De specialist en marktleider in Additive Manufacturing in Nederland
+31 (0)318-769077
nl
en
DIRECT 3D PRINTEN ga naar YOUR OCEANZ

Oceanz PAGF voor trilvullers Radine: slijtvast en flexibel inzetbaar

Radine is een specialist in complexe toevoer- en assemblagevraagstukken. Eén van de specialiteiten is het produceren van trilvullers. Deze toevoersystemen worden door ervaren monteurs vervaardigd. De trilvullers van Radine worden wereldwijd ingezet in diverse branches, denk hierbij aan de farmaceutische industrie, food, elektronica of automotive.

3D printen van wisseldelen of trommels

De jarenlange ervaring van Radine in toevoertechniek, heeft geleid naar de ontwikkeling van 3D geprinte (wissel-)delen of zelfs gehele trommels.

Trilvuller met 3D geprinte wisseldelen

De basis van de trilvuller met 3D geprinte wisseldelen is nét even anders dan een ‘normale’ trilvuller. De basis wordt voorzien van een extra aluminium plaat met daarop de voorbereidingen voor een wisseldeel. Op deze manier is de basis gelijk en kan de klant eenvoudig wisselen van product of zelf uitbreiden in de toekomst.

De voordelen van 3D geprinte (wissel)delen:

 • Snelle levertijd: circa 5-6 weken in plaats van 14 weken
 • Reproduceerbaarheid
 • Dankzij de 3D geprinte wisseldelen is de trilvuller geschikt voor meerdere producten
 • Flexibiliteit, waardoor er in een trilvuller meerdere producten kunnen worden gebruikt
 • Uniek product in de markt
 • Kostenbesparing
 • Nieuwste techniek, toekomstbestendig

Trilvuller met 3D geprinte trommel

Het toevoeren van kogels in een normale trilvuller is onmogelijk, de kogels rollen ongecontroleerd terug naar het laagste punt. Speciaal voor deze toepassing heeft Radine een trilvuller opgebouwd met een volledig 3D geprinte trommel en wisseldelen. De kogels rollen gecontroleerd naar het laagste punt van de trommel waar ze door een speciaal ontwikkeld sorteersegment doorgelaten worden. Op deze manier is de basis universeel en kan er eenvoudig gewisseld of in de toekomst uitgebreid worden.

“Een trilvuller mag na een paar jaar wel slijten, maar Oceanz PAGF gaat echt heel lang mee.”  

Machiel Doornenbal – manager productie bij Radine

Slijtvast 3D Printen met PAGF

De trilvuller(delen) voor Radine worden 3D geprint in Oceanz PAGF. “Met dit materiaal hebben we hele goede ervaringen”, vertelt Machiel Doornenbal, manager productie bij Radine. “We hebben de 3D geprinte trommelonderdelen met dit materiaal uitvoerig getest op allerlei producten in diverse vormen en afmetingen. Zelfs na een jaar bleek het materiaal nog vrijwel onaangetast. Een product van staal heeft blijkbaar weinig invloed op PAGF. Sterker nog, de producten in de trommel waren er vaak slechter aan toe dan de trommel zelf.”

“Dit materiaal is zo slijtvast dat het precies is wat wij willen en nodig hebben voor onze toepassing. De 3D geprinte trilvullerdelen durven wij dan ook als slijtvast in de markt te zetten en we willen kunnen garanderen dat dit hetzelfde in kwaliteit is als onze RVS-trilvuller. Je kunt het vergelijken met een geharde laag. Een trilvuller mag na een paar jaar wel slijten, maar PAGF gaat echt heel lang mee.”

“Bovendien willen we met het 3D printen de kennis die onze monteurs hebben, afvangen in het ontwerp. Dat heeft voordelen voor ons, maar ook voor de klant. Dankzij onze database kunnen we kijken naar eerdere en gelijksoortige toepassingen, sneller werken en zo kunnen we ons portfolio uitbreiden”. Radine kan inmiddels teruggrijpen in de database voor producten die veelvoudige aangevraagd en toegevoegd worden.

Denk hierbij aan:

 • Moeren (M4 t/m M16)
 • Pennen/Stiften (dia 3 t/m 15 mm, lengte tot 40 mm)
 • Ringen (dia 4 t/m 40 mm)
 • Bouten (M4 t/m M8, lengte tot 40mm)
 • Doppen (dia 10 t/m 40 mm)
 • Diverse pennen met een flens
 • Kogels (dia 3 t/m 10 mm)

Dit is Oceanz PAGF

Oceanz PAGF is een glasgevuld witachtig PA12 poeder. Het 3D printmateriaal wordt gekenmerkt door een uitstekende stijfheid in combinatie met een hoge rek bij breuk.
Typische toepassingen van het materiaal zijn behuizingen en thermisch belaste onderdelen, eindonderdelen binnen het motorgebied van auto’s, dieptrekmatrijzen of elk ander onderdeel dat een bijzondere stijfheid, hoge warmtevervormingstemperatuur en lage abrasieve slijtage vereist.

Materiaaleigenschappen Oceanz PAGF:

 • Hoge stijfheid en mechanische slijtvastheid
 • Goede thermische belasting en langdurig constant gedrag
 • Hoge maatnauwkeurigheid en detailresolutie

Oceanz PAGF wordt verwerkt in onze ISO 9001-omgeving en kan worden gekleurd, gepolijst en gecoat.

Terug naar overzicht