3D printen helpt werkproces ‘eiertikker’ optimaliseren
Voor de Inclusief Groep in Nunspeet werd een automatiseringsvraag bij Hellebrekers neergelegd. De vraag was hoe het handmatig assembleren van een machineonderdeel (genaamd de ‘eiertikker’) dusdanig geautomatiseerd kon worden dat het nagenoeg geen arbeidsplaatsen kost? “Een mooie uitdaging die resulteerde in een geoptimaliseerd systeem waar medewerkers meer voldoening uit halen”, vertelt Jolanda Spoor van Hellebrekers.
Hellebrekers is een technisch dienstverlener, gespecialiseerd in totaaloplossingen voor proces- en gebouwinstallaties. Dit gebeurt vanuit twee business units: Water & Leisuretechniek en Industriële Automatisering. Industriële Automatisering richt zich vooral op besturingssystemen en software applicaties voor de maak- en procesindustrie, waaronder de machinebouw, de beton-/asfaltindustrie en andersoortige batch productie.
Aanleiding
De Inclusief Groep is een sociaal werk- en leerbedrijf op de Noord-Veluwe voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In het interne werkbedrijf ‘Elektromontage’ liep een project waarbij een medewerker handmatig honderden zogenaamde ‘eiertikkers’ in elkaar zette. Zo’n samengestelde tikker wordt uiteindelijk door een ei-verwerkingsbedrijf ingezet om te onderzoeken of de schaal van een ei intact is, of gebarsten.
Opdracht
Het werk was zeer eentonig en gaf de medewerker weinig voldoening. De medewerker was een dag lang aan het werk om de eiertikkers vanuit vier onderdelen samen te stellen:
- basis van de eiertikker pakken
- magneetje toevoegen
- afdekkapje inklikken en vervolgens
- aan het uiteinde met een luchtdrukcilinder een eindring erin persenOm dit werk aantrekkelijker te maken, werd met behulp van Hellebrekers gezocht naar een andere oplossing. Al snel werd het antwoord gevonden door de inzet van twee cobots.
Oplossing? Cobots!
Een cobot is een coöperatieve robot die het saaie werk overneemt, maar wél interessant is om mee samen te werken. De cobots zijn geprogrammeerd door de engineers van Hellebrekers en doen nu het eentonige werk. Gedurende de inbedrijfname van de 2 cobots zijn de medewerkers van Inclusief Groep opgeleid. Zij werken nu als cobot-operators en hebben veel meer plezier in het werk.
3D Printen voor cobots
De grippers van de cobots zijn 3D geprint. Dit omdat 3D printen zeer goed inzetbaar is voor custom made en complexe toepassingen. Het materiaal Oceanz PA12 en Oceanz PAGF is hiervoor zeer geschikt. Qua ontwerp hebben we veel geschakeld met de medewerkers van Oceanz. Het 3D tekenen kunnen we in huis, maar zij konden ons goed adviseren over bijvoorbeeld wanddiktes. Die ervaring hebben wij zelf niet met designen voor 3D printen. Het voordeel van 3D printen is voor ons duurzaam, licht in gewicht, vormvrijheid en slijtvast.