De specialist en marktleider in Additive Manufacturing in Nederland
+31 (0)318-769077
nl
en
DIRECT 3D PRINTEN ga naar YOUR OCEANZ

3D printen als ideale productiemethode voor sieradenontwerpers

Je bent een (sieraden)ontwerper en twijfelt wel eens of 3D printen de ideale productiemethode is? Yvonne van Zummeren is eigenaresse van het sieradenlabel Dyvsign. Zij vertelt meer over de mogelijkheden, voordelen en kansen van haar sieraden in 3D print.

“Zo’n vier jaar geleden begon ik met experimenteren op het gebied van 3D printen. Ik was helemaal blanco op dit vlak. Ik had een eigen webwinkel met sieraden die ik ergens inkocht. Iemand tipte mij toen over 3D printen, maar ik geloofde toen nog niet dat er een voorwerp uít een printer kon komen. Toch hoorde ik vanaf dat moment steeds vaker en frequenter over 3D printen. Uiteindelijk besloot ik om er iets mee te gaan doen. Al was het maar voor het persmoment. In mei 2012 had ik voor het eerst 3D geprinte sieraden. Ik heb het daarna doorgezet en Dyvsign is ontstaan. Nu werk ik alleen nog maar met 3D printing”.

Je hoeft voor 3D printen niet zelf te kunnen tekenen in 3D

In het begin was het absoluut een ontdekkingsreis. Daarom heb ik TU Delft benaderd om zo meer over 3D printen te kunnen leren. Ik werd rondgeleid door een docent en twee studenten hielpen mij met het omzetten van de tekeningen naar een printbaar bestand. Gelukkig zijn er nu nog steeds mensen die dit voor mij doen. Het klinkt cliché, maar focus je op wat je goed kunt en besteed de dingen uit waar je minder goed in bent. Ik ontwerp wel altijd zelf op papier, maar dat zijn vooral hilarische schetsen. Op papier ontstaan bij mij juist de thema’s.

De elegantie van 3D printen

Tijdens mijn studie Kunstgeschiedenis kwam ik erachter dat ik graag meer over het verhaal achter het kunstwerk vertel, om mensen te enthousiasmeren over kunst. Daarom werk ik elke collectie uit volgens een thema, bijvoorbeeld door een kunstenaar of kunststroming centraal te stellen. Ik wil laten zien dat 3D printen elegant kan zijn. Ook combineer ik hiermee het traditionele met het moderne. Dyvsign wil met haar ontwerpen aantonen dat 3D-printen ook mooie sieraden voortbrengt die nu gedragen worden.
Weinig voorraad maakt 3D printen tot ideale productiemethode
Ik was niet de eerste ontwerpster met sieraden in 3D print, maar wel het eerste sieradenlabel dat zich specialiseert in 3D geprinte sieraden. Inmiddels zijn er meer, want 3D printen is dé manier om met weinig voorraad te beginnen. Daarnaast is het een productiemethode, waarbij je het sieraad snel in huis hebt.

Experimenteren met 3D printen

Ik heb inmiddels al aardig wat geëxperimenteerd op het gebied van 3D printen. Zo heb ik al sieraden op de markt gebracht van nylon polyamide, gelakt polyamide, RVS en sinds vorig jaar ook keramiek. Met mijn collectie van vorig jaar, was ik de eerste die in keramiek geprinte sieraden lanceerde. Mijn laatste collectie is 3D-geprint in was, daarna met de verloren-was-methode gegoten in messing en uiteindelijk 14-karaats rosé-goud verguld. Ik wil zoveel mogelijk materialen laten zien, want dat experimenteren houdt het spannend. Ik probeer daarom van alles graag even uit. Dat is ook het voordeel van 3D printen; je kunt even één printje proberen, want dat kost je niet veel. Zo zie ik bij een eerste model bijvoorbeeld meteen wat ik zou aan moeten passen in het design.

3D printen in trendy kleuren

Ook in het kleuren probeer ik graag wat uit. Ik ben fan van blauw en lilagrijs en heb dat al heel veel gebruikt. Vorig jaar wilde ik graag pasteltinten. Dat is lastiger om te kleuren op de standaard wijze, maar ik kon ze wel laten lakken in elke gewenste RALkleur. Perfect voor een accessoire, want je wil als ontwerpster én draagster natuurlijk wel met de trendy modekleuren meegaan.”

Over Dyvsign
Dyvsign loopt sinds 2011 voorop in de ontwikkelingen op het gebied van 3D-printen en zet dit om in exclusieve sieradendesigns. De inspiratie voor haar designs haalt Yvonne van Zummeren (1984, Kunstgeschiedenis Universiteit Leiden) uit kunstwerken. Als kunsthistorica ziet ze haar draagbare ontwerpen als een medium om het oorspronkelijke verhaal van de kunstenaar aan een groter publiek over te brengen.

Terug naar overzicht