains’ bij aan het verduurzamen van onze samenleving. 3D printing is uitermate geschikt voor nieuwe samenwerkingsverbanden, nieuwe supply chains, productie in Nederland, etcetera.

Ook duurzaam produceren met 3D printen?
Neem dan contact op met één van onze adviseurs.


Gelezen op Made-in-Europe.nu (16 juni 2021):

“3D printen en smart maintenance verkleinen CO2 footprint”

Smart manufacturing, zoals 3D metaalprinten, kan een behoorlijke impact hebben op de CO2 footprint van de Nederlandse maakindustrie. Dat geldt eveneens voor smart maintenance. Die conclusies trekt TNO in het rapport De Impact van Slim en Circulair. Deze twee zaken blijken heel goed samen te gaan in de maakindustrie waardoor deze een voortrekkersol in de circulaire economie kan vervullen.

Smart maintenance kan tot een 40 tot 70% kleinere CO2 footprint leiden. Ook bij 3D printen valt de balans positief uit, alhoewel de marges hier wel ruim zijn: van 7 tot 70% reductie van CO2 equivalenten. Gemiddeld is de milieuprestatie van 3D printen 47% beter dan de baseline productie. Dat is toe te schrijven aan de materiaalbesparing. In de basis is dit goed voor een betere milieuprestaties. Ook het verminderen van het aantal productiestappen draagt bij aan het geringere milieueffect van 3D printen. Hierdoor daalt namelijk het totale energieverbruik voor de productie van een onderdeel.