De specialist en marktleider in Additive Manufacturing in Nederland
+31 (0)318-769077
nl
en
DIRECT 3D PRINTEN ga naar YOUR OCEANZ

3D printen voor Project MARCH VI

Het eerste wat opvalt bij het zien van het Project MARCH VI exoskelet zijn de kappen. De kappen zijn de buitenste onderdelen die al het binnenwerk beschermen, zoals de kabels en elektronica. Eveneens bepalen ze de uitstraling van het exoskelet. Onmisbaar dus! Hoe worden deze kappen ontworpen? Waar moet rekening mee worden gehouden en hoe worden ze geproduceerd? Oceanz 3D Printing helpt Project MARCH met de productie van de kappen: van 3D geprinte prototypes naar echte eindproducten.

“Oceanz is al sinds 2018 productiepartner van Project MARCH. Als professioneel 3D printservice bedrijf gespecialiseerd in SLS 3D printen en biedt op maat advies aan hun klanten. De Design Engineer van MARCH VI heeft in samenwerking de bestaande ontwerpen kunnen aanpassen om deze productie-klaar te maken voor de SLS-printtechniek. Vanuit deze productietechniek zijn er slechts een paar eisen voor een ontwerp om de kwaliteit van de eindproducten te kunnen garanderen”, aldus Merel Hoogma, van Project MARCH.

Eindmodellen snel en foutloos produceren

Martine van den Boogaart, Design Engineer bij Project MARCH heeft een uitgebreide ontwerpcyclus doorlopen, voordat ze de 3D modellen van haar eindontwerpen opgestuurd heeft naar Oceanz voor de productie. “Die 3D modellen zijn geïtereerd totdat ze goed waren. Op die manier zijn eindontwerpen snel en foutloos te produceren. Tegen het einde van haar ontwerpproces, heeft Martine advies ontvangen over de ontwerpeisen die gelden voor het zo gelijkmatig mogelijk laten afkoelen van de eindproducten in de SLS printers.”

Project March VI Oceanz 3D Printing

Het 3D Printproces

SLS 3D printen is een printproces waarbij laagje voor laagje een product wordt opgebouwd in een bak met polymeer poederdeeltjes. Dit poeder wordt met behulp van een laser op lokale plekken verhit en met onderliggende lagen samengevoegd, dit wordt selective laser sintering (SLS) genoemd. Een SLS printer kan meerdere (verschillende) producten tegelijkertijd printen en gemiddeld duurt de printtijd zo’n 48 uur. De onderdelen blijven na het printproces ongeveer even lang als de printtijd in de machine om af te koelen. Een groot voordeel van SLS, vergeleken met FDM 3D printen, is het feit dat het omliggende ‘on-gesinterde’ poeder dient als ondersteuning voor, bijvoorbeeld, wanden en overhangende delen. Dit zorgt voor een zeer nette en mooie afwerking van de eindproducten. Na het printproces kan Oceanz de eindproducten nabewerken om ze een bepaalde kleur en bescherming te geven.

Project March VI Oceanz 3D Printing 2
Links: 3D printen in FDM vs. 3D printen in SLS | Rechts: de controller van het exoskelet

30 onderdelen 3D geprint

In totaal heeft Oceanz dertig onderdelen geproduceerd voor het MARCH VI exoskelet. Op de foto’s is te zien hoe mooi deze eruit zijn gekomen. Project MARCH is daarom erg dankbaar voor de samenwerking, want het MARCH VI exoskelet heeft hierdoor kunnen schitteren door de straten van Delft, tijdens het eindevenement van Project MARCH.

Terug naar overzicht
Vragen over deze case?
Neem voor vragen of meer informatie contact op met Robert Groeneveld